Joganandove meditacije – Praktično 18-tedensko usposabljanje za mir, srečo in samouresničitev

Ta knjiga predstavlja starodavno tehniko meditacije Hong-Sau, ki jo je na Zahod prinesel Paramhansa Jogananda, njegov učenec Svami Krijananda pa jo je poučeval širom naokoli.

Knjiga je razdeljena na tri dele:

 1. del opisuje osnovno tehniko za vsakogar, kako jo uspešno izvajati.
 2. del je namenjen poglobitvi meditacije v sedemtedenskem usposabljanju, v katerem jogijske drže prakticiramo med vsakdanjim življenjem.
 3. del je posvečen doseganju najvišjega notranjega cilja: samouresničitvi, kaj to pomeni in kako do nje priti. Razvrščen je v sedem poglavij oziroma tednov, ki vodijo in usposabljajo prizadevne jogije k najvišji zavesti.
Preberite več
Cena: 33,90 
Na zalogi
33 dni garancije
Na vse nakupe imate 33 dnevni rok za vračilo. Brez vprašanj.
Hitra in brezplačna dostava
Za vsa naročila nad 69,90 €, vam nudimo brezplačno dostavo.
Različne možnosti plačila
Predračun – UPN nalog, po povzetju, plačilne kartice, GooglePay & ApplePay

Joganandove meditacije – Praktično 18-tedensko usposabljanje za mir, srečo in samouresničitev – PREDNAROČILO

Učenja Paramhanse Joganande o meditaciji so globoka in predstavljajo pomemben del njegove duhovne zapuščine.

Jogananda je poudarjal, da je meditacija ključna praksa za duhovno rast in samouresničitev. Z redno in iskreno meditacijo se lahko posamezniki povežejo s svojim višjim jazom in izkusijo božansko prisotnost v sebi. Jogananda je učil, da je notranja tišina vrata do duhovne uresničitve. Z umirjanjem uma in vstopanjem v tišino med meditacijo lahko posameznik dostopa do globljih področij zavesti ter doživi globok mir in blaženost.

Jogananda je na Zahodu predstavil krija jogo, močno tehniko meditacije, ki pospešuje duhovni napredek. Krija joga vključuje pranajamo (nadzor energije) in posebne energetske prakse, ki prebujajo mirujoče duhovne sile v notranjosti. Verjel je tudi v neposredno izkušnjo Boga z meditacijo. Učil je, da duhovne resnice niso le intelektualni pojmi, temveč jih je treba osebno izkusiti, da bi jih v celoti razumeli in uresničili. Jogananda je spodbujal idejo, da vse religije v osnovi iščejo isto končno resnico in da jih povezujejo temeljna načela ljubezni, sočutja in enotnosti. Ljudi je spodbujal, naj spoštujejo vse verske poti in najdejo skupne točke v svojih duhovnih prizadevanjih. Poudarjal je moč božanske ljubezni kot preobrazbene sile v življenju. Učil je, da je gojenje brezpogojne ljubezni in sočutja do vseh bitij ključni vidik duhovnega razvoja.

Jogananda je priznal, da je pot meditacije in samouresničevanja lahko zahtevna in polna ovir. Vendar je učil, da lahko z vztrajno predanostjo, vero in vztrajnostjo premagamo te izzive in napredujemo na duhovni poti. Zelo je poudarjal tudi pomen življenja v sedanjem trenutku in gojenja pozornosti. S popolno prisotnostjo in zavedanjem lahko posameznik doživlja božansko prisotnost v vseh vidikih življenja.

To je le nekaj ključnih naukov, povezanih z meditacijo, ki jih najdemo v delih Paramhanse Joganande. Njegovi spisi in predavanja ponujajo globoke uvide in praktične napotke za posameznike, ki želijo poglobiti svoje razumevanje meditacije in duhovnosti. Knjigo Joganandove meditacije je avtor razdelil na tri dele:

 1. DEL: Učenje tehnike Hong-Sau

Tehnika Hong-Sau je priljubljena oblika meditacije, ki sta jo učila Paramhansa Jogananda in njegova organizacija Društvo za samouresničitev (SRF). Gre za preprosto, a močno prakso, ki se osredotoča na zavedanje dihanja in koncentracijo, da bi umirila um in usmerila zavest navznoter.

Izraz ‘hong-sau’ izhaja iz dveh sanskrtskih besed: ‘hong’ pomeni ‘jaz sem’ ali ‘jaz sem Duh’, ‘sau’ pa pomeni ‘On (Bog)’ ali ‘Univerzalni Duh’. Tako lahko Hong-Sau prevedemo kot ‘Jaz sem On’ ali ‘Jaz sem Duh’. Tehnika poudarja razumevanje, da je naša resnična narava božanska in eno z Univerzalnim duhom.

Kako izvajati tehniko Hong-Sau? Najprej poiščite miren in udoben prostor za meditacijo, kjer vas nihče ne bo motil. Sedite v udobnem položaju z vzravnano hrbtenico. Lahko sedite na stolu ali s prekrižanimi nogami na tleh, po potrebi z blazino, ki podpira hrbet. Nežno zaprite oči, da se izognete zunanjim motnjam in se osredotočite nase. Nekajkrat globoko vdihnite, da sprostite telo in se znebite napetosti. Zdaj se osredotočite na dihanje. Opazujte naravni tok diha, ki vstopa v nosnice in izstopa iz njih.

Ob vdihu v mislih tiho izgovarjajte besedo ‘Hong’, ob izdihu pa ‘Sau’. Zvok ‘Hong’ predstavlja vstopni dih, ‘Sau’ pa izstopni dih. Bodite pozorni na dihanje in miselno petje. Če vam misli odtavajo, jih nežno vrnite k mantri Hong-Sau.

Tehnika Hong-Sau je zasnovana tako, da praktikantom pomaga razviti večjo notranjo zavest, koncentracijo in uglašenost z njihovo resnično duhovno naravo. Z rednim izvajanjem lahko privede do globljega občutka notranjega miru, duhovnega prebujenja in tesnejše povezanosti z božanskim. Kot vsaka meditacijska praksa pa zahteva potrpežljivost, vztrajnost in nežen odnos do sebe. Če ste novinec v meditaciji, razmislite o tem, da bi poiskali vodstvo pri izkušenem učitelju ali uporabili vire vodene meditacije, ki vam bodo pomagali pri učinkovitem učenju te tehnike.

 1. DEL: Poglabljanje tehnike Hong-Sau

Poglabljanje tehnike Hong-Sau vključuje izpopolnjevanje in krepitev meditacijske prakse, da bi izkusili globlja stanja notranjega miru, koncentracije in duhovne zavesti. Ko napredujete na svoji poti meditacije, lahko raziščete različne načine za poglobitev prakse Hong-Sau. Tukaj je nekaj predlogov:

Postopoma podaljšujte trajanje meditacijskih seans. Ko se boste pri vadbi bolje počutili, jo podaljšajte na 30 minut, 45 minut ali celo na eno uro. Daljše meditacije vam omogočajo, da se poglobite v notranji mir. Rednost je ključna za poglobitev izkušnje meditacije. Vsak dan meditirajte ob istem času in na istem mestu. Neprekinjena praksa ustvarja pozitivno navado in pomaga vzpostaviti močnejšo povezavo z vašo notranjostjo. Med prakso Hong-Sau bodite pozornejši na tok svojega diha. Opazujte subtilne občutke ob vhodu v nosnice in občutite, kako dih nežno vstopa in izstopa. Ko izboljšate zavedanje dihanja, vaš um naravno postane bolj osredotočen in miren. Koncentracija je bistveni vidik meditacije hong-sau. Ves čas vadbe poskušajte ohraniti neomajno pozornost na dihanje in mantro Hong-Sau.

Razmislite o vključitvi tehnik pranajame (nadzora energije) v prakso hong-saua.

Med meditacijo razvijte občutek notranje predanosti in vdanosti. Zavedajte se, da pri svoji praksi niste sami in da vas vodi božanska milost. Ta odnos ponižnosti in vdanosti lahko poglobi vašo povezanost z božanskim. Po vsaki meditaciji si vzemite trenutek in se zahvalite za izkušnjo in morebitna spoznanja, ki ste jih pridobili. Hvaležnost izboljša meditativno izkušnjo ter spodbuja pozitiven in radosten odnos do vaše prakse.

Ne pozabite, da je poglabljanje prakse meditacije postopen proces. Izogibajte se pretirani kritičnosti do sebe ali postavljanju nerealnih pričakovanj. Meditacija je potovanje in vsak korak, ki ga naredite, vas približa izkušnji globokih koristi notranjega miru in duhovne rasti s pomočjo tehnike Hong-Sau.

 1. DEL: Hong-Sau za samouresničitev

Tehnika Hong-Sau velja za močno orodje za doseganje samouresničitve v skladu z učenji Paramhanse Joganande in Društva za samouresničitev (SRF). Samouresničitev se v tem kontekstu nanaša na neposredno izkustveno spoznanje svoje resnične narave kot duhovnega bitja, ki presega omejitve ega in fizičnega telesa. Gre za spoznanje, da je človekovo bistvo božansko in povezano z univerzalnim duhom.

Meditacija Hong-Sau je zasnovana tako, da praktikante vodi na notranje potovanje samospoznavanja in duhovnega prebujenja. Tehnika Hong-Sau se začne z ozaveščanjem dihanja. S pozornostjo na naravni tok dihanja se praktikanti naučijo usmeriti svoje zavedanje navznoter, stran od zunanjega sveta in motečih dejavnikov. To notranje zavedanje je bistven korak k samouresničevanju, saj posameznikom omogoča, da se povežejo s svojim resničnim jazom onkraj površinske ravni misli in čustev.

Ko praktikanti nadaljujejo z meditacijo Hong-Sau, razvijejo občutek notranjega miru in tišine. Praksa pomaga umiriti nemirni um in postopoma zmanjšuje stalni tok misli, kar omogoča vpogled v globlja stanja zavesti. V tej tišini lahko začnemo doživljati notranji mir in tišino, ki sta bistvena vidika samouresničevanja. Meditacija Hong-Sau spodbuja trajno koncentracijo in osredotočenost na dih in mantro. Izboljšana koncentracija se razširi tudi izven meditacijskih seans in prehaja v vsakodnevne dejavnosti. Osredotočen um lažje prodira skozi plasti iluzije in zaznava temeljno resničnost svojega duhovnega bistva. Mantra ‘Hong-Sau’ opozarja praktikante na njihovo božansko naravo in povezanost z univerzalnim duhom. Ko se meditacija poglablja, lahko posamezniki začnejo čutiti subtilno prisotnost božanskega v sebi. To zavedanje razvija občutek božanskega občestva in spodbuja razumevanje, da v vseh bitjih prebiva isto božansko bistvo.

Samouresničevanje vključuje preseganje omejenega poistovetenja z egom in telesom. Tehnika Hong-Sau pomaga pri tem procesu z usmerjanjem pozornosti stran od nenehnega prigovarjanja ega in k prirojenim lastnostim duše, kot so mir, ljubezen in blaženost. Z redno vadbo lahko posamezniki spoznajo svojo identiteto duhovnega bitja, ki presega meje ega.

Za praktikante, ki sledijo učenju Paramhanse Joganande, je tehnika Hong-Sau sredstvo za povezavo z gurujevo zavestjo. Jogananda, ki velja za duhovnega mojstra, vodi svoje učence k samouresničitvi. S predanostjo in dovzetnostjo pri izvajanju tehnike Hong-Sau se sledilci skušajo uglasiti z Gurujevim božanskim vodstvom na poti samouresničevanja.

Pomembno je opozoriti, da je samouresničevanje postopen proces in se lahko pri vsakem posamezniku odvija drugače. Tehnika Hong-Sau je le ena od številnih duhovnih praks, ki jih ponujata Jogananda in SRF, da bi iskalcem pomagala na poti samospoznavanja in uresničevanja njihove prave duhovne narave. Redna praksa, iskreno prizadevanje in dovzetno srce so bistveni elementi za poglabljanje tehnike Hong-Sau in napredovanje k samouresničevanju.

Paramahansa Jogananda s svojimi nauki in praksami predlaga, da pravo srečo najdemo v telesu in duši tako, da izkoristimo svojo duhovno naravo. Tukaj je nekaj ključnih načel in praks, ki jih je poudarjal:

Meditacija in samouresničitev:

Jogananda je učil, da je meditacija ključ do odpiranja vrat do notranje sreče. Z usmerjanjem vase in prakticiranjem tehnik, kot je meditacija krija joge, lahko posameznik doživi neposredno povezavo s svojim višjim jazom in na koncu spozna svojo enost z božanskim.

Prebujanje duhovne energije:

Jogananda je v svojih učenjih pogosto izvajal prakse za prebujanje mirujoče duhovne energije (kundalinija) v telesu. Zlasti krija joga vključuje posebne tehnike nadzora dihanja in meditacije, ki aktivirajo to energijo, kar vodi k večji duhovni zavesti in veselju.

Življenje v harmoniji s kozmičnimi zakoni:

Jogananda je poudarjal življenje v skladu z univerzalnimi načeli in kozmičnimi zakoni. Z usklajevanjem svojih dejanj s temi višjimi resnicami posamezniki ustvarjajo ugodno okolje za duhovno rast in srečo.

Odmik od materialnih navezanosti:

Čeprav Jogananda ni zagovarjal popolnega odrekanja svetu, je predlagal, da bi prakticirali odmik od materialnih navezanosti. Z gojenjem uravnoteženega odnosa do materialnih vidikov življenja se lahko posamezniki izognejo prevelikemu vplivu vzponov in padcev zunanjih okoliščin.

Pozitivne afirmacije:

Jogananda je predstavil moč pozitivnih afirmacij, s katerimi je mogoče preprogramirati um za srečo. Če afirmacije ponavljamo z vero in prepričanjem, lahko pomagamo spremeniti duševno in čustveno stanje v smeri veselja in pozitivnosti.

Gojenje ljubezni in sočutja:

Jogananda je poudarjal pomen gojenja ljubezni in sočutja. S širjenjem srca in izražanjem ljubezni do drugih posamezniki v sebi ustvarjajo ozračje radosti in pozitivno prispevajo k svetu okoli sebe.

Tiho občestvo z Bogom:

Jogananda je spodbujal tiho občestvo z Bogom prek globoke meditacije. Pri tem se je treba odpovedati egu in se prepustiti božanski navzočnosti v sebi. To občestvo prinaša globok mir in srečo.

Uravnotežen in zdrav življenjski slog:

Jogananda se je zavedal povezave med telesom in umom. Zagovarjal je uravnotežen in zdrav življenjski slog, vključno s pravilno prehrano, telesno vadbo in zadostnim počitkom, da bi pripomogel k splošnemu dobremu počutju in sreči.

Služenje drugim:

Vključevanje v nesebično služenje in pomoč drugim je bil še en temelj Joganandovih naukov. S tem, ko posameznik drugim podaja roko pomoči, ne prispeva le k blaginji družbe, temveč doživi tudi globok občutek izpolnjenosti in sreče.

Gojenje veselja od znotraj:

Jogananda je pogosto govoril o iskanju veselja v sebi, neodvisno od zunanjih okoliščin. S spoznavanjem svoje resnične narave kot duhovnega bitja lahko posamezniki doživijo veselje, ki ni odvisno od zunanjih potrditev ali dosežkov.

Pomembno je poudariti, da so Joganandovi nauki celoviti in da pot do sreče vključuje celosten pristop, ki zajema telesne, duševne in duhovne vidike posameznika.

Redna meditacija, samodisciplina in iskrena želja po duhovni rasti so ključne sestavine njegovih naukov, katerih cilj je odkriti trajno srečo v telesu in duši.

 

Vpogled v knjigo

Osnovni vzgib življenja je sreča. Vi si jo želite, želim si jo jaz, želi si jo vaš sosed, želi si jo eskim, želi si jo tudi Afričan, želijo pa si jo tudi živali in celo rastline.

Ta izvorna sreča, po kateri vsi hrepenimo, ni majhna stvar: če jogijska znanost govori resnico, je bistvo življenja, bistvo naše duše, skrb za naše bitje. Indijski sveti spisi jo imenujejo Sar-čid-ananda: obstoj-zavedanje-blaženost. Paramhansa Jogananda je ta izraz prevedel takole: vedno obstoječa, vedno zavestna, vedno nova blaženost.

Izgubili smo jo in jo iščemo na toliko različnih načinov.

Če se namreč vprašamo: »Kaj si želim od življenja?«, lahko pridemo do konkretnega odgovora. Morda si želite uspeha, sreče, prijateljstva, potovanj, ljubezni ali miru.

Toda zakaj si to želimo? Ker verjamemo, da nas bo to pripeljalo do stanja sreče. Vsi si preprosto želimo srečno življenje.

Sreča je torej ‘mati vseh želja’, saj se vsaka od naših milijon želja rodi iz te prve, izvorne in osnovne želje: biti srečen.

Znanstveniki bi se na tej točki lahko dobrodušno nasmehnili in nam podali razlago o ‘pravi’ naravi sreče: srečo opisujejo kot povsem nevrokemično izkušnjo: v naših možganih se sproščajo kemikalije. Pravijo, da so štiri, od katerih vsaka v nas povzroči drugačen občutek sreče: dopamin, oksitocin, serotonin in endorfin.

Endorfin – srečo sproži fizična bolečina. Lahko bi ga imenovali ‘protibolečinska kemikalija’.

Dopamin – srečo sproži, ko dobite novo nagrado. To je lahko sladoled, zmaga ali končna pridobitev želenega. Lahko bi ga imenovali ‘kemikalija uspehov’.

Orvocin – sreča se sproži, ko zaupate ljudem okoli sebe. Lahko ga imenujemo ‘kemikalija odnosov’.

Seratonin – sreča se sproži, ko se počutite cenjene ali pomembne. Lahko bi ga imenovali ‘ego-kemikalija’

Te štiri kemikalije so se v našem telesu razvile že davno, in sicer zaradi potreb primitivnih prednikov: živali so čutile bolečino in so potrebovale takojšnje olajšanje (endorfin), videli so plen in želeli nagrado (dopamin), v hordi so se morali počutiti dobro (argocin) in morali so prevladati (serotonin).

Jogiji pa nam ponujajo povsem drugačen pristop k nalogi iskanja sreče: pravijo, da njena skrivnost ni v nobeni kemični snovi ali hormonu. Namesto tega je, kot smo rekli, naravno bistvo naše duše, ananda. Izkusimo jo lahko, če se poglobimo v meditacijo.

V nasprotju s kratkotrajnim učinkom štirih možganskih kemikalij (in drog, alkohola ali adrenalina) se veselje duše nikoli ne zmanjša: je večni plamen, ki traja celo dlje kot plamen gore Chimaera v Yanartasu v Turčiji, ki gori že več kot 2300 let in je še vedno kontaminiran.

Toda če je to res, zakaj ne doživljamo svoje notranje večne sreče?

Težava je v tem, da svojo zavest še naprej krepimo na ravni, ki je preveč površinska, ki je krhka, odvisna, materialistična. Na tej ravni preprosto nimamo dostopa do svoje globoke in notranje radosti. To lahko odkrijemo le tako, da se spustimo v svojo globino, v notranjo tišino.

Ko jo začutimo, se samodejno odprejo vrata, ki naš um, našo bit, naše telo, naše Življenje napolnijo z eliksirjem sreče.

Jogananda nam svetuje, naj jo afirmiramo, kot da je že naša: »Sreča je največja božanska rojstna pravica – zakopan zaklad moje duše.«

Napredni jogiji so naši najboljši vzorniki v tem načinu življenja, kot je bil Svami Krijananda. Nenehno se vrtinčijo v globoki reki notranjega veselja in ga delijo. Preprosta Joganandova pesem, sestavljena iz samo treh besed, čudovito izraža to notranje stanje: “Radost, radost, radost. Vedno nova radost.«

Toda povedati je treba še več: razsvetljeni jogiji učijo, da ananda (radost) ni le bistvo vseh nas, temveč tudi skrito bistvo vsega stvarstva: to je tisto, kar imenujemo ‘Bog’ on ‘Absolut’ ali ‘postopno večna Zavest’.

Z besedami iz duše v dušo: »Dragi bralec, vsak dan meditiraj z učinkovito tehniko Hong-Sau, da bo tvoja dušna radost počasi prišla na površje. Ta knjiga hoče biti zares le to za vas, ljubeč in praktičen vodnik za vaše notranje potovanje k sreči.«

KRIJAČARJA JAYADEV JAERSCHKY

Avtor knjige KRIJAČARJA JAYADEV JAERSCHKY

Jayadev Jaerschky se je rodil v Nemčiji. Svoje notranje iskanje je začel v najstniških letih in se leta 1989 po romanju v Indijo odločil, da bo ostal v centru Ananda blizu Assisija in sledil tradiciji krija joge Paramhanse Joganande prek njegovega neposrednega učenca Svamija Krijanande.

Leta 1991 je prejel iniciacijo v krija jogo od Svamija Krijanande, ki ga je spodbudil k poučevanju in pozneje k pisanju knjig. Organizira letne seminarje v različnih delih Italije. Poučeval je tudi v več evropskih državah ter v Indiji, Egiptu, Rusiji, Ukrajini in ZDA. Leta 2007 je ustanovil Evropsko šolo ananda joge, katere direktor je in kjer vse leto organizira tečaje za usposabljanje novih učiteljev ananda joge.

Jayadev je avtor številnih knjig o jogi: Risvegliasi chakraYoga col pre-ghieraKrija YogaGli Esercizi di ricarica di Paramhansa Yogananda (z devedejem); Respira che ti passaL’Eterno PresenteYoga che ti passa!; Liberi dal mal di schienaEsercizi di felicità (z Giulio Calligaro); Lo Yoga di YoganandaIl quaderno dei passi felici (s Sahajo Ellero) in dva naslova iz serije Yoga Therapy: Vincere lo stress in Vincere l’insonnia. Uredil je tudi zbirke Aforismi per la vitaCome un raggio di luce in 108 Palpiti d’Amore.

Poleg tega, da je strasten pevec, igra kitaro in je izdal več glasbenih zgoščenk: Cosmic SongsLove GodThe Eternal PresentMeditations and Practices with OM according to Yogananda in Open the Heart Chakra (zadnji dve s Petrom Treichlerjem). Jayadev vsako leto potuje v Indijo na romanje v svete kraje v Himalaji. Glavni cilj je Badrinath, kraj, kjer prebiva Mahavatar Babaji, najvišji mojster tradicije krija joge. Leta 2014 je bil Jayadev imenovan za Krz:yogacharya, tj. pooblaščenega za sveto iniciacijo v krija jogo.

Ostale knjige Jayadev Jaerschky >>>

Kategorija: Meditacija in meditacijske tehnike

Avtor: Jayadev Jaerschky

Število strani: 270

Vezava: mehka

Velikost: 16 x 24 cm

EAN koda: 123456

Izdal: Založba AUM

Mnenja kupcev

Oddajte svoje mnenje

Podaj mnenje

 1. Darja s primorske (preverjena stranka)

  Veselim se nove knjige avtorja Jayadev-a (prebrala sem že Jogoda in Aktivirajte čakre) in verjamem, da bom s to knjigo še marsikaj poglobila na svoji duhovni poti. Hvala založniku da se tako dobro trudite.

 2. Blaž Ž. (preverjena stranka)

  Doma imam mnogo knjig od Joganande, zato sem se tudi odločil za to knjigo v prednaročilu, saj si želim še bolj poglobiti svoje meditacije.