Meditacija in meditacije - Boljše življenje

Meditacija (meditiranje) je oblika samodiscipline, ki usposablja um za doseganje mirnega in sproščenega stanja. V številnih kulturah se že tisočletja izvajajo meditacijo kot sredstvo za razvijanje lastne notranjosti duhovnosti. Meditacijo lahko izvajamo sede ali leže, vendar je najbolje, da uporabimo udobna oblačila s prostimi rokavi, da si med meditacijo slučajno ne omejimo krvnega obtoka. Med najpomembnejšimi tehnikami je dokaj preprosta transcendentalna meditacija, ki j bomo obravnavali nekoliko kasneje.

Kaj je meditacija?

Meditacija, oziroma meditiranje, je miselna vaja, ki vam pomaga osredotočiti se zgolj na eno stvar, na primer na dihanje, mantro ali enega izmed božanskih aspektov. Meditacija je tudi način za sprostitev in umiritev uma – in vam lahko pomaga pri jasnejšem razmišljanju.

Obstaja veliko različnih vrst meditacije: nekateri ljudje tiho sedijo z zaprtimi očmi, drugi pri meditaciji uporabljajo tehnike vizualizacije ali imajo predmet, na katerega se osredotočajo (na primer plamen sveče). Cilj meditacije je vedno enak – ostati osredotočen, ne da bi nas motile misli o drugih stvareh, ki se nam porajajo v mislih. O meditaciji razmišljajte kot o telovadbi: če meditacijo izvajate redno, vam bo sčasoma postalo lažje in bolj naravno, da se osredotočite, ne da bi se preveč trudili!

Meditacija vam lahko pomaga:

-Zmanjšati stres in tesnobo – meditacija za sprostitev.

-Ublažiti bolečine in izboljšati kakovost spanja – meditacija za spanje.

-Imeti srečnejši pogled na življenje.

-Povečati osredotočenost in koncentracijo.

-Povečati samozavedanje in sočutje.

-Izboljšajti svoje splošno zdravje z znižanjem krvnega tlaka, zmanjšanjem kroničnih bolečin in izboljšanjem motenj razpoloženja, kot sta depresija ali tesnoba (torej meditacija za zdravje).

Meditacija vam lahko pomaga vzpostaviti stik s svojimi čustvi. Z osredotočanjem na dihanje, misli ali telesne občutke lahko ostanete prisotni v trenutku in se znebite skrbi glede preteklosti ali prihodnosti. To lahko izboljša samozavedanje in sočutje ter poveča pozitivna čustva, kot sta veselje in hvaležnost.

Zakaj meditirati?

Meditacija (meditiranje) je odličen način, da pridobite nadzor nad svojimi mislimi in čustvi. Pomaga vam, da se sprostite in umirite, se osredotočite na sedanji trenutek, se povežete s svojo dušo in pridobite jasnost. Meditacija za spanje vam bo pomagala vrniti življenjsko energijo.

Meditacija (meditiranje) lahko pomaga umiriti um, zmanjšati stres in na splošno spodbuja bolj zdrav življenjski slog. Pomaga nam tudi, da se počutimo bolj sproščeno in osredotočeno, kar je pomembno v današnjem hitrem svetu, v katerem smo nenehno bombardirani z informacijami iz okolja in tehnologije. Meditacija za spanje vam bo pomagala pri krepostnem spancu.

Meditacija nam pomaga, da postanemo bolj pozorni na svoje misli in čustva ter na misli in čustva drugih okoli nas. Prav tako nam omogoča, da vidimo stvari z različnih vidikov, kar nam lahko pomaga pri sprejemanju boljših odločitev. Meditacija nam pomaga, da se umirimo, ko smo razburjeni ali pod stresom, in se tako lažje osredotočimo na nalogo, namesto da bi nas odvračalo vse drugo, kar se dogaja okoli nas.

Meditacija nam omogoča, da smo v vsakdanjem življenju bolj pozorni, kar nam na splošno pomaga sprejemati boljše odločitve.

meditacija - z meditacijo do boljšega življenja

Kako meditirati, kako izvajati meditacije?

Poiščite miren prostor za sedenje, kjer vas ne bodo motili. Usedite se v udoben položaj z vzravnanim hrbtom. Če je mogoče, sedite na tleh ali na blazini (zafu), lahko pa tudi na katerem koli stolu. Meditacija (meditiranje) bo učinkovita ne glede na to, kje boste.

Zaprite oči in se osredotočite na dihanje med meditacijo. Dihajte globoko in počasi skozi nos, dokler ne začutite, da je v pljučih dovolj zraka (morda boste želeli šteti vsak vdih). Nato izdihnite dokler ves zrak ne zapusti telesa; preostalega zraka ne izsiljujte – pustite mu, da naravno izteče, kot bi izhajal iz praznega balona. Meditirajte počasi, brez prisile in z občutkom.

Pri vdihu in izdihu se med meditacijo osredotočite na točko med obrvmi.

Če vam misli odtavajo, jih nežno vrnite v sedanji trenutek oziroma se osredotočite na vaš dih/izdih. Ne skrbite, če se ne morete dolgo osredotočiti na dihanje – to je normalno. Ko opazite, da se je vaš um oddaljil od dihanja med meditacijo, se k njemu vrnite. Meditacija (meditiranje) bo v vsakem primeru učinkovita.

Osredotočite se na telesne občutke. Morda se počutite udobno in sproščeno ali pa opazite napetost v mišicah ali drugih delih telesa. Opazujte, kako se počutite, ko mirno sedite in globoko dihate. Če se med izvajanjem te vaje pojavijo misli, jih sprejmite kot misli, ne da bi jih obsojali; nato se ponovno osredotočite na dihanje in telo. Meditacija naj bo ves čas prijetna in udobna, nič na silo.

Med meditacijo poskusite imeti zaprte oči, da se boste lahko osredotočili na dogajanje v sebi. Morda si boste želeli v mislih tiho ponavljati besedo ali besedno zvezo, na primer “miren” ali “sproščen”. Morda vam bo pomagalo tudi, če si med meditacijo predstavljate miren prizor, na primer na plaži ali na sprehodu po gozdu. Meditiranje bo tako zagotovo učinkovito.

Pri tem boste opazili, da se vaše dihanje upočasni in poglobi. Osredotočite se na dihanje in telo, dokler se vaš um popolnoma ne umiri.

Učinki meditacije

Meditacija (meditiranje) je praksa, ki vam lahko pomaga pri številnih stvareh, med drugim pri:

  • boljšemu spancu – meditacija za spanje,
  • boljšemu osredotočanju in koncentraciji,
  • obvladovanju stresa – meditacija za sprostitev 
  • pozitivnem pogledu na življenje,
  • izboljšanju razpoloženja in splošnega zdravja – meditacija za zdravje

Najbolje je, da začnete s čuječnostjo tako, da jo začnete redno izvajati. Poskusite meditirati 10 minut vsak dan, nato pa postopoma stopnjujte časovnico. Če težko najdete čas, poskusite z vodeno meditacijo. Običajno traja manj kot 10 minut in je odličen način za začetek prakse čuječnosti.

Načini in vrste meditacije

Obstaja veliko načinov meditacije (meditiranje). Najpogostejše vrste meditacije so:

Transcendentalna meditacija – transcendentalna meditacija je tehnika, ki se osredotoča na mantro.

Vipassana meditacija, ki vključuje osredotočanje na dihanje in opazovanje misli, ki se pojavljajo v mislih.

Meditacija (meditiranje) z mantrami, pri kateri vedno znova ponavljate besedo ali besedno zvezo (najbolj priljubljena mantra je “Om” ali AUM).

Meditacija (meditiranje) pozornosti, pri kateri se osredotočate na sedanji trenutek brez presojanja ali analiziranja.

Zenovska meditacija (meditiranje), pri kateri sedite z vzravnanim hrbtom in se osredotočite na dihanje.

Poleg teh vrst meditacij (meditiranje) lahko preizkusite tudi meditacijo med hojo in meditacijo s petjem.

Meditacija čuječnosti

Meditacija (meditiranje) zavedanja je način, kako biti pozoren na sedanji trenutek. Pozornost lahko izvajate v katerem koli položaju, leže ali sede.

Čuječnost lahko izvajate med hojo zunaj ali celo med sedenjem na avtobusu. Ni treba, da jo izvajate v tišini ali z zaprtimi očmi – izvajate jo lahko, kjer koli ste.

Pri čuječnosti (meditacija) ne gre za nadzorovanje misli, temveč za njihovo opazovanje brez obsojanja ali kritiziranja, saj prihajajo in odhajajo skozi vaš um kot oblaki čez nebo; samo opazite jih, ne da bi poskušali kar koli spremeniti!

Vodena meditacija

Vodena meditacija je še en način meditacije. Razlika med vodeno in drugimi vrstami meditacije je v tem, da poslušate posnetek ali pa vas nekdo vodi po telefonu. To lahko počnete skupaj z drugimi vrstami meditacije ali samostojno.

Vodena meditacija (meditiranje) je lahko še posebej koristna, če šele začenjate s svojo prakso, saj vam lahko pomaga odpraviti vse strahove ali dvome o tem, kaj bi se lahko zgodilo med seanso. Ljudem, ki ne marajo biti sami s svojimi mislimi, omogoča tudi, da se poleg teh misli osredotočijo še na nekaj drugega – na glas, ki jim govori, kakšne korake naj naredijo v nadaljevanju!

vodena meditacija - meditacija v skupini

Meditacija (meditiranje) s smehom

Smeh je odličen način za zmanjševanje stresa, vzpostavljanje odnosov in boljše počutje. Smeh je lahko nalezljiv: če se smejite z nekom drugim, se bo tudi on počutil srečnejšega! Smeh nam tudi pomaga, da se počutimo bolj pozitivno glede sveta okoli nas.

Meditacija (meditiranje) med hojo

Meditacija med hojo je oblika meditacije pozornosti. To pomeni, da se osredotočate na sedanji trenutek in opazujete vse, kar se pojavi v vašem umu, telesu in okolju. Meditacija je preprosta in jo lahko izvajate kadar koli in kjer koli.

Vadba vključuje hojo z normalnim tempom, pri čemer ste pozorni na dogajanje okoli sebe (npr. zvoke, vonjave) in v svojem telesu (npr. dihanje). Ko se med meditacijo v mislih pojavijo misli, jih preprosto opazujte, ne da bi jih obsojali ali kritizirali; nato se ponovno osredotočite na hojo ali opazovanje česar koli drugega, kar je v tistem trenutku okoli vas (npr. dreves).

Koristi meditacije (meditiranje)

Meditacija (meditiranje) prinaša številne koristi. Med najpogostejše spadajo: boljša osredotočenost in koncentracija, zmanjšanje stresa, tesnobe in depresije, večje samozavedanje in sočutje, boljši spanec – meditacija za spanje, večja energija in produktivnost.

Opazili boste, da so te koristi podobne ciljem številnih drugih sprememb življenjskega sloga, kot sta zdravo prehranjevanje ali redna telesna vadba. Vse te spremembe namreč vključujejo dobro počutje vašega telesa, hkrati pa izboljšujejo vaše splošno zdravje in dobro počutje.

Kaj je transcendentalna meditacija?

Transcendentalna meditacija (TM) je preprosta tehnika, ki vključuje osredotočanje pozornosti na mantro. Ne gre za spanje ali sproščanje, prav tako pa pri njej ni verskih obredov. Prav tako se je je (transcendentalna meditacija) enostavno naučiti: Dvakrat na dan (zjutraj in zvečer) udobno sedite z zaprtimi očmi in 15 minut meditirajte – ponavljate določen zvok ali besedno zvezo. Za nekatere je ta praksa tako koristna, da z meditacijo nadaljujejo po več ur na dan!

Kako deluje transcendentalna meditacija?

Pri transcendentalni meditaciji se morate osredotočiti na eno samo besedo ali zvok, običajno mantro. Mantra je lahko katerakoli beseda ali zlog, ki ga v mislih vedno znova ponavljate. Na primer: “OM” je ena najpogostejših manter, ki jih uporabljajo praktikanti TM (transcendentalna meditacija); vendar lahko uporabite karkoli želite, če ima za vas osebni pomen (npr. “ljubezen”, “mir”).

Da bi z meditacijsko prakso (transcendentalna meditacija) dosegli globlje ravni zavesti v sebi, se moramo naučiti ne le mirno sedeti in očistiti misli, temveč tudi to, kako med tem ne dovoliti, da bi naše misli blodile – in tu pride na vrsto osredotočanje na predmet! In to je transcendentalna meditacija.

Razlaga videnj tekom meditacije – Kaj ponavadi pomenijo barve v meditaciji?

Med meditacijo lahko vidite barve ali luči. Barve so odraz vašega notranjega stanja, pomen, ki se skriva za njimi, pa se razlikuje od človeka do človeka.

Te informacije lahko uporabite za pomoč pri razlagi tega, kar vidite med meditacijo:

Rdeča – kaže na jezo, razočaranje in nepotrpežljivost. Če se pojavi med meditacijo, lahko pomeni, da vas nekaj moti ali razočara in da se je treba tega lotiti, preden se stanje poslabša.

Oranžna/rumena – kaže na tesnobo, strah ali skrb zaradi nečesa, kar se je zgodilo pred kratkim (ali v preteklosti). Prav tako lahko kaže na prihajajoči izziv, kot je izpit ali razgovor, kjer je uspeh odvisen od zaupanja vase in pripravljenosti na vse, kar se lahko zgodi med samim dogodkom, npr. samozavestno govorjenje z drugimi ljudmi na zabavah.

Zelena – če se pojavi zelena med meditacijo to pomeni mirnost, duševni mir in dobro počutje. Če se pojavi, ko meditirate, lahko pomeni, da vas trenutno nič ne obremenjuje, zato se počutite sproščeno in srečno.

Modra – kaže na jasnost, sposobnost reševanja težav in ustvarjalnost. Označuje lahko tudi sanjsko stanje, v katerem se stvari ne zdijo povsem resnične, vendar so še vedno zanimive.

Kaj barve še lahko pomenijo pri meditaciji (meditiranje):

Rdeča barva: v meditaciji se uporablja rdeča barva: Rdeča: strast, ljubezen in jeza.

Oranžna: ustvarjalnost, navdih in samozavest.

Rumena: navdih in samozavest: Žolta: intelekt, znanje in modrost.

Zelena: Zelena: rast, obnova in zdravljenje (fizično/čustveno).

Modra/vijolična: zdravje (zdravje, zdravje in zdravje). Modra: mirnost, tišina in spokojnost ter duhovnost ali povezanost z božanskim.

Rožnata: ljubezen, negovanje in prijateljstvo. Bela ali prozorna: čistost, resnica in nedolžnost.

Črna: zaščita, ozemljitev in moč. Rjava: zemeljskost, prizemljenost in praktičnost.

Meditacija (meditiranje) v različnih verstvih

Meditacija (meditiranje) je pomemben del številnih religij. V budizmu je meditacija način umirjanja uma in telesa, da bi dosegli razsvetljenje.

meditacija način umirjanja uma in telesa

V hinduizmu meditacija (meditiranje) pomaga pri osredotočanju na misli in dejanja, da so lahko bolj pozitivna in produktivna. Džainizem uči ljudi, kako meditirati o lastnem telesu, da bi občutili sočutje do drugih, ki trpijo zaradi bolezni ali poškodb. Judovstvo uči o pomenu molitve in mirnega časa, ki ga je treba z molitvijo ali meditacijo preživeti na samem z Bogom. Islamske tradicije vključujejo recitiranje določenih verzov iz Korana ob določenem času vsak dan (na primer pred spanjem – meditacija za spanje), ki spodbujajo razmislek o duhovnosti, hkrati pa ponujajo smernice, kako najbolje živeti v skladu z islamskimi nauki – ta dejanja vključujejo meditacijo (meditiranje) o božji besedi skozi ves dan, da ne bi prišlo do motenj pri doseganju razsvetljenja z dovolj natančnim upoštevanjem teh načel! Krščanske tradicije vključujejo tudi neko obliko tihega molitvenega razmišljanja, med katerim lahko verniki premišljujejo o odlomkih iz Svetega pisma, ki so pomembni za njihovo današnje življenje: najsi gre za razmišljanje o prejšnjih izkušnjah znotraj samega krščanstva ali preprosto za preizkušanje novih poti naprej, potem ko so zapustili stare navade, ki so bile nekoč povezane s katoliško vzgojo.”

Čeprav imajo vse te tradicije svoje metode za spodbujanje premišljevanja, je pomembno poudariti, da vse vključujejo neko obliko meditacije ali molitve. To posamezniku omogoča, da doseže stanje, v katerem lahko občuti sočutje do drugih, ki trpijo zaradi bolezni ali poškodb; judovstvo uči o pomenu molitve in tihega časa, ki ga z molitvijo ali meditacijo preživi sam z Bogom.

Krščanske tradicije vključujejo tudi neko obliko tihega molitvenega razmišljanja, med katerim lahko verniki premišljujejo o odlomkih iz Svetega pisma, ki so pomembni za njihovo današnje življenje: bodisi da to pomeni razmišljanje o prejšnjih izkušnjah znotraj samega krščanstva bodisi preprosto preizkušanje novih poti naprej, potem ko so opustili stare navade, ki so bile nekoč povezane s katoliško vzgojo.

Z meditacijo (meditiranje) lahko pridobite nadzor nad svojimi mislimi in občutki. Z njo se lahko sprostite, osredotočite, bolje spite, ste bolj pozorni in sočutni.

Tukaj je nekaj načinov, kako lahko meditacija (meditiranje) izboljša kakovost vašega življenja:

Doseganje stanja sproščene budnosti, ki vam omogoča, da ostanete odprti za nove ideje ali priložnosti, ko se pojavijo, namesto da bi se ujeli v stare navade ali predsodke o tem, kaj bi se moralo zgoditi naslednjič. Učenje globokega dihanja iz trebuha in ne le iz nosnic. Zavedanje, da se ni treba boriti, ko se soočate z izzivi – preprosto opazujte, kar se pojavi, ne da bi se ujeli v kakršno koli reakcijo. Gojenje sočutja do sebe in drugih, saj se zavedate, da si vsi skupaj delimo izkušnje na tem planetu.

In da je edina razlika med nami v tem, kako se na te izkušnje odzovemo. Naučite se umiriti svoj um, da se lahko osredotočite na tisto, kar je pomembno, in opustite tisto, kar ni. Redno izvajanje meditacije (meditiranje) vam pomaga, da se počutite bolj povezani z drugimi, svojim okoljem in seboj.

Meditacija (meditiranje) je proces, ki vam pomaga zmanjšati stres in tesnobo, se bolje spopasti z bolečino in boleznijo, izboljšati odnose in splošno kakovost življenja. Meditacija lahko pomaga tudi pri zniževanju krvnega tlaka, upočasni staranje in izboljša delovanje spomina.

Meditacija (meditiranje) je tudi odličen način za obvladovanje kronične bolečine, stresa in tesnobe. Lahko vam pomaga pri obvladovanju vsakodnevnih stresnih situacij, na primer obtičanja v prometu ali težavnih ljudi v službi.

Ko se boste naučili meditirati, boste ugotovili, da se vaš um ponavadi sprehaja od ene misli do druge. Ko se to zgodi, se nežno in brez obsojanja osredotočite nazaj. Ne bodite strogi do sebe, če se ne morete dolgo osredotočiti na en predmet ali idejo. Z vajo pa boste lažje ohranili osredotočenost skozi ves dan.

Meditacija (meditiranje) v ležečem položaju

Ulezite se na hrbet in se sprostite. To je dober način za prakticiranje meditacije, ki se imenuje meditacija za spanje.

Po potrebi si glavo in vrat podprite z vzglavnikom.

Po želji se ogrejte z odejo.

Meditacija (meditiranje) v sedečem položaju

Sedite v sproščenem, pokončnem položaju. Sedite lahko na tleh ali na stolu – poskrbite le, da bo vaš hrbet raven in da se ne boste zgrbeli. Če sedite na tleh, postavite noge v enega od dveh položajev: prekrižane (z gležnji pod koleni) ali razkrečene. Roke položite v naročje ali jih nežno položite na kolena z dlanmi, obrnjenimi navzgor. Med meditacijo imejte zaprte oči, razen če vam je inštruktor, ki vam je dovolil, da jih med vadbo odprete, naročil drugače; po potrebi usmerite pozornost stran od zunanjih dražljajev, kot so zvoki okoli vas, dokler ti ne prenehajo naravno, brez vašega napora (to pomaga preprečiti raztresenost).

Uporabljate lahko obe vrsti meditacije

Uporabljate lahko obe vrsti. Če želite ležati, poskusite meditirati v tem položaju 15 minut pred spanjem. Sprostitev, ki jo prinaša, vam bo pomagala hitreje zaspati in se bolje spočiti. Zato je meditacija za spanje izjemno pomembna.

Zjutraj poskusite sedeti na udobnem stolu, z nogami plosko na tleh in z rokami, položenimi v naročje (z dlanmi navzgor ali navzdol). Zaprite oči in se osredotočite na vdihavanje skozi nos in izdihovanje skozi usta, dokler se vam ne bo zdelo, da je čas minil, ne da bi se tega zavedali – temu pravimo “pozornost”.

Najboljši način, da se odločite je, da preizkusite obe. Če niste prepričani, začnite z meditacijo v ležečem položaju in preverite, kako se počutite. Če se počutite dobro in se boste tako znebili stresa, nadaljujte s to prakso – ali pa poskusite tudi z meditacijo v sedečem položaju! Pomembno je, da najdemo nekaj, kar nam individualno ustreza (tudi če se zdi čudno), zato se ne bojte eksperimentirati!

Katera je najboljša meditacija?

Za zaključek pa še poglejmo katera je najboljša meditacija za vas. Najboljša meditacija za vas bo verjetno tista, ki vam bo »največ prinesla« oziroma tista meditacija, ki vam bom dala »odgovore na vaša vprašanja«. Pri iskanju najboljše meditacije priporočamo, da najprej začetne z meditacijo (vkoliko že ne meditirate) in nato poskusite tudi druge oblike meditacije in sledite svoje občutku ali vam da meditacija tisto, kar želite. Lahko je najboljša meditacija, meditacija za dobro jutro, lahko je meditacija za obilje, ali meditacija za spanje.. karkoli rabite boste dobili s svojo najboljšo meditacijo, zato raziskujte v svojih meditacijah in redno meditirajte.

Upamo, da vam je ta članek omogočil splošen vpogled v svet meditacije in njenih učinkov. Spodbujamo vas, da jo preizkusite sami in preverite, kaj se bo zgodilo in greste v globino svoje najboljše meditacije.