Prednosti zdravljenja z Reikijem

Kaj je Reiki?

Reiki je ena izmed najbolj razširjenih metod energijskega zdravljenja, ki izvira še iz antičnih časov. V 70 letih prejšnjega stoletja je Japonec Mikao Usui ponovno skanaliziral omenjeno tehniko, ki je bila v vmesnem obdobju pozabljena.

Usui Reiki je osnovna tehnika, ki pa je naknadno »nadgrajena« v Imara Reiki, pozneje pa tudi v Kundalini in v novejši Zlati Reiki. Seveda poznamo še ostale izpeljanke kot so Šambala Reiki, Angelski Reiki in celo Money (denarni) Reiki.

Vse te izpeljanke so neke vrste nadgradnja Usui Reikija in se tudi na energijskem nivoju nekoliko razlikujejo, saj so specifične za določena področja. Na primer Kundalini Reiki ima precej zemeljsko energijo in deluje primarno na spodnje čakre ter pomaga pri odpravi strahov in potlačenih čustev, pri težavah z obiljem in fizičnim telesom. Medtem ko vam bo Zlati Reiki pomagal pri višanju vibracije, kar posledično prinese do jasnovidnosti oziroma kanaliziranja, boljšega psihičnega počutja… Money Reiki pa je namenjen izključno obilju in delu z omejujočimi prepričanji glede denarja, ter energijski podpori pri odpravljanju vseh teh blokad.

Kako deluje reiki?

Reiki je božanska univerzalna energija s katero se lahko prav vsi povezujemo. Dostopna je vsakomur, kjerkoli in kadarkoli in jo je  v izobilju. Za dostop do te energije potrebujemo nekaj znanja in iniciacijo. Iniciacija pomeni, da vas učitelj Reikija energijsko poveže s to energijo, kar vam prinese več prednosti. Ena je zagotovo zmožnost povezovanja s to Božansko energijo, druga je zmožnost povezovanja s pravo resnično Božansko energijo. V energijskem polju je ogromno različnih energij in z iniciacijo vam zagotovi učitelj, da se povežete s pravo energijo, to je Božja energija (lahko ji rečete energija univerzuma ali Kreatorja). Iniciacija ni nič groznega, saj se le prestavite v meditativno stanje (stanje popolne umirjenosti) in učitelj vam položi roke na določen del telesa ter izvede iniciacijo. Gre za poseben trenutek, kjer doživimo čudovite izkušnje, kot na primer občutimo toplino, ljubezen, sprejemanje, vidimo barve, vidimo vodnike in Angele. Vsak ta proces doživlja po svoje, vendar vsi pozitivno in navdihujoče.

Za izvajanje Reikija se naučimo polagati roke na določene dele telesa. Za uspešno izvajanje Reikija preidemo v alfa možgansko valovanje (to se zgodi samodejno, ko se sprostimo in povežemo s to Božansko energijo). Energija začne teči in mi jo le s pomočjo rok pošiljamo v boleči predel.

reiki polaganje rok

Reikijeva zdravilna moč

S samim Reikijem si lahko pomagamo pri odpravi bolečin in različnih bolezenskih stanj. Pomembno je poudariti, da pri Reiki-ju ne postavljamo diagnoz, saj so za to usposobljeni le zdravniki, mi le energijsko podpremo telo, da se ima možnost pozdraviti. Bolezen je v osnovi pomankanje življenjske energije in mi z dovajanjem te energije omogočimo telesu, da izvede proces samozdravljenja.

Pomembno je poudariti tudi, da lahko z Reiki-jem energijsko podpremo tudi težja bolezenska stanja, kot so rak in avtoimunske bolezni… V tem primeru je potrebno nekaj več vztrajnosti, rezultati zagotovo pridejo. Včasih se zgodi, da za težje bolezni potrebujemo tudi več mesecev. Zavedati se moramo, da bolezensko stanje ne nastane čez noč, ampak v daljšem časovnem obdobju zato tudi nekatera energijska zdravljenja potekajo nekoliko dlje.

Ali lahko reiki nadomesti tradicionalno zdravljenje?

Reiki se odlično obnese v kombinaciji z medicino in v nekaterih bolnišnicah v ZDA že prakticirajo Reiki zdravljenje v bolnišnicah, saj so ugotovili, da se pacienti veliko hitreje in uspešneje pozdravijo. Njihovo počutje pa se zelo izboljša, kar je še ena od prednosti, ki pomagajo k hitrejši ozdravitvi. Reiki je mišljen kot podpora konvencionalnemu zdravljenju in ni v nikakršnem konfliktu z njim. Kvečjemu sta to kompatibilni metodi, ki se združita za bolnikovo čim hitrejše okrevanje. Reikist ne sme strankam odsvetovati konvencionalnega zdravljenja ali mu postavljati diagnoze. Ravno tako mora stranka normalno uživati vsa predpisana zdravila, kljub izvajanju Reiki metode.

Edino pri otrocih moramo biti nekoliko bolj previdni in pa pri bolnikih s srčnim spodbujevalnikom. Previdni v kontekstu, da opazujemo kako se stranka odziva na zdravljenje. Prilagoditi moramo tudi čas terapije, saj otroci nimajo omejujočih prepričanj, kar posledično prinese hitrejši energijski pretok in hitrejše rezultate.

Kaj se zgodi na seji Reikija?

Reiki terapijo izvajamo v tihem in mirnem okolju, saj je ključnega pomena, da smo sproščeni in odprti za energijo. Zelo pomembno je tudi, da se vzpostavi zaupanje med stranko in terapevtom, saj je na ta način terapija veliko bolj uspešna.

Stranka se po uvodnem pogovoru usede ali uleže in čim bolj sprosti v delno zatemnjenem prostoru z meditativno glasbo in svečko. V kolikor je možno dodamo še kako kapljico eteričnega olja. Za uspešno izvedbo moramo obvezno pridobiti odobritev stranke za izvajanje terapije. Bolj ko je stranka sproščena in bolj ko nam zaupa, bolj bo terapija uspešna. Pri Reiki-ju je namreč kar cca 40%  uspešnost terapije odvisna od stranke, medtem ko je od terapevta preostalih 60%. Zato pri tej terapiji veliko vlogo igrajo prepričanja stranke in zaupanje.

Pred terapijo je pomembno, da stranka popije kozarec vode zato, ker voda hidrira telo. Voda je pomembna, ker je nosilec informacije pa tudi zato, ker sam Reiki sproži proces čiščenja fizičnega telesa, posledično pa potrebujemo nekoliko več vode, da odplakne vse te strupe ven iz telesa.

Ko stranka leži ali sedi lahko začnemo s polaganjem rok. Stranka med samim procesom občuti mravljince, toploto ali celo hlad na določenih delih telesa, kjer prihaja do uravnavanja energijskega pretoka in procesa samozdravljenja. V določenih primerih se lahko zgodi, da stranka občuti bolečino na področjih kjer prihaja do energijskega zdravljenja. Sama terapija je za stranko odlična sprostitev, saj preide v meditativno stanje in se energijsko napolni. Velika večina strank se po terapiji počuti polna energije, volje do življenja. Nekoč je stranka opisala občutke po terapiji; sedaj bi lahko premikala gore.

Terapija traja v povprečju od 10-45 minut. Čas trajanja terapije je odvisen od  tega kateri Reiki izvajamo (kundalini Reiki izvajamo 10-15 minut, medtem ko Usui Reiki izvajamo do 45 minut).

Po terapiji stranka ponovno spije kozarec vode zaradi prej omenjenih razlogov – čiščenja telesa. Stranki svetujem, da ta dan po terapiji izkoristi zase, po možnosti ne bere novic in ne gleda poročil ali televizije na sploh. Če je le možno je pomembno, da se ta dan izogne konfliktnim situacijam.

Na seji reikija

Reiki koristi za zdravje

Zdravljenje z Reiki-jem nam pomaga tudi pri harmoniji in energijskem ravnovesju. To velikokrat opazijo ljudje, ki so imeli težje življenjske preizkušnje oziroma so doživeli travmatične dogodke. Vsaka taka izkušnja poruši energijsko ravnovesje in harmonijo tako na energijskem kot tudi na fizičnem telesu in seveda tudi čustvenem. Reiki nam pomaga ponovno vzpostaviti to ravnovesje, kar se kaže predvsem kot boljše počutje in več življenjske energije, ter boljše zdravstveno stanje. Nekatere bolezni oziroma bolezenska  stanja se posledično »samodejno« izboljšajo.

Ne smemo pozabiti, da Reiki zdravljenje ni namenjeno samo zdravljenju fizičnega telesa ampak tudi odnosov. Z njim namreč lahko zelo izboljšamo odnose, tako prijateljske kot tudi  družinske in vse ostale. Velikokrat se namreč po izvajanju Reikija odnosi tako popravijo, da stranke težko verjamejo, da je to mogoče. Veliko je razprtij v družinah in po »zdravljenju« odnosov vas pokliče mama s katero niste govorili že leta, ali pa bivša prijateljica ali partnerica.

Lahko pomagamo tudi živalim in rastlinam z Reiki metodo. Največje ljubiteljice Reiki zdravljenja so seveda mucke. One so noro navdušene nad Reiki energijo. Kako to vemo? Enostavno, ko izvajamo Reiki nam pridejo sedeti v naročje ali se naslonijo k nam, tudi tisti mucki, ki se sicer nikoli ne crkljajo. Slabost je, da takoj ko prenehate kanalizirati to energijo odidejo v kolikor niso navajeni crkljanja. Tudi psi, konji, hrčki in vsi ostale živali odlično sprejemajo zdravljenje, saj nimajo omejujočih prepričanj, kot so »ta tega itak ne zna, to ni mogoče, to ne deluje ker ne vidim«… Oni prejmejo to brezpogojno ljubezen brez obsodb. Terapija pri živalih je posledično veliko krajša in traja le nekaj minut.

Reiki zdravljenja pa lahko izvajate tudi za rastline in vrtove ali celo njive. Oživite lahko skoraj suho rožo ali pa kar celoten vrt. Lahko pa izvajate Reiki semenom, da bodo bolje vzklila in da bodo rastline močnejše in bodo imele več plodov. Možno je narediti celo zaščito pred točo s pomočjo Reikija.

Čiščenje prostora je še ena izmed mnogih stvari, ki vam omogoča Reiki. Namreč vsak prostor nosi določeno vibracijo ravno tako, kot vsako bitje. Z leti se nabere lahko veliko slabe energije sploh, če se veliko prepirate ali pa, če ste slabe volje, bolehni vam v takih primerih svetujem, da si očistite prostor. Prostor lahko zelo negativno vpliva na vaše počutje in celo zdravje. Z Reikijem lahko na enostaven način očistite prostore. Po tretmaju se v prostoru čuti neka svežina, kot bi prezračili prostor, saj je vnesena nova sveža energija. Tudi zdravstveno stanje se hitro izboljša.

Pri izvajanju Reikija je pomembno poudariti, da ima učinek na naše fizično zdravje, na naše telo in naš um.

Eden od pomembnih dejavnikov izvajanja Reikija je tudi duhovna rast. Namreč z iniciacijo in izvajanjem Reikija se poveča vaš energijski pretok, kar posledično pomeni, da ste bolj učinkoviti pri izvajanju Reikija, kot tudi da imate vi zmeraj višjo vibracijo, kar vem prinese lepše in boljše življenjske okoliščine, več obilja in predvsem boljše zdravstveno stanje, ter počutje na splošno.

Seveda se bodo začeli razvijati posledično tudi vaši darovi, kot so jasnovidnost, jasnovednost, jasnoslišnost in jasnočutnost. Odvisno od tega, kar imate razvito že iz preteklih izkušenj. Vaša moralna in etična načela se zvišajo, posledično pa tudi vaša empatija. Pri izvajanju Reiki zdravljenja se nam zelo poveča empatija do drugih ljudi, do živali in rastlin. To je izrednega pomena, saj mora biti terapevt pripravljen sprejemati in ljubiti vse. Bolj ko ima odprto srčno čakro bolj uspešen terapevt je. Postopoma začnete tudi kanalizirati različna sporočila  iz duhovnega sveta. Vse to vam omogoči Reiki, pomembno je le da smo potrpežljivi. V današnjem svetu smo navajeni na instant rešitve naših težav. Tukaj ni nič instant tu je potrebno vse postopoma reševati in razreševati. Seveda nam tehnike kot so Reiki to olajšajo in pohitrijo, vendar pa niso čarobne palčke, ampak je potrebno delo in predanost.

Reiki sistemi

Kot smo že uvodoma rekli poznamo več Reiki sistemov. Osnovni je Usui Reiki, ki je neka osnova in je ena izmed bolj nežnih energij. Izvajamo ga s pomočjo simbolov, ki jih spoznamo, ter s pomočjo priprošnje. Tečaj je sestavljen iz 4. stopenj, sta pa 3. in 4. stopnja združena v enem dnevu. Čas izvajanja terapije je od 30-45 minut.

Imara Reiki je nadgradnja Usui Reikija. Pogoj za udeležbo na Imara Reikiju je končana 3. stopnja Usui Reikija. Gre za nekoliko močnejšo energijo od Usui-a, a veliko lažjo za izvajanje, saj ga aktiviramo le z besedno zvezo. Čas izvajanja je od 10-15 minut.

Kundalini Reiki uporablja našo kundalini energijo in energijo zemlje, ter seveda brezpogojno ljubezen. Kombinacija tega nam da precej močno energijo, saj je na prvi stopnji tako močna kot je Usui na 3. stopnji. Je odlična metoda čiščenja vseh zastalih in potlačenih čustev in travm. Velikokrat se namreč zgodi, da tečajniki doživljajo po iniciaciji čiščenje, kar se manifestira z jokom, jezo ali besom in ostalimi čustvi. Odvisno od tega katera čustva smo potlačili. Je samostojni tečaj, sestavljen iz 3. stopenj. Kundalini izvajamo le v dnevnem času saj na nas deluje kot kofein. Čas izvajanja terapije je od 7-12 minut.

Zlati Reiki je najbolj nežna energija iz Reiki sistema in je namenjena vsem, ki si želite nekaj nežnosti ali pa se morda želite naučiti kanaliziranja. Zaradi svoje visoke vibracije namreč omogoča hitro odpiranje 6 in 7 čakre. Ta sistem je primeren za izvajanje zvečer pred spanjem, saj nas odpelje v globok in sproščujoč spanec. Uspava tudi tiste, ki imajo težave s spanjem. Ker tako zelo dobro sprošča je tudi odličen za vse tiste, ki se srečujejo s nervozo, tesnobo, depresijo… Ima le 1 stopnjo in je enostaven za izvajanje, saj potrebujemo le priprošnjo. Čas izvajanja terapije je od 10-25 minut.

tecaj-zlati-reiki-reiki-zdravljenje

Dragan Kokalovič

Sem Reiki učitelj in mojster kar 5 Reiki sistemov. Učim namreč Usui, Imara, Kundalini, Zlati in Money Reiki. Z Reikijem sem se srečal leta 2017in sicer zaradi želje po osebnem razvoju. Zlati Reiki je bil prvi Reiki v katerega sem bil iniciran in od takrat ga izvajam skoraj vsak dan. Meni osebno je spremenil življenje na bolje seveda predvsem sem postal bolj miren, zbran in ne padam v dramo. Tudi moje zdravje se je izboljšalo posledično zaradi rednega izvajanja Reikija. Zlatemu Reikiju je sledila inicacija v Kundalini Reiki, ki je bila precej burna, saj je bilo veliko potlačenih čustev za predelati še posebej pa jeze. Življenje me je takrat pripeljalo v učiteljske vode zato sem se odločil, da opravim še tečaj Usui in Imara Reikija, ki sta mi predstavljali neko osnovo.

Pot me je vodila naprej do ThetaHealing metode, ki sem jo resnično vzljubil zaradi njene učinkovitosti in hitrosti. Predvsem pa sem opazil velike spremembe v mojem življenju v kratkem času. Najprej sem deloval kot praktik pred dobrim letom pa sem začel tudi učiti omenjeno tehniko.

Ves čas sem izvajal terapije in si tako nabiral dragocene izkušnje, ki so mi prinesle veliko znanja in razvoj darov. Najbolj navdušen sem nad reševanjem vzorcev in travm, ki jih ljudje doživljamo v vsakodnevnih življenjih. S spreminjanjem le teh sem opazil hitre spremembe v realnih življenjih. S pomočjo terapij sem pomagal ljudem razreševati od navadnih prepirov in zamer do raznih bolezenskih stanj, zlorab ter posilstev. Najpomembneje pri terapiji je da stranki lahko pomagam razrešiti vse omenjeno, da je končno svobodna in zdrava. Da zna prepoznati svojo vrednost, svojo lepoto in svojo moč. Vse to je namreč doseči v kratkem času s pomočjo omenjenih terapij.

Med mojo rastjo in razvojem so se mi začeli pojavljati simboli, ki nam lahko pomagajo v vsakodnevnem življenju. Simboli so me je pripeljali do tega, da sem razvil tehniko energijskega zdravljenja s pomočjo Lightkeeper simbolov. Tehnika je v razvoju in jo nenehno dopolnjujem ravno tako kot moje znanje in sposobnosti.

Moj moto je svetloba v vsak dom.