Meditacije AUM v naravi

Ko vidimo AUM v naravi

»Zavezo z naravo lahko sklenemo le v sebi, kot sklenemo zavezo z AUM.« (Svami Krijananda) Joganandov učenec mi je zaupal svojo izkušnjo: »Med kopanjem v reki sem prepoznal AUM kot vodo, ki se je vrtinčila okoli telesa, kot trdne kamne v reki in kot sončne žarke na golih prsih. Medtem ko je AUM bučal v brzicah, sem začutil vode svetega AUM, ki so se pretakale skozme.«

AUM se prek različnih ravni astralnih vibracij utrdi kot materija. Tokovi vibracij so elementi eter, zrak, ogenj, voda in zemlja. V naravi lahko vidimo strjene izraze elementov: v praznini vesolja, v premikajočih se tokovih zraka, ognjenih vulkanih, valovitih jezerih in dostojanstvenih gorah.

John Muir je v divjini občutil vibriranje vsake celice in atoma z glasbo ter življenjem. Kot da bi se tudi gore raztopile v ‘neprimerljivega duha svete svetlobe’.

Ko vidimo AUM, ki vibrira, v fizičnih oblikah, se združimo z esenco življenja. Naslednji dve vaji vam bosta pomagali otipljivo občutiti prisotnost AUM v stvarstvu, da bo meso postal v vaši zavesti.

Meditirajte na prostem, lepem vrtu ali drugje v naravi.

Sonce je oblika AUM

Zazrite se v Sonce. Oglejte si njegove žarke, ki se spuščajo, grejejo bližnje hribe, vdihujejo življenje v drevesa in travnike, prekrite s cvetjem. Pomislite, kako je vse življenje odvisno od Sonca. Zazrite se v rastlino, občutite, kako jo hrani neverjetna sila, ki seva iz naše zvezde.

Enako kot je ledena gora nastala iz vode, je Sonce nastalo iz AUM. Kabir je dejal: »Sonce je najneposrednejša ‘fizična’ oblika AUM, kar jih lahko doživimo, saj gre za zares utrjen in materializiran AUM.«

Poglejte Sonce in vidite AUM. Imejte ga za materializirani AUM.

Občutite njegove žarke, ki vibrirajo, se spuščajo iz nebes, manifestirajo in ohranjajo pri življenju vse življenje, ki vas obdaja.

Imejte vsako ptico in cvetlico za utrjeni AUM. V ozadju vsake oblike občutite prisotnost in vibracijo AUM. Občutite in slišite vso naravo, ki oznanja in prepeva AUM.

Naj vas vsak zvok spomni na AUM

Pozorno prisluhnite zvokom okoli sebe: pišu vetra – bučanju reke – brenčanju čebele – radostni pesmi ptice. Sklenite zavezo z vsemi glasovi, ki jih zaslišite. Popolnoma se odprite zanje. Občutite, kako vstopajo v vas. Prisluhnite in občutite AUM v vsakem zunanjem zvoku.

Oglejte si veter, ki piha skozi drevje in po travnatih poljih. V vsakem tresočem se listu in po nebu plavajočem oblaku – v vsakem gibu – vidite nihanje svetega AUM.

Zaznavajte AUM v vsem, kar počnete, vidite in slišite.

Opazujte, kako vse se Bog izraža prek kozmičnega AUM. Oglejte si, kako je vaša nevidna mati v stvarstvu postala vidna.

Bodite pozorni na čudežno edinstvenost slehernega drevesa in osebe. Navdušujte se nad nešteto izrazi AUM, ki jih vidite pred seboj.

Ko sklenemo zavezo z AUM, lažje razumemo jezik vsega stvarstva in se izražamo v njem. Ko se združimo z AUM, se združimo z vsem, kar obstoji.

Meditacija duhovnega očesa

Svami Krijananda je v knjigi Prebudite se za superzavest (Awaken to Superconsciousness) pisal o neverjetni vizualizaciji za združitev z duhovnim očesom:

»Osredotočite se na točko med obrvmi. Tam si zamislite predor zlate svetlobe, v katerega v mislih vstopite. Občutite, kako vas obdaja veličasten občutek sreče in svobode. Na poti skozi predor občutite, kako se kopate v svetlobi, dokler ne izginejo vse tuzemske misli.

Vzpenjajte se po predoru, dokler se vam zdi to potrebno, in si pred seboj zamislite zaveso temno vijoličasto modre svetlobe. Stopite skoznjo v drug predor temno vijoličasto modre svetlobe. Občutite svetlobo, ki vas obdaja. Stene predora počasi izginjajo v modri svetlobi. Razširite zavest v svetlobo – v brezmejno svobodo in blaženost. Predora ni več, ampak samo modrina in blaženost neskončnosti, ki prežemata vse.

Nazadnje si pred seboj zamislite srebrnkasto belo peterokrako zvezdo svetlobe. V mislih razširite roke in noge ter s telesom prekrijte zvezdo. Predajte se ji v telesu, umu in duši, izročite vse misli, vse občutke absolutni blaženosti, ki obstaja sama od sebe.

Blaženost pada nežno po vas, kot da bi se po vas spuščal slap meglic. Srce se napolni z neopisljivim mirom.«