Swami Šri Juktešvar Giri - avtor duhovne knjige Sveta znanost

Swami Šri Juktešvar Giri (1855-1936) je bil indijski jogi in guru v poznem 19. in zgodnjem 20. stoletju. Najbolj znan je kot guru Paramahanse Joganande, ki je napisal duhovno klasiko Avtobiografija jogija. Rodil se je v Seramporeju v Indiji in se duhovno izobraževal pri Mahavatarju Babadžiju, legendarnem jogiju, ki je izhajal iz himalajske tradicije. Bil je tudi učenec Lahirija Mahasaji, priznanega jogija iz 19. stoletja.

Svami Šri Juktešvar je bil mojster fizičnih in duhovnih znanosti. Bil je človek velikih modrosti, znanja in razgledanosti, znan po svojem bistrem intelektu in vpogledu v duhovne resnice. Bil je odličen učitelj in vzornik, njegovi učenci in vrstniki pa so do njega gojili izjemno spoštevanje. Bil je mojster jogijske znanosti imenovane krija joge in globoko predan idealu samouresničitve.

Služenje človeštvu

Življenje in delo svamija Šri Juktešvarja sta bila posvečena služenju človeštvu. Bil je velik človekoljub in filantrop, ki je ustanovil več ašramov, šol in dobrodelnih organizacij po vsej Indiji. Bil je tudi velik zagovornik izobraževanja in družbenih reform v Indiji. Bil je zagovornik tako verskega kot znanstvenega znanja in verjel, da prava pot do razsvetljenja leži v sintezi obeh.

Duhovnost

Svami Šri Juktešvar je bil globoko duhoven in je razumel duhovne zakone življenja. Bil je odličen učitelj in vodnik ter je s svojim duhovnim vpogledom pomagal svojim študentom in učencem odkriti pravo bistvo njihovega bitja. Bil je tudi izvrsten jogi in je izbrane učence učil krija joge. Njegovi nauki in spoznanja so se prenesli na njegove učence in so še vedno navdih za številne privržence po vsem svetu.

Navdih

Življenje in delo svamija Šri Juktešvarja sta bila vir navdiha za mnoge. Živel je življenje, posvečeno služenju človeštvu, njegovi nauki in spoznanja pa so še vedno vir moči in vodstva za mnoge. Bil je zagovornik izobraževanja in družbenih reform, njegovi nauki pa so še vedno vir duhovnega razsvetljenja.

Zgodnje življenje

Šri Juktešvar se je rodil v Seramporeju v Zahodni Bengaliji. Bil je najmlajši od treh sorojencev in je odraščal v družini z močno duhovno tradicijo. Rodil se je kot Priya Nath Karar v Seramporeju v Indiji Kshetranathu in Kadambini Karar. Priya Nath je v mladosti izgubil očeta, zato je prevzel večino odgovornosti za upravljanje družinskih zemljiških posesti. Kot bistroumen učenec je opravil sprejemne izpite in se vpisal na krščanski misijonski kolidž Šrirampur, kjer se je začel zanimati za Sveto pismo. To zanimanje se je pozneje izrazilo v njegovi knjigi Sveta znanost, v kateri obravnava enotnost znanstvenih načel, na katerih temeljita joga in Sveto pismo. Skoraj dve leti je obiskoval tudi medicinski kolidž v Kalkuti (takrat povezan z Univerzo v Kalkuti). Po končanem študiju se je Prija Nath poročil in imel hčerko. Njegova žena je umrla nekaj let po poroki.

swami-sri-juktesvar-giri-avtor-knjige-sveta-znanost2

Tibetolog W. Y. Evans-Wentz ga je opisal kot osebo “nežnega obraza in glasu, prijetnega videza” ter “visokega značaja in svetosti”. Šri Juktešvar je veljal za napredno osebnost v družbi Serampore v 19. stoletju; redno je organiziral verske festivale po mestih in v svojih ašramih, ustanovil je tudi organizacijo za duhovne študije “Satsanga Sabha”, pripravljal učne načrte za izobraževalne ustanove in ponovno analiziral vedske astrološke juge. Zaradi svojega ostrega uma in pronicljivega znanja je postal spoštovan guru na celotnem območju Kalkute, v svoje ašrame pa je redno vabil tudi posameznike iz vseh družbenih okolij, da bi razpravljali in izmenjavali ideje o različnih temah.

Metode

Kot guru je bil znan po svojem odkritem vpogledu, strogi naravi in strogih disciplinskih metodah usposabljanja, kot je v svoji avtobiografiji zapisal njegov učenec Jogananda. Stroga narava njegovega usposabljanja je njegove učence, kot sta bila Satjananda in Jogananda sam, pripravila na intenzivno družbeno delo v Indiji oziroma Ameriki. V skladu z visokimi ideali in “pronicljivim vpogledom”, s katerimi je živel, se je Jogananda Šri Juktešvarja poimenoval za Jnanavatarja ali “utelešenje modrosti”; Evans-Wentz je menil, da je “vreden čaščenja, ki so mu ga spontano izkazovali njegovi privrženci.

Duhovniška kariera

Sčasoma je bil uradno posvečen v meniški red svamijev kot “Šri Yuktesvar Giri” (opomba: “Šri” ni posebna častna oznaka, temveč del njegovega imena).

Leta 1884 je Priya Nath spoznal Lahirija Mahasajo, ki je postal njegov guru in ga posvetil na pot krija joge. V naslednjih letih je Šri Juktešvar veliko časa preživel v družbi svojega guruja in pogosto obiskoval Lahirija Mahasajo v Benaresu. Leta 1894 je med obiskom Kumbha Mele v Allahabadu srečal guruja Lahiri Mahasaje, Mahavatarja Babadžija, ki je Šri Juktešvarja prosil, naj napiše knjigo, v kateri bo primerjal hindujske svete spise in krščansko Biblijo. Mahavatar Babaji je Šri Juktešvarju na tem srečanju podelil tudi naziv svami. Šri Juktešvar je želeno knjigo dokončal leta 1894 in jo imenoval Kaivalya Darsanam ali Sveta znanost.

Duhovno življenje

Šri Juktešvar je svojo veliko dvonadstropno družinsko hišo v Serampore spremenil v ašram, imenovan “Priyadham” in tam bival s študenti ter učenci. Leta 1903 je ustanovil ašram tudi v obmorskem mestu Puri in ga poimenoval “Karar ašram”. Iz teh dveh ašramov je Šri Juktešvar poučeval študente in začel z organizacijo, imenovano “Sadhu Sabha”.

Zaradi zanimanja za izobraževanje je Šri Juktešvar pripravil učni načrt za šole, in sicer za predmete fizika, fiziologija, geografija, astronomija in astrologija. Napisal je tudi knjigo za Bengalce za učenje osnov angleščine in hindujščine z naslovom First Book in osnovno knjigo o astrologiji. Pozneje ga je začelo zanimati izobraževanje žensk, kar je bilo v tistem času v Bengaliji redkost.

Juktešvar je bil še posebej vešč v džotiji (indijski astrologiji) in je svojim učencem predpisoval različne astrološke drage kamne in zapestnice. Študiral je tudi astronomijo in naravoslovje, kar dokazuje oblikovanje njegove teorije juge v knjigi Sveta znanost.

swami-sri-juktesvar-giri-in-jogananda

Šri Juktešvar in njegov učenec Paramahansa Yogananda

Imel je le nekaj dolgoletnih učencev, vendar je leta 1910 mladi Mukunda Lal Ghosh postal najbolj znan učenec Šri Juktešvarja, ki je sčasoma kot Paramahansa Yogananda s svojo cerkvijo vseh religij – Self-Realization Fellowship/Yogoda Satsanga Society of India – širil nauke krija joge po vsem svetu. Jogananda je majhno število učencev Šri Juktešvarja pripisoval njegovim strogim metodam usposabljanja, za katere je Jogananda dejal, da jih “ni mogoče opisati drugače kot drastične”.

Avtor W. Y. Evans-Wentz je svoj vtis o Šri Juktešvaru opisal v predgovoru k Joganandovi Avtobiografiji jogija:

“Vsakdo, ki ga je poznal, pa naj je pripadal njegovi skupnosti ali ne, ga je zelo cenil. Živo se spominjam njegove visoke, ravne, asketske postave, oblečene v žafranasto obleko osebe, ki se je odpovedala posvetnim željam. Imel je dolge in nekoliko skodrane lase ter brado. Njegovo telo je bilo mišičasto čvrsto, vendar vitko in dobro oblikovano, korak pa energičen.”

Knjiga sveta znanost

Šri Juktešvar je Sveto znanost napisal leta 1894. V uvodu je zapisal:

“Namen te knjige je čim bolj jasno pokazati, da je v vseh religijah bistvena enotnost; da ni razlik v resnicah, ki jih vcepljajo različne vere; da obstaja le ena metoda, po kateri se je razvijal svet, tako zunanji kot notranji, in da obstaja le en Cilj, ki ga priznavajo vsi sveti spisi.

Delo je predstavilo številne ideje, ki so bile za tisti čas revolucionarne – Šri Juktešvar je na primer prekinil hindujsko tradicijo, ko je trdil, da Zemlja ni v dobi Kali juge (Kali juga je v hinduizmu četrta in najslabša od štirih jug (svetovnih dob) v ciklu jug, pred njo je Dvapara juga, sledi pa ji Krita (Satja) juga v naslednjem ciklu. Verjame se, da je to sedanja doba, ki je polna konfliktov in greha), ampak je napredovala v Dvapara jugo (Dvapara juga (tudi Dwapara juga) je v hinduizmu tretja in najboljša od štirih jug (svetovnih dob) v ciklu jug, pred njo je Treta juga, za njo pa Kali juga. Dvapara juga traja 864.000 let (2.400 božanskih let)). Njegov dokaz je temeljil na novi perspektivi precesije enakonočij. Uvedel je tudi idejo, da sonce vzame “zvezdo za svojo dvojnico” in se okoli nje vrti v obdobju 24.000 let, kar pojasnjuje precesijo enakonočja. Z raziskavami te teorije se ukvarja Binary Research Institute, ki je na to temo posnel dokumentarni film z naslovom The Great Year, pri katerem je sodeloval James Earl Jones. Obstaja tudi aplikacija za izračunavanje matematičnih izračunov Šri Juktešvarja.

Teorija o binarnem spremljevalcu Sonca, ki jo je Šri Juktešvar razložil v Sveti znanosti, je pritegnila pozornost Davida Frawleyja, ki je o njej pisal v več svojih knjigah. Po Frawleyjevih besedah teorija omogoča boljšo oceno starosti Rame in Krišne ter drugih pomembnih zgodovinskih indijskih osebnosti kot druge metode datiranja, po katerih naj bi nekatere od teh osebnosti živele pred milijoni let, kar je v nasprotju s sprejeto človeško zgodovino.