10 prednosti branja duhovnih knjig za vaso duhovnost

Človek se uči le na dva načina: eno je branje, drugo pa je druženje s pametnejšimi od sebe. – Will Rogers

Ste se kdaj vprašali, zakaj sploh brati knjigo in zakaj brati duhovne knjige?

Odgovori si lahko vsak posameznik, če iskreno pogleda vase, vendar je splošni odgovor za branje večplasten. Vsak lahko z branjem odkrije več stvari, o sebi, stvareh ki ga zanimajo … in tako se lahko odloči, katero knjigo bo bral in zakaj.

Branje ne izboljša le znanja o neki tematiki, temveč z branjem (najverjetneje) postanete boljša oseba. Ali se spomnite, ko ste kdaj srečali ljudi, polne življenja, pozitivnosti in sreče? Če da, potem so oni tisti, ki imajo navado brati. Oseba, ki se ukvarja z branjem, ima običajno širše znanje in širša obzorja ter ponavadi širše razumevanje za sočloveka, situacije. Branje je zato enako pomembno kot učenje in dobra knjiga ima moč dvigniti razpoloženje ter privabiti nasmeh in lepoto na vaš obraz in v vaše življenje.

V nadaljevanju si bomo ogledali temeljne prednosti in koristi branja duhovnih knjig. Pred tem pa še nekaj besed o duhovnosti in duhovnih knjigah.

Duhovna knjiga lahko zelo pomembno vpliva na našo duhovnost. Z branjem duhovnih knjig lahko na različne načine spremenite svoje (duhovno) življenje. Dejstvo ostane isto, da ima duhovna knjiga moč prebujanja duhovnosti, moč zdravljenja duhovnosti in moč popravljanja duhovnosti ali naše duhovne poti. Dobre duhovne knjige so znane po tem, da pustijo trajen vtis v vašem življenju in da jih znova in znova prebirate ter v njih vedno najdete kaj novega. Namen in motiv duhovnih knjig je zato bralcem pomagati uresničiti in doseči božanski cilj in luč – V SEBI.

Duhovnost ni samo modna muha, je preoblikovanje človeške, predvsem, duše in telesa. Duhovnost je kakovost in praksa, da se ukvarjamo s svojo dušo, z njenim obstojem in namenom ter da jo spoznamo.

Najboljši način za dobro učenje in preobrazbo je branje knjig o duhovni in osebnostni rasti. Tako duhovne knjige kot knjige za osebno rast so nekaj čarobnega, saj vdahnejo novo miselnost in popolnoma novo različico sebe.

Nič ni narobe, če rečemo, da so dobre knjige naš najboljši prijatelj. Knjige prinašajo ogromno znanja, ki se ga ne bomo v celoti zavedeli. In nič ni bolj zvestega kot knjiga.

10 prednosti branja duhovnih knjig

1. Dobre duhovne knjige pomagajo vaši duši.

Tako kot telo za preživetje potrebuje hrano in zrak, tudi duša potrebuje dobro hrano – dobre knjige, zato branje hrani našo dušo. Duhovna branja so naša hrana za dušo. Čistijo dušo in človekov um. Bistvenega pomena je zato, da beremo dobre knjige za duhovno prebujenje, ki nam pomagajo doseči pozitivne spremembe na naši poti duhovnosti.

Branje knjig o duhovnosti nam ponuja neskončno vrsto spremljevalcev na naši duhovni poti in nenazadnje nas seznani z novimi duhovnimi učitelji (živimi in mrtvimi), ki nam dvignejo duha in dušo.

2. Dobre knjige odpirajo nov svet.

Nič ni narobe, če knjige za duhovno prebujenje navajamo kot vrata, ki odpirajo naše mišljenje in dvignejo domišljijo na povsem novo raven, v novo realnost. Poleg tega nas uvajajo v resničnost življenja in nas blagoslavljajo z božansko svetlobo. Resnično dobre duhovne knjige pišejo duhovni sledilci, ki so blagoslovljeni z globokim znanjem in domišljijo. Dobra duhovna knjiga nas tudi navda z inspiracijo in brezčasno modrostjo.

3. Duhovne knjige nas ozaveščajo.

Kaj je lahko boljšega in zanimivejšega od branja dobrih duhovnih knjig? Ko preberete nekaj poznavalskega, odprete pot            za več znanja in shranite različne pomembne vidike, ki krepijo vašo zavest in jo širijo. Dobre knjige o duhovnosti nam omogočijo uvid v smisel obstoja in izvora, saj se z branjem začnemo zavedati marsičesa.

Biti duhoven pomeni, da ves čas spoštujemo velike skrivnosti življenja – globoko posebnost drugih duš, prečudovito lepoto narave in živalskega sveta, neizrekljivo zapletenost našega notranjega jaza in nedoumljive globine nerazložljivega.

4. Najboljše duhovne knjige povečujejo vaše potenciale.

Z branjem se boste okrepili in povečali svojo moč koncentracijo ter osredotočenost. Verjetno se boste tudi bolje zavedali potrebe po koncentraciji in osredotočenosti v svojem življenju. Branje duhovnih knjig pomaga izboljšati koncentracijo. Če se vsak dan osredotočite na branje, bo to počasi postalo navada, ki vam bo bistveno pomagala pri osredotočanju na različne vidike svojega življenja. Predstavljajte si, da želite delati na naboru spretnosti, ki je nov začetek. V tem primeru vam osredotočenost in moč, ki ste ju dosegli, zelo pomagata.

5. Prikaže se realna slika vašega življenja.

Duhovne knjige jasno navajajo nauke Gospoda ali Guruja in brezčasnih modrosti. Duhovna knjiga nas seznanja s cikli življenja in smrti ter opredeljuje vrednost in pomen človeške duše, vrednost posameznega življenja in njegovega namena. Kdor se ukvarja z duhovnimi branji, se najverjetneje ne boji smrti in trpljenja in ve, da je vse to le krog karme in da lahko naredi marsikaj, da ali spremeni trenutno situacijo ali pa se jo nauči sprejeti.

6. Z branjem se odpravijo negativna in lažna prepričanja.

Sledimo tistemu in izvajamo to, kar nas učijo že od otroštva. A hvala dobrim duhovnim knjigam, ki nam pomagajo odpraviti negativnost in nas pripeljejo do resnice življenja. Ob njih se začnemo zavedati vzrokov in posledic karme. Tisti, ki je aktiven na področju svoje duhovnosti oziroma na duhovni poti in poskuša slediti duhovnemu življenju, ima čedalje manj (ali nič) opraviti s posvetnimi stvarmi. Nasprotno, ljubezen do narave in čudovitega božjega stvarstva se dviguje v osebi.

7. Obogatimo svoje znanje in znanje o sebi.

Dobro duhovno branje knjig vam prinese najboljše znanje. Na splošno duhovne knjige pišejo veliki duhovni privrženci ali tisti, ki imajo globoko duhovno znanje. Duhovni sledilci so blagoslovljeni z velikim duhovnim znanjem in s tem blagoslovom pomagajo bralcem širiti svoje znanje. Poleg tega so duhovne knjige posrednik med bralcem in univerzumom, saj odsevajo samo stvarjenje.

8. Vaše besedišče

Branje doda fantastične in osupljive besede v vaš slovar – splošne in duhovne izraze, razne pojme o duhovnosti. Začnite brati najboljše in dobre duhovne knjige, saj boste tako bolj razgledani in boste imeli širšo obzorje. Ne samo duhovno branje in branje knjig za osebno rast, branje na splošno omogoča izpostavitev novim besedam in frazam. Velik in učinkovit besedni zaklad vam pomaga v različnih življenjskih obdobjih. Poleg tega obvladanje jezika navduši poslušalca.

9. Dobre knjige znižujejo raven stresa.

Branje knjig o duhovnosti izboljša duševno in fizično zdravje in poskrbi, da se počutite bolje v svoji koži in se lažje spopadate z vsakodnevnimi situacijami. Študije so pokazale, da oseba, ki bere, ponavadi ostane mirna in sproščena v pozitivnih in stresnih situacijah. Vidite, kako čudovito je to? Branje lahko popolnoma spremeni vaš življenjski slog in proces razmišljanja.

10. Branje duhovnih knjig prinaša domov veselje in srečo.

Knjige o duhovnosti imajo moč, da odklenejo vaša neodgovorjena vprašanja. Branje mora biti vaša navada. Če vsak dan dodate malo branja, se boste naučili različnih novih stvari in ena od prednosti branja je, da vam pomaga postati točen in vas motivira, da svoj čas preživite v dobrih delih.

Čeprav je zgoraj navedenih 10 prednosti branja duhovnih knjig, jih je verjetno neskončno, kakor je tudi naša duša.

In kako izbrati svojo knjigo o duhovnosti?

Kako med tisoči knjig izbrati pravo zase? Kako veš, ali je ta knjiga prava zate?

Preprosto – z intuicijo in ne ob upoštevanju tega, kar drugi menijo o tem, kaj so dobre duhovne knjige. Če je nekaj dobro za eno osebo v tem trenutku, to še ne pomeni, da je dobro tudi za drugo. Bodite pri tem malo bolj kritični in poskusiti sebe povprašati, kaj je tisto, kar želite spoznati o duhovnosti, sebi, o svoji duši. Tako boste lažje našli in začutili tisto pravo knjigo, ki vas že čaka.

Pomagate si lahko tudi pri izboru, tako da raziščite avtorje o duhovnosti, knjige o duhovnosti, celo izbrano knjigo in se vprašate: »Ali mi bo branje te duhovne knjige v tem trenutku pomagalo?« In nato prelistajte knjigo – in če je srčni odgovor da, potem jo preberite … In tako naprej z naslednjo knjigo.

Branje vpliva na človeka na številne načine in ga spremeni v modificirano različico. Naj postane branje duhovnih knjig vaše veselje in radost.