Podolgovata medula ali Božja usta

»Zato sem učence v Rančiju naučil svoje preproste tehnike ‘jogode’, s katero je mogoče zavestno in takoj napolniti življenjsko silo, ki se nahaja v človekovi podolgovati meduli, iz neomejene zaloge kozmične energije.« Avtobiografija jogija

Poskusite jo začutiti

Podolgovata medula ima izjemno pomembno vlogo v JOGODI in pravzaprav v življenju vsakega človeka, zato si jo podrobneje oglejmo z njenimi različnimi posebnimi vidiki.Nahaja se na mestu, kjer se možgani stikajo s hrbtenjačo. Ne morete se je dotakniti, kajti če bi se je, bi v trenutku umrli. Lahko pa jo stimulirate od zunaj, s tilnika, kjer lahko začutite vdolbino. Poskusimo začutiti to posebno točko. Jogananda nas je naučil tega v Vajah za spominsko medulo (del energizacijskih vaj), da bi nam pomagal zavedati se je in si zapomniti njen pomen. Vadimo jo na način, kot jo je opisal v Jogoda lekcijah:

Glavo nagnemo naprej, tako da se brada dotakne prsnega koša. Tri konice srednjih prstov ene roke združimo s konicami prstov druge roke, nato pa teh šest prstov trdno položimo na medulo. Petkrat s krožnimi gibi z leve proti desni masirajte medulo. Ko nato prste trdno pritisnite na medulo, glavo nagnite nazaj proti hrbtenici in čim bolj napnite zadnji del vratu. Sprostite se. Potem glavo hitro spustite proti prsnemu košu, pri tem pa prste še vedno držite na mestu. Vajo ponovite trikrat.

Nato se s spoštovanjem osredotočite na podolgovato medulo in za trenutek razmislite: »To je AUM-medula, kjer Bog vdihuje življenje v moje telo.«

Njen fizični pomen

Na fizični ravni znanstveniki opredeljujejo podaljšano hrbtenjačo (podolgovato medulo) kot »najpomembnejši del celotnih možganov« ali »morda najpomembnejše področje možganov«. To je del možganskega debla, ki je evolucijsko najstarejši del možganov. Podolgovata medula ima namreč ključno vlogo pri prenosu signalov med hrbtenjačo in višjimi deli možganov. Je glavni center za nadzor dihanja. Prav tako uravnava srčni utrip, krvni obtok in krvni tlak. Poškodba podaljšane hrbtenjače običajno povzroči takojšnjo smrt.

Njen subtilni pomen

Na subtilni ravni podaljšana hrbtenjača ni fizično vidna, je pa »prvotni vir za sprejem življenjske sile, ki prihaja od Boga. Medula je ‘Božja usta’, saj je to mesto, kjer Bog v vas vdihne življenjsko silo«, zato je »najbolj vitalna točka v človeškem telesu«. Njena naloga je sprejemati in usmerjati prihajajoči tok kozmične energije.

Podolgovata medula je del našega sistema subtilnih čaker. Običajno je šesta čakra, agja, opisana kot duhovno oko med obrvmi. Jogananda jo razlaga kot sestavljeno iz dveh polov: ‘negativni’ (receptivni) pol je podolgovata medula, ‘pozitivni’ (aktivni) pol je točka med obrvmi.

Prvotna čakra je podaljšana hrbtenjača. Duhovno oko je njen odsev. Izvorna točka duhovnega očesa je v subtilnem duhovnem centru v podaljšani hrbtenjači.

Živite in preživite z energijo, ki nenehno vstopa skozi podolgovato medulo, ki je ‘usta astralnega telesa’. Brez njene energijske prehrane ne bi mogli roke niti dvigniti.

kozmicna-energija

V Svetem pismu je podolgovata medula opisana kot ‘Božja usta’. Jezus je učil: »Pisano je: ‘Človek naj ne živi samo od kruha, ampak od vsake besede, ki prihaja iz Božjih ust.’«—

Jezus je potrdil: »Zapisano je.« Z drugimi besedami, ni prinesel radikalno novega znanja o tej božanski hrani. Gre za starodavno modrost. Toda kje je zapisana? ‘Božja usta’ so omenjena v Stari zavezi. Ta pojasnjuje ‘hrano’, ki je večini ljudi neznana: »Poniževal te je in te stradal pa te hranil z mano, ki je nisi poznal in je niso poznali tvoji očetje; pokazati ti je hotel, da človek ne živi samo od kruha, kajti človek živi od vsega, kar prihaja iz GOSPODOVIH ust.«

Jogananda v svoji Avtobiografiji jogija razlaga ta svetopisemski odlomek: »Človekove telesne baterije ne vzdržuje samo trdna hrana (kruh), temveč tudi vibrirajoča kozmična energija (beseda ali AUM). Ta nevidna moč se v človeško telo pretaka skozi vrata podolgovate medule. Ta šesti telesni center se nahaja na zadnjem delu vratu na vrhu petih hrbteničnih čaker (v sanskrtu pomeni ‘kolesa’ ali središča izžarevajoče sile). Medula je glavni vhod za oskrbo telesa z univerzalno življenjsko silo (AUM) in je neposredno povezana s človekovo močjo volje, skoncentrirano v sedmem središču ali centru Kristusove zavesti (Kutastha) v tretjem očesu med obrvmi.« Kozmična energija je nato shranjena v možganih kot rezervoar neskončnih potencialov, ki ga Vede poetično omenjajo kot »tisočero cvetnih listov lotosa svetlobe«. V Svetem pismu se AUM vedno omenja kot ‘Sveti duh’ ali nevidna življenjska sila, ki božansko podpira vse stvarstvo. »Mar ne veste, da je vaše telo tempelj Svetega Duha, ki je v vas in ki ga imate od Boga? Ne pripadate sebi.«

Z drugimi besedami: kozmična energija vstopa v naše telo prek podolgovate medule, nato se shrani v najvišjem centru, sahasrara čakri. Od tam se spusti v nižje čakre, ki življenjsko moč porazdelijo po telesu.

Podolgovata medula je torej ‘središče vseh središč’ življenja. Od tam vsa življenjska sila vstopa v telo. Druge čakre – vratna, hrbtna, ledvena, križna in trtična – so manjša središča, ki prejemajo življenjsko silo prek podolgovate medule in delujejo kot distribucijski centri.

Za nas je med JOGODO pomembno naslednje: »Bog je prvotno ustvaril kozmično vibracijo energije, ki je, ko se je enkrat sprožila, postala večna, vi pa jo lahko s svojo brezžično močjo volje črpate in vnašate v svoje telo prek medule. Ta kozmična energija, ista energija, s katero ste bili ustvarjeni vi in vse drugo v vesolju, ves čas obdaja in prežema vse stvarstvo znotraj in zunaj. Vstopa skozi ‘Božja usta’ in je nevidna ‘Beseda’, ki vzdržuje življenje vseh vrst.«

Podolgovata medula je vaš kozmični električni ‘vtič’.

Svetopisemsko se imenuje tudi ‘vrata’ ali ‘sveta odprtina’. Za trenutek razmislite o tem.

vesoljna energija

Sedež ega

Podolgovata medula je tudi sedež ega v nas. To se ne nanaša na ego kot občutek ponosa, temveč preprosto na našo identifikacijo s telesom in z osebnostjo. Jogananda je ego opredelil kot »dušo, poistoveteno s telesom«. Ego torej preprosto pomeni to skupno dojemanje: »Jaz sem to telo, ta oseba, ta osebnost.«

Vaš pravi Jaz je duša, brezoblična, blažena, večna. Ko pa duša misli, da je telo, izgubi zavest svobode in se poistoveti s preizkušnjami in z nesrečami majhnega ega.

Dokler se čutite kot oseba, kot človek, je vaša zavest osredotočena v podolgovati meduli. Običajno pa se tega ne moremo zavedati, preprosto zato, ker se zaznavamo v celotnem telesu.

Da bi spoznali, da je središče vaše zavesti dejansko v podolgovati meduli, vam bo morda pomagalo malo razmišljanja. Vprašajte se: »Ali sem jaz noge?« Ne, noge bi lahko odrezali od telesa, vendar bi se še vedno zavedali sebe. Enako vprašanje si zastavite v zvezi s trupom, z rokami in vratom: »Ali sem jaz moj vrat?« Ne, tudi ta del telesa bi lahko odstranili. Tudi večino delov glave bi vam lahko odvzeli, pa bi se še vedno zavedali sebe. »Ali sem moj nos, ušesa, oči, moja usta in moja brada?« Ne. Pravzaprav bi lahko odstranili vsak del telesa, razen enega: podolgovate medule, saj je to točka, kjer ste prav zdaj, kjer je osredotočena vaša zavest in od koder vse doživljate.

Ali obstaja še kakšna druga metoda, s katero lahko izkusite, da je vaša zavest res osredotočena v podolgovati meduli? Da, obstaja. Preizkusite naslednjo tehniko.

DELAVNICA

Sedite vzravnano. Zaprite oči. Notranji pogled usmerite na noge, vendar se miselno ločite od njih. Opazujte jih, kot da bi bile noge nekoga drugega. Zdaj si poskušajte zapomniti, od kod jih gledate. Umaknite se na mesto, od koder jih opazujete.

Enako, eno za drugim, naredite z medenico, s trupom, z rokami, vratom, brado, s čelom, z ušesi in očmi. Vsakič se vprašajte: »Od kod natančno gledam ta del telesa?« Znašli se boste pri podolgovati meduli, bolj ali manj na ravni ust, vendar za njimi. Tam je vaš ‘jaz’.

Skratka, če sledite svoji zavesti – svojemu samozavedanju – do njenega izvora, je ta v majhni točki zavesti v podolgovati meduli. Tam je središče našega ‘jaz’.

Težava je v tem: dokler vaše notranje središče ostaja v podolgovati meduli, se dojemate kot ‘jaz’, kot telo in osebnost. Tako živite v lažni in omejeni identiteti, ki je večno izpostavljena vsem bolečinam in trpljenju življenja, karmi in smrti.

Če se želite osvoboditi, morate postopoma spremeniti svojo identifikacijo iz zaznave ‘jaz sem to telo’ v ‘jaz sem čista zavest’. To storite tako, da v meditaciji svojo zavest preusmerite iz podolgovate medule v duhovno oko, z dolgotrajno koncentracijo na točki med obrvmi.

Vsak pravi duhovni učitelj pravzaprav deluje, razmišlja in živi iz duhovnega očesa.

Več vsebine najdete v knjigi JOGODA >>>