Energija - Energizacijske vaje kot instrument na poti duhovnosti oziroma duhovnega razvoja


»Človek je duša in ima telo. Ko v celoti postavi svoj občutek identitete, pusti za seboj vse kompulzivne vzorce.« Avtobiografija jogija

Začnimo s temeljnim vprašanjem duhovnosti: Kakšen je namen življenja? Čemu smo tukaj? Jogijski odgovor je, da smo na planetu zemlja zato, da bi se duhovno razvijali, rasli v smeri samouresničitve in se končno združili z velikim kozmičnim virom, iz katerega smo prišli: Bogom.

Duša je kot čisto zlato. Vedno ostane zlato, čeprav je lahko zakopana pod debelimi plastmi ‘blata’ človeških nepopolnosti. Življenje je kot dolga evolucijska lestev – duhovna pot, ki nam pomaga, da splezamo iz ‘blata’ človeških nepopolnosti, da bi razkrili svoje čisto notranje zlato. Vsak človek je na poti duhovnosti, lestvi dosegel določeno prečko. Na tej evolucijski lestvici so štiri glavne stopnje:

  • Nekateri ljudje so še vedno na živalski in neuglajeni stopnji, ki jo jogiji imenujejo šudra.
  • Drugi so dosegli bolj inteligentno, a sebično prečko, ki jo imenujejo stopnja vaišja.
  • Tretji so se razvili do nesebične in altruistične stopnice, ki jo imenujejo kšatrija.
  • Nekaj pa jih je doseglo najvišjo stopničko na evolucijski lestvici, na kateri želijo predvsem najti Boga in izpolniti njegovo voljo, imenovano stopnja brahmana.

Vsi, ne glede na to, ali se tega zavedamo ali ne, smo s svojo duhvnostjo in na njeni duhovni poti usmerjeni k rasti in združitvi. Tudi vi se vzpenjate po evolucijski lestvi. Z vsako prečko postaja zlato vašega resničnega božanskega Jaza vedno bolj očitno.

Dobra novica je, če ste zavestno lotevate svoje duhovnosti si na svoji duhovni poti, močno pospešite svoj razvoj. In prav pri tem vam pomaga JOGODA: pospešuje vaš duhovni razvoj. Tako lahko dosežete to, kar so vsi resnični duhovni Mojstri: spoznali so svoj resnični Jaz in lahko v svojem življenju brez ovir izražajo njegove zlate lastnosti. Živijo v stanju združenosti in blaženosti.

Na dolgi lestvi življenja smo še vedno v procesu osebne evolucije. Vsekakor je naša notranja rast tisto, za kar gre v življenju in kar se dogaja že dolgo, dolgo časa.

lestev-zivljenja-nase-duhovnosti

Pomemben jogijski nauk se nanaša na reinkarnacijo. Veliko ljudi se spominja svojih preteklih življenj, med njimi sta tudi Jogananda in Krijananda. Pojasnjujeta, da življenje deluje na matematičen način, po preprostem načelu vzroka in posledice. To pomeni, da nič ni nepravično in da se nič ne zgodi po naključju. Nasprotno, sami ste ustvarili svoj osebni položaj na vseh ravneh: svojo osebnost in značaj, svoje fizično, duševno, duhovno, socialno in družinsko stanje ter okoliščine, svoje ljubezensko življenje, svoj uspeh, svojo srečo in vse, kar se vam zgodi. Odgovornost za vse to je izključno vaša.

Dobra novica je, da danes ustvarjate svoj jutri. Danes lahko izboljšate svojo prihodnost tako, da delate pri premagovanju svojega nepopolnega vedenja, odnosov, pomanjkljivosti in postopoma dovolite, da se lepota vaše duše pokaže, da zasije. Danes lahko rastete in se razvijate. JOGODA vam pri tem pomaga na pomemben način.

Ogledali si bomo pet duhovnih lastnosti, ki jih lahko razvijete z vadbo JOGODE in vam pomembno pomagajo pri razvoju vaše duhovnosti oz. vaše duhvne poti. Lahko bi jim rekli pet ‘evolucijskih mišic’, ki pomagajo, da se hitro vzpenjate po lestvi proti zlatu svojega Jaza in združitvi z Bogom.

Duhovnost volje ali moč volje

JOGODA vsak dan trenira in krepi vašo prvo ‘evolucijsko mišico’ – moč volje, ki je dinamo evolucije. Brez moči volje ni energije in brez energije ne boste nikoli ničesar spremenili. Z energijo pa se lahko vaša rast, vaša duhovnost in vaša duhovna pot, preobrazba in evolucija zgodijo hitro. Vaš napredek se bo pospešil, saj je volja kot konjska moč v avtomobilu. Več kot je imate, hitreje greste.

Po Joganandovih besedah obstaja naravna evolucija moči volje:

  • Najprej imamo ‘slepo voljo’, ki je ne vodi modrost, temveč jo uporabljamo za vsakršno neumnost, materialnost, ego, čutno zadovoljstvo, moč ali strasti.
  • Nato razvijemo ‘mislečo voljo’, ki jo usmerjamo k neškodljivemu namenu.
  • Postopoma razvijemo zavest ‘volja – pot’: razgibano voljo, ki ni nikoli zadušena, temveč vedno najde pot.
  • Nazadnje svojo močno osebno voljo uskladimo z ‘Božjo voljo’ in rečemo: »Uporabil bom svojo močno voljo, vendar naj jo vodi Tvoja modrost.«
  • Razmislite, na kateri stopnji ste zdaj, in poskusite narediti naslednji korak.

Svojo razvijajočo se voljo uporabite za preoblikovanje svojih negativnih karmičnih nagnjenj. Katere navade in lastnosti želite premagati ter jih nadomestiti z boljšimi? Negativno karmo v veliki meri izničimo z razvijanjem nasprotnih pozitivnih nagnjenj. Več volje kot boste uporabili, več energije bo nastalo in večji učinek boste dosegli. Slaba karma se na koncu izčrpa. Če je prisoten strah, z veliko močjo volje okrepite in vadite pogum, vedno znova; če je prisoten pohlep, okrepite radodarnost in jo uresničite; če je prisotna telesna lenoba, razvijajte strategije za vsakodnevno vadbo telesa.

Kako dolgo bo trajala ta preobrazba? Odvisno od vas in globine karmičnega vzorca, vendar se vedno spomnite: kar je človek storil, lahko razveljavi, kot je dejal Šri Juktesvar.

Poleg tega imamo vsi trenutke – morda celo prav zdaj –, ko karma ni prisotna le kot težnja, temveč prihaja kot ‘karmična bomba’: doleti vas osebna tragedija, odpustijo vas, soočate se z velikim izzivom, preživljate hudo bolezen ali pa vas je izdal partner in vas preizkuša do skrajnih meja.

JOGODA vas vsak dan napolni z energijo, da se lahko s takšnimi življenjskimi udarci soočite z veliko večjo voljo, močjo in odločnostjo.

Zaznavanje energije – vsaka duša ima svojo energijo

Evolucija je proces naraščajočega zavedanja. JOGODA vas dnevno usposablja za subtilno zavedanje energije, ki je vaša druga ‘evolucijska mišica’.

»Ko vadite te tehnike, boste verjetno prvič začutili razliko med mesom in energijo.«  Zaradi takšnega zaznavanja postanete bolj prefinjeno človeško bitje in pospešite svojo notranjo evolucijo.

Sčasoma začnete čutiti ne le energijo kot tako, temveč tudi njeno kakovost, njeno količino in smer v lastnem telesu. To subtilno zaznavanje se bo odvijalo tudi v vašem vsakdanjem življenju. Določene energije boste zaznavali tudi pri drugih in v svojem okolju.

energija

Začnite še danes energijski trening ABC. Čez dan si zastavite naslednja tri vprašanja.

A – Količina: »Kako visoka je trenutno raven moje energije na lestvici od 1 do 10?«

Potrudite se, da vaša energija nikoli ne upade prenizko. Zelo nizko raven energije je namreč veliko težje dvigniti. Opazujte svojo energijo in je nikoli ne spustite pod določeno raven – na primer 70 odstotkov.

Prav tako se nikoli ne odpravite v posteljo izčrpani. Vsaj malo dvignite raven energije, sicer boste slabo spali in se zbudili še vedno utrujeni.

Na splošno poskrbite, da bo vaša energija visoka ves dan. Ne pozabite: »Med predlogi, po katerih naj se ravnajo učenci JOGODE, so: delajte z veseljem, delajte neutrudno, delajte, razmišljajte in občutite večno energijo, ki se neprestano pretaka v vas. Nikoli ne predlagajte utrujenosti. Nikoli ne govorite o utrujenosti. Nikoli ne recite: ‘Utrujen sem’.«

Opazujte svoje običajne miselne vzorce. Ti izjemno vplivajo na vašo raven energije čez dan. Prizadevajte si, da odpravite vse misli, ki vam jemljejo energijo, na primer: ‘Izčrpan sem’, ‘To je dolgočasno’, ‘Tega res nočem narediti’, ‘Preprosto nisem energična oseba’, ‘Len sem’, ‘To ni moja naloga’, ‘Tega ne zmorem’, ‘To je preveč’, ‘Želim si, da bi to naredil nekdo drug’.

Ustvarite si novo močno navado: recite DA in se lotite tega. Svoj dan pričakajte z najmočnejšo voljo, kar je lahko zberete. Vendar ne pozabite, da je moč volje, ki jo poskušamo razviti, radostna pripravljenost, ne pa mračna notranja napetost ‘to bom naredil, tudi če me pobere’.

B – Kakovost: »Kakšno ‘barvo’ ima moja energija v tem trenutku?«

Je svetla ali temna, mirna ali nemirna, privlačna ali odbijajoča? Kako jo je čutiti?

Vprašajte se tudi jogijsko: »Kakšno guno (temperament) izraža moja energija v tem trenutku?« Ali je tamas, težka, temna, lena, zastaja? Ali je rajas, visoka, vendar živčna, nemirna, razburjena, zaskrbljena, napeta? Ali pa je sattva, visoka, vendar čista, osredotočena, mirna, harmonična? Prizadevajte si za vzpostavitev sattva gune.

C – Smer: »V katero smer teče moja energija?«

Opazujte se. Notranji tok energije določa vaše stanje duha. Notranji tok, usmerjen navzgor, prinaša srečo, lahkotnost in pozitivnost. Pretok navzdol povzroča težo, negativnost, obup in žalost. Jezik to odlično izraža: ‘Na višku sem.’ In: ‘Čisto se na tleh.’ Zunanji tok energije vašo zavest popolnoma poveže z zunanjim svetom. Notranji tok ali energija, usmerjena navznoter, vam pomaga, da ostanete v stiku s svojim globljim Jazom. Zato se vprašajte: »V katero smer v tem trenutku teče energija v meni?«

Ko čez dan začutite, da energija teče ‘navzdol’, nemudoma vadite polnjenje 20 delov telesa (del energijskij vaj JOGODA), medtem ko sedite, stojite ali ležite. Nato se za minuto močno osredotočite na točko med obrvmi. Potem ponovite pozitivno afirmacijo in preverite, ali to pomaga spremeniti smer vaše notranje energije.

Okolje

Čez dan vadite zaznavanje energije ne le v svojem telesu, temveč tudi v svojem okolju. Ko govorite z osebo, bodite pozorni na njeno energijo z novo prebujenim energijskim zaznavanjem. Kaj v resnici govori? Kot uči Šri Juktesvar v Avtobiografiji jogija: »Poskusite začutiti misli, ki se skrivajo za zmešnjavo človekovih besed.«

Vprašajte se tudi, kaj se v resnici dogaja za nasmehom osebe. Kakšno energijo in vibracijo zaznavate od njega ali nje? Po drugi strani pa, ko se oseba obnaša neprijetno, kakšna je njena resnična miselnost, njen skriti odnos.

Jejte na nov način: vprašajte se, kakšno energijo zaznavate v hrani.

Tudi knjige oddajajo vibracije, ki se jih lahko naučite zaznavati. Svami Krijananda pojasnjuje to vrsto branja: »Ko sem prebral Homerjevo Iliado, sem začutil, da iz nje izžareva žareča bela svetloba. Pozneje, ko sem razmišljal o drugih velikih delih, sem vsakič znova začutil močno svetlobo, vendar v nobenem primeru tako močne kot pri Homerju. Chaucerjeva svetloba se je zdela bolj mlačna kot Miltonova, Dantejeva ali Shakespearova. Pri manj pomembnih delih od teh nisem začutil nobene svetlobe; zdelo se je, kot da so njihovi avtorji duhovno mrtvi.«

Kakšne vibracije zaznavate iz slik na svojih stenah? Oddajajo energijo in zavest svojega avtorja.

Kakšno energijo čutite v hiši? Napolnjena je z energijo tistih, ki v njej živijo.

Tudi države imajo svoje energetsko polje, ki se ga lahko naučite zaznavati.

Enako velja za različne dele vašega mesta. Pojdite na železniško postajo in začutite energijo. Nekoliko dlje naprej bo energija drugačna.

Tudi narava ima svoje posebne energije, ki se na različnih mestih razlikujejo.

Samozavedanje – pomembna lastnost naše duhovnosti

Vaša tretja ‘evolucijska mišica’ je samozavedanje.

Duhovnost ali evolucija je proces, ki vodi od neuglajene zavesti k prefinjeni, od površinskosti h globini, od čutnega zaznavanja k zaznavanju duše.

Življenje je globlje, kot ga običajno dojemamo. Tudi mi smo globlji, kot se zavedamo. Vsakdo je duša, ustvarjena po Božji podobi. »Pod našim telesom se skriva iskra, ki je nič ne more ubiti. Vsa voda oceana je ne more utopiti, ves ogenj zemlje je ne more sežgati, vsi meči in bombe je ne morejo uničiti.«

JOGODA vsak dan spodbuja vaše globlje zavedanje samega sebe. Kot smo videli že prej: »JOGODA uči, kako poduhoviti telo, ki je odsev Duha. Uči človeka, da se ima za življenjsko energijo in ne za telo, sestavljeno iz kosti in mišic s svojo težo.«

Delajte za ponovno identifikacijo na ta način: »Bog nas je ustvaril kot angele energije, zaprte v trdno telo – tokove življenja, ki se bleščijo skozi materialno žarnico mesa. Toda zdaj smo osredotočeni na krhkost in brhkost žarnice in smo pozabili občutiti nesmrtne, neuničljive lastnosti večne življenjske energije v spremenljivem mesu.«

Čez dan poskušajte ohranjati takšno samozavedanje. »Jaz nisem fizično telo. V resnici sem energija.«

Razmislite o tem nauku: »Mi smo energija. Že sami atomi, iz katerih so sestavljena naša fizična telesa, so le energija. Vsa materija je manifestacija te energije. Bolj ko se zavedamo te resničnosti, bolj se lahko zmagovito dvignemo nad suženjstvo materije.«

Na višjih ravneh razvoja boste za seboj pustili tudi poistovetenje z energijo. Končno spoznanje je: »Jaz sem Duh.«

Koncentracija – duhovnosti ni brez koncentracije

Koncentracija je četrta ‘evolucijska mišica’. Med jogo usmerjate močan tok energije v središče izbranega dela telesa. Ta praksa razvija močno koncentracijo, in sicer na zelo metodičen način: koncentracija je kot puščica, poslana v središče tarče. Ta osredotočenost vas bo spremljala tudi v vsakdanjem življenju.

Koncentracija je temeljna sposobnost za našo duhonovnost oziroma naš duhovni razvoj in kakovost življenja. Tukaj je seznam koncentracije ABC, ki jo bo pomagal razviti.

koncentracija

Kar koli počnete, počnite s popolno zbranostjo in pozornostjo. Spomnite se puščice, ki leti proti cilju in jo vadite med JOGODO. Zapomnite si tudi, da se energija pretaka tja, kamor je osredotočen um. Oseba, ki je osredotočena, bo zato lahko uspešno opravila kar koli. Moč osredotočenosti bo ustvarila uspeh pri njenem delu, ustvarjalnosti, samopreobrazbi, pri čemer koli. Koncentracija je prehod do učinkovitega delovanja. Tudi pri fizičnem delu je koncentracija velika prednost. Pri meditaciji pomeni ‘koncentracija vrata v nebesa’.

Močno se osredotočite na pozitivne in svetle lastnosti, tako kot to počnete med JOGODO. Ne pozabite, da um absorbira lastnosti tistega, na kar se osredotočate. Če se osredotočate na negativnost, bo vaš um postal negativen in vi boste postali negativni. Če se osredotočite na lepoto, boste postali lepi. Če se osredotočite na pianista, boste absorbirali njegove lastnosti. Močnejša kot je vaša koncentracija, močnejši je učinek.

Vadite umirjeno koncentracijo, kot jo izvajate med JOGODO. To vam bo zelo pomagalo pri prebujanju vaše prikrite intuicije. Bolj ko boste mirni in odmaknjeni od zunanjih motenj, bolj boste nekako vedeli, ali je neko dejanje pravilno ali ne ali kako se morate odzvati na neko težavo. Umirjena koncentracija odpre intuitivno okno v umu.

Povezanost – smisel duhovnosti

Naš notranji občutek duhovne povezanosti je peta ‘evolucijska mišica’. Ko se duhovno razvijamo, se seveda povečuje občutek povezanosti z vesoljem, s Stvarnikom. Manj je ločenosti, manj je ega in več je zavedanja o pripadnosti obsežni Resničnosti.

Ko vadimo JOGODO, se ta pot duhovnosti in vaš duhovni razvoj pospešuje. Človeškega življenja, kot smo pojasnili, ne vzdržuje le ‘kruh’, temveč predvsem ‘vsaka beseda’ (kozmična energija, ki vibrira iz Svetega Duha – AUM ali Amen), ki se v telo spušča skozi podolgovato medulo. Zavestno izkusiti to resnico pomeni spoznati »večno povezavo med človeškim in božanskim, med materijo in zavestjo, med nepreklicno enostjo Jaza in Stvarnika«.

Razmislite o zgoraj navedenem. Spomnite se tega, ko vadite JOGODO. Potrdite: »Skozi mojo podolgovato medulo vstopa v moje telo veliki AUM in prek njega se zavedam svoje večne povezave z Božanskim.«

Med vadbo pomislite, da »skozi središče nadzavesti v meduli Bog v človeka vdihuje svojo ‘Besedo’ – kozmično inteligentno vibracijo ali energijo«.

Če ste predana oseba, boste morda našli navdih v naslednjem nauku: Vsaka jogijska praksa nam pomaga doživeti določen vidik Duha: mir, spokojnost, ljubezen, radost, svetlobo, zvok ali modrost. Z JOGODO ali energizacijskimi vajami izkusite Boga v njegovem vidiku moči. Vaš duhovni razvoj je močno okrepljen in vaša duhovnost nima meja.