Lahiri Mahasaya - veliki indijski jogi in svetnik

Lahiri Mahasaya, veliki indijski jogi in svetnik, ki je v svet ponesel znanost krija joge, se je rodil leta 1828 v vasi Ghurni v indijski Bengaliji. Rodil se je v brahmansko družino starodavnega rodu, ki je častila boga Šivo. Že v zgodnjih letih mu je umrla mati in družina se je kmalu preselila v Benares. Živeli so v skladu z vedsko tradicijo, rednim obrednim čaščenjem, bili so dobrodelni in preučevali so svete spise. Kot deček in mladostnik je bil Shyama Charan, to je bilo njegovo posvetno ime, deležen odlične vzgoje in izobrazbe. Učil se je več jezikov, med drugim francoščine in angleščine. Natančno je preučeval Vede in poslušal svetopisemske razprave učenih brahmanov. Med vrstniki je bil zelo priljubljen, udejstvoval se je tudi v raznih športnih dejavnostih.

Leta 1846 se je Shyama Charan Lahiri poročil s Srimati Kashi Moni, s katero je imel pet otrok. Žena in dva svetniška sinova so postali njegovi učenci.

Leta 1951 je pri 23-ih letih Lahiri Mahasaya prevzel mesto računovodje v vojaškem inženirskem oddelku angleške vlade. V času službovanja je večkrat napredoval in tako uspešno igral svojo vlogo v obliki posvetnega pisarniškega delavca.

Pri 33-ih letih je bil službeno premeščen v bližino Ranikheta na vznožju Himalaje, kjer je srečal svojega velikega guruja Babajija, ki ga je uvedel v krija jogo. Darilo krija joge je Lahiri Mahasaya z Babajijevim blagoslovom začel deliti z vsemi iskrenimi iskalci resnice in osvoboditve.

S svojim uspešnim zgledom povezovanja družinskega in poslovnega življenja z duhovnim je bil in je še vedno navdih za mnoge, ki v svojem življenju iščejo ravnotežje in harmonijo.

Njegova značilnost oziroma posebnost je bila, da je darilo krija joge delil z iskalci vseh veroizpovedi, s hindujci, muslimani, kristjani, tudi brezverci. Postal je univerzalni guru vseh, ki so tega želeli. Postal je tudi guru Swami Yukteswarja, ki je kasneje postal guru Paramhanse Yoganande, ki je znanost krija joge ponesel na zahod. Tudi Yoganandova oče in mati sta bila učenca Lahirija Mahasaye.

Lahiri Mahasaya je poudarjal pomen meditacije in neposreden stik z božanskim. Govoril je: »Očistite svoj um dogmatskih teoloških črepinj, spustite noter svežo, zdravilno vodo neposredne zaznave. Uglasite se z aktivnim notranjim vodstvom, nebeški glas ima odgovor na življenjske dileme. Čeprav je videti, da je človekova spretnost, da se spravi v težave, neskončna, ni neskončni Pomočnik nič manj iznajdljiv.« Tudi fizično oddaljeni učenci so čutili njegovo prisotnost, obljubil je: »Vedno sem s tistimi, ki vadijo krijo. S pomočjo vaše povečane zaznave vas bom vodil v Kozmični Dom.« Učencem se je pojavljal tudi v sanjah in jim dajal navodila.

Veliki mojster ni uporabljal sistema pridiganja prek medijev kakšne organizacije ali tiskarne, vedel je, da bo moč njegovega sporočila dosegla svoj cilj. »Naj se vonjave krija rože širijo naravno, brez posebnega razkazovanja. Njena semena bodo pognala korenine na zemlji duhovno rodovitnih src,« je govoril.

Čeprav je bilo njegovo življenje in življenje njegovih sledilcev polno čudežev, je v zvezi s tem dejal: »O delovanju subtilnih zakonov, ki so na splošno ljudem nepoznani, naj ne bi javno razpravljali ali pa jih objavljali brez primernega razlikovanja.«

Tega njegovega nasveta se v tem sestavku držimo, kar pa seveda ne zmanjša Mojstrove veličine, temveč jo le potrdi. Jogavatar, kot ga tudi kličejo, je namreč razglasil, da lahko božansko zvezo dosežemo z lastnim naporom in neodvisno od teoloških verovanj. »Z uporabo krija ključa bodo osebe, ki ne morejo verjeti v božanskost kateregakoli človeka, končno priče popolne božanskosti njih samih.« S temi besedami Paramhansa Yogananda v svoji Avtobiografiji zaključi poglavje, ki ga je posvetil svojemu velikemu vzorniku in učitelju Lahiriju Mahasayu.

Leta 1895 je zapustil telo, obkrožen s svojim učenci, pred odhodom jih je potolažil z besedami: »Vračam se domov. Bodite potolaženi, vrnil se bom.«