Kaj je osebna rast? Ali je osebna rast najboljše kar ste lahko?

Osebna rast (ali osebnostna rast) je izraz, ki opisuje proces izboljševanja osebe na bolje. To je lahko tako individualni kot kolektivni proces, saj vključuje iskanje načinov za izboljšanje samopodobe in pridobivanje novih spretnosti, znanja ali strokovnega znanja. Osebna rast ima številne koristi za vaše življenje, saj vam osebna rast pomaga postati tudi boljši prijatelj, družinski član in sodelavec.

Kaj pomeni osebna rast?

Osebna rast je proces samospoznavanja, v katerem spoznavate sebe in se učite, kako se izboljšati. To ni cilj, temveč potovanje. Osebna rast je proces in zahteva svoj čas. Osebna rast je lahko trajen proces v življenju če se tako odločite.

Pri osebni rasti ne gre le za to, da postanete bolj spretni v svoji karieri ali uspešnejši v zasebnem življenju, čeprav so te stvari njen pomemben del. Osebna rast vključuje učenje čustvenega zdravja, iskanje smisla in cilja v življenju, razvijanje dobrih navad, ki podpirajo vaše cilje (kot sta pravilna prehrana ali telesna vadba), zadovoljstvo s seboj, kakršno je zdaj – in nato korake k še večjim spremembam, če se vam zdijo primerne!

Pet stopenj osebne rasti

Osebna rast in usposobljenost. Prva stopnja osebne rasti je občutek kompetentnosti. Takrat začnete čutiti, da imate spretnosti, znanje in sposobnosti, da stvari naredite pravilno. Morda ste ta občutek imeli že prej, vendar je zdaj močnejši kot kdaj koli prej! Osebna rast vas spodbuja k dejanjem in preseganjem samega sebe in svojih ustaljenih navad.

Osebna rast in ustreznost. Na tej točki v življenju začnete čutiti, da ima vse okoli vas smisel: stvari, ki so bile prej nesmiselne, imajo nenadoma smisel in se zdijo pomembne, ker pomagajo oblikovati, kdo smo kot posamezniki ali skupnosti; tudi če na prvi pogled ne prispevajo neposredno k našim ciljem (na primer skrb zase), imajo še vedno pomembno vlogo v našem življenju, saj veliko odločitev vključuje kompromise med kratkoročnim užitkom in dolgoročnim zadovoljstvom (ali celo preživetjem). Zato lahko te na videz nepomembne odločitve vplivajo na našo sposobnost in tako je vaša osebna rast na pravilni poti.

Osebna rast in kako desegamo naše cilje. Če na primer poskušate shujšati, a še naprej jeste nezdravo hrano, boste težje dosegli svoje cilje. Samozavedanje je ključ osebne rasti. Tretja stopnja osebne rasti je samozavedanje. Takrat začnete prepoznavati vzorce svojega vedenja in njihov vpliv na vaše življenje; to pogosto vključuje pregled preteklih napak in učenje iz njih, da se ne bi ponovile!

kaj je osebna rast

Kompetenca in osebna rast

Usposobljenost je sposobnost dobrega opravljanja nalog. Ne gre le za to, da ste dobri v tem, kar počnete, ampak tudi za to, da veste, kako se izboljšati in izpopolniti. Kompetenca ne zahteva le spretnosti, temveč tudi poznavanje svojih prednosti in slabosti ter sposobnost učenja iz preteklih izkušenj. Osebna rast pomeni, da vidimo obe plati, svoje pluse in svoje minuse in nato poskušamo svoje minuse popraviti.

Kompetentnost je mogoče razviti s prakso, treningom, mentorstvom in namerno vadbo (o kateri bomo govorili pozneje). Ključne spretnosti, na katerih temelji usposobljenost, so:

  • osredotočenost na izboljšanje uspešnosti in ne na rezultat (npr. zmaga) ali čustvenost (npr. tesnoba).
  • učenje, kako deluje vaš um, tako da ga lahko nadzorujete, namesto da bi mu dovolili, da nadzoruje vas.
  • sposobnost opaziti, kdaj čustva ovirajo izvajanje tistega, kar je treba storiti zdaj
  • prepoznavanje, kdaj nekaj ne deluje, in ustrezno spreminjanje smeri
  • sposobnost videti stvari takšne, kot so, in ne takšne, kot bi si želeli, da bi bile
  • sposobnost ločevanja pomembnega od nujnega
  • sposobnost sprejemanja odločitev na podlagi znanja in ne čustev
  • sposobnost hitrega in učinkovitega sprejemanja odločitev na podlagi razpoložljivih informacij
  • sposobnost učenja iz izkušenj, ne da bi nanje pretirano vplivala preteklost – učenje iz napak, ne da bi se zaradi njih obremenjevali.

Pomembnost in osebna rast

Pomembnost je občutek, da je to, kar počnete, pomembno. Osebna rast in pomembnost gresta z roko v roki. Gre za občutek pomembnosti in povezanosti z vašim delom ali življenjem na splošno. Na primer: če opravljate delo, ki vas ne zanima ali navdihuje, je verjetno, da se vam bo delo zdelo nepomembno.

Ni lahko najti pomembnosti v vsakdanjem življenju – vendar je to mogoče! Tukaj je nekaj nasvetov za iskanje pomembnosti, ko se nam zdi, da je vse okoli nas nepomembno.

Vzemite si čas za razmislek o tem, kaj je za nas kot posameznike najpomembnejše (namig: običajno gre za nekoga drugega). Postavite si vprašanja, kot sta “Kaj si želim od življenja?” in “Kako lahko poskrbim, da bodo moja dejanja v skladu s temi cilji?” Nato te odgovore zapišite na varno mesto, kjer bodo vedno na voljo, ko jih boste najbolj potrebovali. To nam pomaga, da stvari ostanejo konkretne, da se ne izgubimo na poti, če se preveč osredotočamo na zunanje dejavnike, kot so denar ali statusni simboli (ki pogosto tako ali tako ne vodijo nikamor).

Vzemite si čas za ljudi. Kdaj ste nazadnje preživeli kakovosten čas s prijateljem ali družinskim članom? Če je minilo preveč časa, potem si v koledarju čim prej določite nekaj srečanj v “resničnem življenju”. To ne bo pripomoglo le k temu, da vsega prostega časa ne boste porabili za brskanje po družabnih omrežjih, ampak bo tudi pomagalo vrniti smisel v vaše življenje, saj vas bo spomnilo, da obstajajo še drugi ljudje, ki potrebujejo ljubezen in naklonjenost prav tako kot mi!

In najbolj pomembno za vašo osebno rast je, da si vzemite čas zase. To je morda najpomembnejša stvar, ki jo lahko storite, da vaše življenje ne bo preveč zasedeno. Morda ste že slišali za nekaj, kar se imenuje “skrb zase”, vendar kaj to pravzaprav pomeni? Najlažje je ta pojem razložiti s primerom: če se zaradi dela počutite pod stresom, si morate vzeti nekaj časa in narediti nekaj, kar vam bo pomagalo ublažiti te občutke (na primer iti na sprehod ali preživeti čas s prijatelji/družino).

Avtonomija in osebna rast

Avtonomija je sposobnost sprejemanja lastnih odločitev. Biti avtonomen pomeni biti samoupraven, kar je ključna stopnja v osebni rasti. Avtonomija je pomembna za uspešno življenje, saj vam pomaga postati samostojna oseba, ki se lahko sama odloča in rešuje probleme, namesto da bi se ves čas zanašala na pomoč drugih.

Najboljši način za spoznavanje samostojnosti je, da jo prakticirate sami! Če vas v zadnjem času nekaj moti, se poskusite sami odločiti, kako želite, da se stvari naredijo, namesto da čakate na odobritev ali navodila nekoga drugega – morda boste ugotovili, da ta nov pristop pomaga rešiti nekatere težave hitreje, kot če bi vas vsi nenehno spraševali, “kaj menite vi?”. Osebna rast je tu že v napredku.

Avtonomija je ključni del osebne rasti in razvoja. Pomembna je za naše duševno in telesno zdravje, odnose z drugimi in uspeh v življenju. Če želite biti srečnejši in uspešnejši od svojih vrstnikov, poskusite prakticirati samostojnost!

Kako je lahko osebnostna rast (osebna rast) povezana z boljšim življenjem?

Osebna rast je ključ do boljšega življenja. Osebna rast pomeni – boljši kot ste, več boste lahko dali družbi. Če vas zanima osebna rast oziroma osebnostna rast, potem je pomembno, da veste, kaj pomeni in kako lahko pomaga izboljšati vaše življenje.

Osebnostna rast je dejanje, s katerim izboljšate svoje življenje in ga naredite boljšega. Gre za to, da postanete boljša različica sebe, ki kar najbolje izkorišča svoje talente in je sposobna pomagati drugim. Osebna rast je ključ do boljšega življenja. Boljši kot ste, več boste lahko vrnili družbi.

Kakšen je najboljši način, da začnete delati na sebi?

Najboljši način, da začnete delati na sebi, je z majhnimi spremembami. Osebna rast je proces. Osebna rast potrebuje čas in disciplino. Osebna rast je lahko tudi naporna, saj gremo iz cone udobja.

Začnite z nečim, za kar veste, da lahko naredite, in to spremenite v navado, na primer vsak dan pojdite na sprehod ali vsako jutro postiljajte posteljo. Nato naredite še eno majhno spremembo, na primer jejte več zelenjave ali pijte manj gaziranih pijač. Če se vam to zdi prelahko, pomislite, kako težko je ne dvigniti telefona, ko zazvoni sredi noči – verjetno imate potrebo, ki vam preprečuje dober spanec!

Prošnja za pomoč je lahko strašljiva, vendar je tudi eden najboljših načinov, da se začnete spreminjati, saj je nekdo drug že šel skozi to, kar gremo mi zdaj, in ve, kaj najbolje deluje zanj (in morda ima celo nekaj nasvetov). Mentorje ali trenerje lahko poiščete na spletu prek spletnih strani,  se pred začetkom pogovorita o tem, kakšno mentorsko razmerje bi bilo najboljše, da pozneje ne bo presenečenj na poti spominov! Drugi načini vključujejo pridružitev skupinam, povezanim posebej z osebno rastjo, tako da bo v času uradnih ur vedno na voljo nekdo, ki natančno razume, od kod prihajate – ni treba izgubljati časa s pojasnjevanjem stvari vsak dan znova, če je na voljo veliko drugih možnosti, ki potrpežljivo čakajo, da se odločite, ali je vredno vlagati tudi v NJIHOVO življenje 🙂

Zadnja stvar, ki si jo morate zapomniti, je, da je DOBRO, če odnehate. Nič ni narobe, če na to še niste pripravljeni ali če ne veste, kje začeti, zato preprosto stopite korak nazaj in zadihajte, preden skočite v novo veliko obveznost (kot je recimo nova zaposlitev), ki je na koncu lahko bolj stresna kot zabavna. Vaš čas je dragocen, zato ga ne zapravljajte za stvari, ki niso pomembne – osredotočite se na razvoj sebe, namesto da se poskušate prilagoditi vsem drugim, saj tako ali tako nikoli ne bodo razumeli, kaj vas dela posebne!

osebna rast

Osebna rast in kako se lahko osebno razvijamo?

Zdaj, ko veste, kaj je osebna rast oz. osebnostna rast in kako deluje, se pogovorimo o tem, kako se lahko začnete izpopolnjevati.

Da bi se lahko podali na pot samouresničevanja, je treba upoštevati nekaj stvari:

Začnite z majhnimi koraki! Ne poskušajte popraviti vsega naenkrat – izberite le eno stvar, ki jo želite izboljšati, in se za zdaj osredotočite nanjo. Na primer, morda želim, da ta teden moji sošolci ali prijatelji v šoli opazijo, kako trdo delam v primerjavi z lanskim letom (ali kakor koli drugače). Ali pa morda osebno preživljam težko obdobje in potrebujem podporo drugih okoli sebe; v tem primeru bi mi morda bolj odkrito govorjenje o sebi pomagalo, da bi se na splošno počutil bolje. Oba cilja sta dobra, saj sta dovolj specifična, da me ne preobremenita, vendar mi še vedno dajeta dovolj smernic, kam točno naj usmerim svoja prizadevanja naslednjič.

Ko si zastavite cilj, je pomembno, da ga začnete takoj uresničevati. Ne čakajte na čarobni trenutek, ko boste začutili motivacijo ali navdih; ukrepajte takoj! Recimo, da je moj cilj letos dobiti boljše ocene kot lani (ali kakor koli drugače).

Lahko bi sedel in čakal na popoln trenutek, ko se mi bo zdelo, da bi se učil, namesto da bi počel kaj zabavnega; vendar ta trenutek morda nikoli ne bo prišel! Namesto tega bi lahko začel delati na tem cilju že zdaj, tako da si naredim urnik učenja ali preberem nekaj zapiskov iz lanskega pouka.

Takšno določanje ciljev je zelo podobno temu, kako si cilje določajo športniki. Če želi športnik na primer teči hitreje kot kdaj koli prej, lahko začne s postavljanjem majhnih ciljev, na primer, da 100 metrov preteče v manj kot 12 sekundah ali miljo preteče v manj kot 6 minutah. Z razdelitvijo teh večjih ciljev na manjše, ki jih je lažje doseči, lahko športnik takoj začne delati na njih, namesto da bi čakal na čarobni trenutek, ko se bo počutil dovolj motiviranega, da bo začel ukrepati.