Duhovni simboli in pomen simbolov

Svet je poln simbolov in srečujemo jih vsepovsod. Nanje naletimo na sprehodu po gozdu ali ob obisku ustanov, kot so šola, knjižnica in cerkev. Glavna značilnost simbolov je ta, da predstavljajo določen globlji pomen in četudi tega pomena ne poznamo, duhovni simboli na človeka delujejo močno in na njem pustijo globok vtis. Že s svojo obliko duhovni simbol namreč budi določena občutja in vabi posameznika k raziskovanju njegovih pomenov.

Simbole pogosto povezujemo z duhovnostjo, dobro pa je vedeti tudi to, da ta skrivnostna znamenja ne simbolizirajo vedno dobrega in pozitivnega, temveč so lahko vezana tudi na negativno. Ne glede na usmerjenost imajo simboli energetsko moč, ki seva okoli njih in vpliva tudi na človeka. Duhovni simboli so že celotno zgodovino del človekovega duhovnega potovanja in pomemben element odkrivanja globljih razsežnosti zavesti. Zaradi nevednosti in neznanja se jim danes marsikdo izogiba in pozablja, kako pozitivne učinke ima lahko uporaba duhovnih simbolov na posameznikovo življenje. Preden se odločimo za uporabo določenega simbola, pa je najpomembnejše vedeti, kaj ta simbol sploh pomeni, kakšno energijo prinaša in na katerih področjih nam lahko pomaga.

V nadaljevanju boste izvedeli nekaj o najpogostejših duhovnih simbolih in njihovi uporabi.

Zgodovina duhovnih simbolov

Zgodovina duhovnih simbolov nima svojega uradnega začetka, kot tudi konca ne. Od nekdaj, že v času praciviliziacij, je bila del človekovega vsakodnevnega življenja. In še danes nas simboli spremljajo na vsakem koraku, čeprav smo za mnoge že pozabili, kaj točno predstavljajo. O izvoru duhovnih simbolov je včasih znanega veliko, včasih pa je rojstvo vzorca zabrisano v meglo. Jasno pa je, kakšna je njihova moč. Mnogi praktiki in teoretiki verjamejo, da že gledanje ali nošenje simbolov poglablja naše stanje zavesti in nam pomaga pri razumevanju psiholoških vzorcev.

Različne kulture na svetu poznajo različne simbole in medtem, ko so bili nekateri duhovni simboli tekom zgodovine pozabljeni, so drugi še vedno pomemben del duhovnega razvijanja. Pomembno pa je vedeti, da so simboli ustvarjeni tako, da komunicirajo preko kulturnih meja. Že od nekdaj namreč bolj kot na besedah slonijo na vizualni govorici, ki ni omejena na razumevanje jezika določene kulture. Nekateri simboli pa so se nenačrtno pojavili na različnih koncih sveta, v različnih zgodovinskih obdobjih, kar še poudarja njihovo univerzalnost. Eden takih simbolov je tudi roža življenja. Danes je mnogo simbolov prepotovalo pot čez različne kontinente, saj so ljudje ugotovili, kakšno moč prinašajo ne glede na vero, raso ali jezik uporabnika.

Pomen duhovnih simbolov na duhovnem potovanju

Duhovno potovanje je pot, ki jo opravi vsak posameznik pri odkrivanju sebe in kozmosa v katerem obstaja in s katerim je povezan v celoto. To potovanje pa je odvisno predvsem od vizije vsakega potovalca. Duhovni simbol moramo na naši poti razumeti kot konkretizirano podobo vizije in višje resnice. Ta podoba v nas budi modrost ter nas spodbuja k nadaljnjemu raziskovanju. Lahko nam pomaga tudi kot smerokaz ali pri utrjevanju odločitev. Tako ljudje, ki na svoji duhovni poti uporabljajo tudi simbole, svoje cilje dosegajo hitreje, celotno izkušnjo pa dojemajo bolj intenzivno.

Ne glede na univerzalnost nekaterih simbolov, pa se moramo zavedati tudi njihove osebnostne vloge. Vsakega posameznika namreč privlačijo drugi simboli, četudi iz nezavednega razloga. Privlačnost se sproži takrat, ko se hoče simbol povezati z vašo duhovno platjo, saj ji želi predati določene energije in usmeritve. Tudi zato je pomembno, da ste na svojem potovanju odprti za raziskovanje različnih podob in sledite svojim občutjem in razmislekom.

Duhovni simbol – Om

»Om« je duhovni simbol, ki izhaja iz hinduizma, danes pa ga poznajo že v vseh kotičkih sveta. Omenjen je že v najstarejših hindujskih tekstih, imenovanih Vede, predstavljal pa naj bi izvor, prvinski zvok, ki ga povezujemo z dihom kozmosa. Om je simbol poenotenja, različne krivulje, ki ga sestavljajo pa predstavljajo različne elemente. Ta duhovni simbol naj bi tako povezoval budnost oziroma budno zavest, globok spanec in sanje. Manjša krivulja na sredi pa naj bi predstavljala transcendenco.

Simbol poznamo tudi iz uporabe pri jogi, kjer je mogoče poleg njegove vizualne podobe, uporabiti tudi zvočno podobo v mantre. Izgovorjava mantre namreč pomaga kanalizirali kreacijo. Poleg hinduizma pa simbol Om poznamo tudi iz budizma in džainizma, kjer se je pojavljal na stenah njihovih templjev, samostanov in rokopisov. S petjem ali drugačno uporabo simbola, pomagamo naši zavesti, da se osvobaja in se povezuje s preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo, s prvinskim.

duhovni-simbol-om-ali-aum

Duhovni simbol – Buddha

Za likom Buddhe ali Bude stoji resnična zgodovinska oseba. To je Siddhartha Gautama, ki je v petem stoletju pred našim štetjem z razvojem budizma postal eden najbolj prepoznavnih simbolov razsvetljenja, miru in povezanosti v eno. Kipi Bude, ki nakazujejo na prisotnost budistične religije, se pojavljajo v duhovnih prostorih pa tudi v osebni uporabi. Na nekaterih podobah se Buda smeji, na drugih izraža zen, neglede na to pa gre za podobo enega najpomembnejših jogijskih učiteljev, ki nam pomagajo na poti iz nevednosti.

Kip Bude nam je lahko v oporo in spodbudo pri raziskovanju budističnega nauka in nam pomaga kot zgled.

Duhovni simbol – Hamsa

Hamsa je eden od duhovnih simbolov, ki niso doma le v eni religiji ali tradiciji. Večinoma ga povezujemo z budizmom, hinduizmom, judovstvom in islamom, sporočilo simbola pa se od kulture do kulture nekoliko razlikuje. Medtem ko v budizmu predstavlja univerzalnega duha in samsaro, torej osvoboditev iz cikla ponovnih rojstev, pri hinduizmu nakazuje na najvišjo raven duha in brahman, kočno resnico. Pri religijah islama in judovstva pa gre predvsem za duhovni simbol zaščitnika pred zlom in negativnostjo.

Kot način za odganjanje zlega hamaso najdemo na oblačilih in nakitih v različnih religijah. S tem simbolom pogosto povezujemo tudi zlo oko, ki se je pojavljalo že v antični Grčiji in Rimu. Simbol naj bi nakazoval na preveliko mero pozornosti namenjeno tebi, če ga obesimo na vhodna vrata pa tako naš dom in hišo zavarujemo pred negativnimi energijami in zlom iz zunanjega sveta.

Duhovni simbol – Ankh

Ankh je gotovo najbolj znan staroegipčanski duhovni simbol, ki je nastal kot hieroglif. Predstavljal naj bi večno življenje in regeneracijo s pomočjo elementa vode. Nekateri ga opisujejo tudi kot ključ Nila oziroma dih življenje. Podoben simbol je mogoče opaziti tudi v drugih tradicijah, v staroegipčanski pa zanka na vrhu simbola predstavlja kroženje svete vode.

Po nekaterih virih naj bi duhovni simbol Ankh uporabljali tudi med spolnostjo za spodbujanje regeneracijske energije, ki jo prinaša orgazem. Simbol se je sicer pojavljal v sarkofagih in grobnicah, ker naj bi kot del pogrebne ceremonije pomagal pri pripravi na prehod v posmrtno življenje.

staroegipčanski duhovni simbol ankh

Duhovni simbol – Wadjet

Wadjet ali Horusovo oko je prav tako staroegipčanski duhovni simbol, ki pooseblja zaščito, zdravje in dobro splošno počutje. Po legendi naj bi nastal potem, ko je bog Horus v boju izgubil oko oziroma obe očesi. Eno oko naj bi mu bilo nato povrnjeno s pomočjo boga Thota. Od tu izhaja tudi zdravilna moč, ki so jo Egipčani pripisovali simbolu. Simbol so nosili kot amulet, da bi jim dal modrosti, zdravja in varnosti, dajali pa so ga celo mrtvim skupaj z drugimi kovinami.

Uporaba simbola naj bi tako ščitila pred nevarnostjo temnih sil in preprečevala pojav nesreč. Danes je na Bližnjem vzhodu pogosta tudi uporaba obrisa očesa, ki se z modrimi obročki pojavlja tako na nakitu kot vsakodnevnih predmetih.

Duhovni simbol – drevo življenja

Drevo življenja ali the tree of life, po angleško, je duhovni simbol, ki se je preko zgodovine pojavljal v različnih obdobjih. Mnoge kulture, tako daljne kot nam domače, v drevesu namreč prepoznavajo pomemben pomen drevesa kot vir energije in življenja ter povezovanja različnih elementov. Veje in krošnja povezujejo nebo, vesolje in nebesa, v nekaterih religijah, korenine pa to visoko povezujejo z zemljo in globinami. Na ta način drevo povezuje tudi fizično in duhovno ter smrt in ponovno življenje.

Drevo življenja se kot simbol energije in kroženja življenja pojavlja tudi v filozofiji in različnih mitih, opazimo pa ga lahko v različnih arhitekturnih in umetniških praksah. Skupni izvor nas vseh nosi pomembno sporočilo pri povezovanju ljudi in spoznavanju neskončnosti kreacije.

Duhovni simbol – Lotus

Med znanimi hindujskimi simboli je tudi lotosov cvet oziroma lotus, ki prikazuje maternico kozmosa, iz katere je rojeno vse kar obstaja. Ta roža je prepoznana kot nacionalni cvet Indije, izvira pa iz hindujskega izročila. Lotos je roža, ki raste sredi močvirji, zato predstavlja tudi idejo, da sredi grdega in blatnega lahko nastane nekaj, kar združuje in povezuje. Lotos je tako prisoten tudi v budistični religiji, kjer predstavlja univerzalno dušo.

Ne le simbol rojevanja vsega, lotosov cvet naj bi imel tudi sposobnost prebujanja in ponovne rasti iz teme. Moč regeneracije lotosovega cveta je bila prepoznana tudi v Egiptu, kjer so cenili lepoto in čistočo rože. Poleg uporabe simbola lahko lotosov cvet oblikujete tudi s pozo v jogi. Padmasana je položaj, ki spodbuja energijo regeneracije.

Duhovni simbol – Caduceus

Duhovni simbol Caduceus ali kaducej je simbol, ki pripada Hermesu. Viri o njem pričajo tako v egipčanski kot grški tradiciji. Simbol prepoznamo po dveh kačah, ki sta oviti okoli palice s krili. Zaradi podobnosti pogosto pride z zamenjavo z Asklepijevo palico, ki jo poznamo kot simbol lekarn oziroma medicinske vede.

Kot simbol planeta Merkurja lahko kaducej prestavlja življenjsko silo vsakega posameznika, iz katere izvira primarna energija in življenjska moč. Dve kači naj bi predstavljali moško in žensko energijo, njuno prepletanje in dvigovanje pa naj bi posameznika navdajalo z vitalno energijo in mu pomagalo razpirati krila, ki bi ga vodila na potovanje v novo življenje.

simbol caduceus ali kaducej

Duhovni simbol – Pentagram

Peterokraka zvezda, znana tudi kot pentagram in pentakel, je duhovni simbol zvezde v notranjosti kroga, ki je usmerjena navzgor. Krak oziroma točka obrnjena navzgor naj pri se navezovala na duha, ostali kraki pa so povezani s štirimi elementi ognja, vode, zemlje in zraka. Gre za simbol, ki pomaga privabiti energijo v posebnih obredih in evokacijah. Lahko pa se duhovni simbol pentagram uporablja tudi kot talisman za zaščito.

Pentagram je danes zelo razširjen in nekateri ga poznajo kot simbol »satanizma«, kar pa je le del njegov tradicije in uporabe. V satanističnih praksah ga uporabljajo kot povezovanje različnih elementov in snovi, ki tvorijo naše življenje in ustvarjajo celotno vesolje. Wikanska religija na drugi strani pa simbol uporablja za zaščito pred zlom in slabo energijo.

Duhovni simbol – Yin yang

Danes široko znan in populariziran simbol Ying yang izhaja iz daoizma in s svojo krožno dvojnostjo predstavlja povezovanje in enotnost kontrastov in nasprotji. Povezovanje črne in bele polovice kroga ter prisotnosti črnega v belem in obratno simbolizira žensko in moško energijo, ki soobstajata skupaj in ustvarjata harmonijo ter vse, kar obstaja.

Ying yang pa ni le vizualno privlačen duhovni simbol, temveč nas spominja na pravilo harmonije in vzpostavljanja ravnotežja na vseh ravneh. Tako ne gre le za moško in žensko energijo, temveč tudi za ravnotežje in soobstoj, temnega in svetlega, dobrega in zlega, nevednosti in vednosti, vse to obstaja in nikoli ne more eno prevladati nad drugim. Vsak pol potrebuje kontrapol, tako v našem življenju kot v celotnem vesolju. Dvojnost je nauk, ki je močno prisoten v kitajski tradiciji in pomaga pri vzpostavljanju miru in razumevanju kozmosa.

Duhovni simbol – Dharma kolo

Dharma kolo oziroma the wheel of Dharma je duhovni simbol, ki izvira iz budizma. Predstavljal naj bi pot do razsvetljenja, ki je osemkratna. Osem poti je del osem naper Dharma kolesa. Te poti pa je potrebno opraviti, da bi lahko dosegli končno nirvano. Izjemno star budistični simbol nam lahko pomaga tudi pri razlaganju modrosti te tradicije in religije. Te poti so: pravilno razumevanje oziroma pogled, pravilen namen, pravilen govor, pravilno delovanje, pravilen način življenja, pravilen trud, pravilno zavedanje in pravilna zbranost.

V hinduizmu pa naj bi kot kolo časa predstavljal 24 ur dneva. Kolo Dharma nam pomaga pri učenju modrosti in duhovnem razvoju. Preko njega odkrivamo globine našega življenja. Zanimivo je tudi to, da se ta simbol pod imenom »kolo zakona« pojavi še v tretjem tisočletju pred našim štetjem in je tako starejši od budistične tradicije.

simbol Dharma kolo

Duhovni simbol – Cvet življenja

Cvet življenja, tudi roža življenja ali Flower of life, je duhovni simbol, ki je sestavljen iz krožnic, ki se simetrično prekrivajo in smo ga gotovo vsi risali s šestilom pri pouku matematike. Ta simbol se pojavlja v mnogih kulturah in tradicijah ter nakazuje na povezavo vseh ljudi. Simbol svete geometrije je pomemben del tako vzhodnih kot krščanskih religij in ga najdemo na vzorcih verižic, na stenah templjev ali oknih cerkev. Prvič naj bi se pojavil že med Sumerci.

Že pogled nanj pove, da gre za kompleksen simbol, ki združuje več različnih simbolov, natančneje sedem. Gre torej za prikaz stvarjenja in ustvarjanja. Različni elementi simbola imajo različne pomene, skupno pa tvorijo povezovanje v enotnost in celoto. Cvet življenja je del različnih ved (kot so glasba, medicina in matematika) ter verskih izvorov.

Duhovni simbol – Konfucianstvo

Simbol konfucianstva predstavlja specifičen filozofski in politični nauk, čeprav se mu velikokrat zmotno pripisuje zgolj religijsko vrednost. Kunfucianstvo izvira iz imena Konfucija, ki je bil pomemben avtor, na podlagi del katerih je bil zasnovan ta mislovni koncept. V grobem gre za povezovanje petih konstant, integritete, znanja, obreda, pravičnosti in človečnosti. Na osnovi teh konstant se oblikuje etično vedenje, ki lahko edino družbo vodi v harmonijo in povezanost.

Duhovni simbol – Križ

Križ ali cross je eden izmed najbolj razširjenih duhovnih simbolov. V njegovih izvorih so mu pripisovali moč neskončne ljubezni, od 4. stoletja dalje pa je postal prepoznaven simbol krščanstva in verska ikona. Kljub temu pa moramo vedeti, da ima simbol križa poganski izvor. V grškem verstvu sta bila s križi ob glavah na primer upodobljena bog Bakhus in boginja Diana. Prav tako so mehiški staroverci križ uporabljali pred prihodom krščanstva s Španci.

Križ na ta način le simbol ene religije, temveč spodbuja k spoštovanju osebnih prepričanj, budi moč žrtvovanja, odrešenja ter zmage. Zavedati se moramo njegove široke moči in močne energijske vrednosti.

Duhovni simbol – Double Happiness

Double Happiness je kitajski duhovni simbol, ki predstavlja srečno romantično razmerje. Sestavljen je iz dveh znakov kitajske abecede, ki skupaj pomenita radost. Njegova uporaba naj bi privlačila trden in srečen odnos, zato je velikokrat uporabljen na nakitu.

Kot tak ima simbol pomembno vlogo tudi na porokah. Pojavlja se na dekoraciji, darilih, nakitu ter bodoč poročni par vabi v srečno in zdravo razmerje.