Akcija!

JOGODA – Joganandove energizacijske vaje KNJIGA leta 2022

KNJIGA LETA 2022

Joganandove energizacijske vaje – Ozdravite in spremenite svoje življenje

Vaje energizacije, ki so v celoti razložene v lekcijah v tej knjigi, so metoda, ki sem jo odkril leta 1916, za črpanje kozmične energije v telo in njeno usmerjanje z zavestno voljo k polnjenju različnih delov telesa. – Paramhansa Jogananda

Jogoda temelji na načelu: Večja kot je volja, večji je pretok energije.

Paramhansa Jogananda, veliki mojster joge in avtor duhovne klasike Avtobiografija jogija, je pred približno 90 leti predstavil edinstven sistem za zmanjšanje stresa in izboljšanje zdravja, blaginje in duhovne moči. To revolucionarno tehniko je poimenoval jogoda, kar pomeni ‘joga ali združitev z Bogom’.

Preberite več
Redna cena: 29,90 
Akcijska cena: 23,90 
Na zalogi
33 dni garancije
Na vse nakupe imate 33 dnevni rok za vračilo. Brez vprašanj.
Hitra in brezplačna dostava
Za vsa naročila nad 69,90 €, vam nudimo brezplačno dostavo.
Različne možnosti plačila
Predračun – UPN nalog, po povzetju, plačilne kartice, GooglePay & ApplePay

KRIJAČARJA JAYADEV JAERSCHKY

Avtor knjige KRIJAČARJA JAYADEV JAERSCHKY

Jayadev Jaerschky se je rodil v Nemčiji. Svoje notranje iskanje je začel v najstniških letih in se leta 1989 po romanju v Indijo odločil, da bo ostal v centru Ananda blizu Assisija in sledil tradiciji krija joge Paramhanse Joganande prek njegovega neposrednega učenca Svamija Krijanande.

Leta 1991 je prejel iniciacijo v krija jogo od Svamija Krijanande, ki ga je spodbudil k poučevanju in pozneje k pisanju knjig. Organizira letne seminarje v različnih delih Italije. Poučeval je tudi v več evropskih državah ter v Indiji, Egiptu, Rusiji, Ukrajini in ZDA. Leta 2007 je ustanovil Evropsko šolo ananda joge, katere direktor je in kjer vse leto organizira tečaje za usposabljanje novih učiteljev ananda joge.

Jayadev je avtor številnih knjig o jogi: Risvegliasi chakra; Yoga col pre-ghiera; Krija Yoga; Gli Esercizi di ricarica di Paramhansa Yogananda (z devedejem); Respira che ti passa; L’Eterno Presente; Yoga che ti passa!; Liberi dal mal di schiena; Esercizi di felicità (z Giulio Calligaro); Lo Yoga di Yogananda, Il quaderno dei passi felici (s Sahajo Ellero) in dva naslova iz serije Yoga Therapy: Vincere lo stress in Vincere l’insonnia. Uredil je tudi zbirke Aforismi per la vita, Come un raggio di luce in 108 Palpiti d’Amore.

Poleg tega, da je strasten pevec, igra kitaro in je izdal več glasbenih zgoščenk: Cosmic Songs, Love God, The Eternal Present, Meditations and Practices with OM according to Yogananda in Open the Heart Chakra (zadnji dve s Petrom Treichlerjem). Jayadev vsako leto potuje v Indijo na romanje v svete kraje v Himalaji. Glavni cilj je Badrinath, kraj, kjer prebiva Mahavatar Babaji, najvišji mojster tradicije krija joge. Leta 2014 je bil Jayadev imenovan za Krz:yogacharya, tj. pooblaščenega za sveto iniciacijo v krija jogo.

Kategorija: Joga in jogijske prakse

Avtor: JAYADEV JAERSCHKY

Število strani: 258

Vezava: mehka

Velikost: 16 x 22 cm

EAN koda: 133456987

Datum izdaje: 30.5.2022

Izdal: Založba AUM

V teh vajah nas Jogananda uči, kako napolniti telesno baterijo in pridobiti nadzor nad svojo subtilno energijo (prano). »Ko sem spoznal, da je človekovo telo podobno električni bateriji, sem sklepal, da ga je mogoče napolniti z energijo z neposrednim delovanjem človekove volje.« Uči nas, da z uporabo volje in zavedanjem energije zavestno pritegnemo kozmično energijo v telo in jo usmerimo v izbrane dele telesa. »Ker nobeno dejanje, naj bo majhno ali veliko, ni mogoče brez volje, lahko človek izkoristi to glavno gibalo – voljo – za obnovo telesnih tkiv brez obremenjujočih aparatov ali mehanskih vaj.«

Ko lahko nadzorujete svojo energijo, lahko nadzorujete tudi svoje misli, kar vam pomaga razviti dobro počutje, pozitivne navade in stališča, najti izpolnitev v sedanjosti in doseči uspeh pri vseh prizadevanjih.

Najpomembnejše pa je, da boste lahko svojo energijo usmerili v svoje duhovno oko, kar vam bo pomagalo doseči samouresničitev. Energizacija je bistvena in temeljna tehnika jogoda metode, saj s postopnim raztezanjem mišičnih skupin – z nizkim, s srednjim, z visokim in vibrirajočim z napetostjo –, nato pa s počasnim sproščanjem in zaznavanjem občutkov vzpostavlja harmonijo med nadzorovanim delovanjem mišic in nezavednimi procesi zdravljenja.

Jogoda uči, da je telo rezervoar neskončne moči in življenjske energije. Ohranja mišice in tkiva ter celotno telo disciplinirano in se bo izkazala za enega največjih blagoslovov, kar jih je kadar koli dobilo človeštvo!

Jogoda vaje so na splošno namenjene individualnemu izvajanju.

Najprej se naučite energizacije, ki vključuje osredotočanje na vnos Božje energije v telo, da bi se očistila in okrepila moč volje. Ananda Sangha navaja, da obstaja 39 vaj energizacije, ki skupaj trajajo le približno 10 minut. Izvedite ‘Dvojno dihanje z dotikom dlani’ tako, da stojite z rokami ob strani in vzporedno s tlemi; vdihnite enkrat hitro in enkrat dolgo in počasi, medtem ko upogibate kolena in združujete roke pred seboj. Dvakrat vdihnite, ko zravnate noge in roke spet iztegnete. Ponovite od tri- do petkrat.

Nadalje vadite koncentracijo tako, da se naučite osredotočiti in izključite zunanje dražljaje ter posvečati nedeljeno pozornost problemu ali cilju. Svetuje, da sedite na stolu z ravnim hrbtom, s stopali na tleh, z rameni nazaj, dlanmi navzgor in rokami na stegnih. Sprostite telo in za zaprtimi vekami usmerite oči navzgor.

Zadnja stopnja je meditacija. Kot učenec uporabite svojo novo pridobljeno koncentracijo in energičnost, da dosežete višje stanje zavesti.

Priporočljivo je, da po vadbi jogode za kratek čas mirno obsedite in se z zaprtimi očmi osredotočite na točko med obema obrvema. Občutili boste čudovit občutek sproščenosti in energije, ki se po čakrah pretaka v možgane in magnetizira vaše možganske celice. Če ta proces prebujanja izvajate redno, vas bo popeljal v globoko duhovno stanje. Razsvetljenje nastopi, ko postanete eno z energijo notranje svetlobe.

Odlomek iz knjige JOGODA – Joganandove energizacijske vaje (poglavje Moč volje: ključ za povečanje energije):

JOGODA osnove

Običajno nimamo neposrednega nadzora nad krvnim obtokom, prebavo in drugimi samodejnimi telesnimi procesi. Lahko pa nanje posredno vplivamo z izvajanjem prostovoljnih mišic, nad katerimi imamo nadzor. Vadba prostovoljnih mišic, ki jo imenujemo tudi telesna vadba, ima dve obliki:

 1. Telesna vadba, vezana na okoliščine

Sem spadajo vaje, ki jih ne izvajamo zaradi njih samih, temveč pod prisilo okoliščin, tj. zagotavljanja preživetja ali iz ljubezni do dela. Stenograf, gospodinja, natakar, pianist, violinist, pevec, trgovec, mehanik, zidar, voznik, predavatelj, pisatelj, socialni delavec – vsak uporablja nekatere sklope mišic pogosteje kot druge. Vendar je takšna vadba naključna, nepopolna in nesistematična. Mnoge mišice ostanejo neobremenjene. Mnogi deli mišic so slabo hranjeni, šibki, dovzetni za izčrpanost in bolezni. Ker je prekrvavitev po vsem telesu neenakomerna in brez vitalnosti, se v teh delih zlahka kopičijo tujki, ki včasih povzročajo funkcionalne ali organske težave. Poleg tega narava vedno znova uniči neuporabne ali neizkoriščene dele ali organe.

Volja je pri teh oblikah telesne vadbe bolj ali manj pasivna. Ne uporablja se za aktivno vadbo mišic, temveč za delo, ki zahteva njihovo mehansko vadbo. Volja, ki je najmočnejši dejavnik rasti, je podrejena. Rezultat je zato le delno zdravje in nekaj moči. V mnogih primerih ni niti tega.

Zdravje ne pomeni zgolj obstajati ali se oklepati telesa. Če več let ne hodimo v bolnišnico, to še ni zdravje. Biti sposoben upreti se bolezni, prenašati obremenitve in spodbujati duševno vitalnost, čutiti telo kot razkošje, kot ga čuti ptica, ko leti po zraku, in kot ga vedno čuti otrok, je pravo zdravje. Svami (Jogananda) skoraj vsak dan občuti razcvet mladosti.

 1. Običajne oblike telesne vadbe

Druga oblika telesne vadbe je tista, ki se izvaja prostovoljno in ne pod prisilo:

 1. nogomet, kriket, bejzbol, tenis, jahanje, hoja, tek itd;
 2. zavestna vadba ob pomoči zunanjih pripomočkov, kot so ročke, uteži, uteži za krepitev prsnih mišic, indijski kiji, telovadni, gimnastični ali akrobatski pripomočki itd.

V njih je seveda prisoten element užitka, ki jih naredi privlačne, vendar so njihove prednosti tiste, ki nas najprej spodbudijo, da se jih lotimo. Ne bi se obrnili nanje, če ne bi imeli od tega telesnih koristi. Kako malo ljudi se po končanem šolanju ukvarja z vadbo!

Njihove pomanjkljivosti

Aktivna volja se pri teh oblikah vadbe le delno uporablja, zato so dobre do določene mere. Njihova največja pomanjkljivost pa je možnost pretirane vadbe. Pretiran razvoj mišičnega sistema z atletiko, telovadbo itd. ne samo da ni koristen, temveč je celo škodljiv. Povzroča oslabitev drugih vitalnih delov telesa. Popolnoma nespametno je, če si na račun zdravja in dolgoživosti prizadevamo pridobiti moč, velike, čvrste mišice.

Delovanje mišic ima svoje meje, prav tako pa tudi vsi telesni organi. Če mišice in srce preveč obremenimo, pride do trajnih motenj. Pogosto se pojavijo pljuvanje krvi, preobremenjena pljuča in šibkost srca. Grški telovadci so imeli kratka življenja. Sodobni športniki in akrobati ter ljudje, ki preveč obremenjujejo svoje mišice, zelo trpijo zaradi napora.

Vaje z napravami, tj. z ročkami itd., so mehanske. Pri njih prihaja do pretresov in sunkov v sistemu. Manjka jim spontanosti in polne, aktivne volje, zato so enostranske. Ker je odločilna moč volje zatrta v korist mehanskih vaj, ne omogočajo sproščenosti ali zavesti o lahkotnosti.

Poleg tega pogosto ne poznamo natančne moči svojih mišic in živcev. Ko torej začnemo brezobzirno uporabljati predpisane naprave, pogosto poškodujemo svoj živčni sistem in mišice. Raztresenost ali površnost pri izvajanju vaj bistveno škoduje sistemu, saj je v takih primerih volji odvzeta možnost, da bi pripravila mišice na sprejemanje teh vaj.

Pomembnost volje

Dejavnik volje je v življenju najpomembnejši. Brez nje je razvoj nemogoč. Je gonilna sila obstoja. Volja vlada na vseh področjih. Volja je pobudnik. Volja je izvajalec. Volja ustvarja genialnost. Ustvarja vredne stvari. Intelekt je njen služabnik. Človek ne more misliti, ne da bi hotel misliti; še manj pa lahko deluje, ne da bi hotel delovati. Volja je lahko slepa brez intelekta, toda intelekt je brez volje nemočen in brez vrednosti. Volja je glavni pogoj za rast. Gonilna sila je moč volje. Svet znanosti, politike, literature, zgodovine in filozofije priča tako o moči naše volje do razmišljanja kot o sposobnosti samega razmišljanja. Ali ni čudno in škoda, da pri telesni vadbi zanemarjamo ali omalovažujemo ta dejavnik volje in poveličujemo pomen zunanjih pripomočkov – ročk itd. –, ko pa na vseh drugih področjih naše zavestne dejavnosti na vsakem koraku tako zelo uporabljamo energijo volje? Če volja ali pozornost sama uravnava in pospešuje naše miselne procese, lahko tudi gradi tkiva in mišice neodvisno od vseh zunanjih pripomočkov – če jo le znamo uporabljati.

Volja poveča energijo živcev

Fiziološko dejstvo je, da bolj ko z voljo delujemo na določeno točko v telesu, večji je pretok električnega živčnega toka skozi to točko in močnejše je mišično gibanje, ki ga to povzroči. Človek, ki se bori z drugim človekom za življenje, ima v mišicah veliko večjo moč, kot bi jo imel običajno. Ko sta mačka ali tiger stisnjena v kot, se mišična energija podvoji. Zakaj? Ker je instinkt samoohranitve pri ljudeh in živalih tako močan, da pred neizbežno smrtjo ne more drugače kot priklicati največje energije volje in povzročiti veliko močnejšega pretoka živčne sile v živcih, ki premika mišice. Volja ima torej neodvisno sposobnost, da mišicam podeli moč.

Zdravje in moč nista sinonima

Zdravje in moč spet nista sinonima. Človek lahko z uporabo mehanskih pripomočkov razvije veliko moč v svojih okončinah ali v nekaterih mišicah, vendar še vedno ni zdrav. Povsem napačno je domnevati, da je edini cilj telesnih vaj doseči moč. V človeškem sistemu so poleg mišic še druga tkiva in organi. Zdravo delovanje pljuč in želodca je veliko pomembnejše od velike moči rok, nog ali hrbta. Zdravje je enakomerno in redno delovanje vseh funkcij telesa, ki je sad usklajenega delovanja vseh njegovih delov. Nespametno je zato gojiti samo mišično moč in zanemarjati pomembne organe, zlasti ‘voljo’, ki edina vse skupaj oživlja.

JOGODA usklajuje mišično rast z organsko rastjo

Pri telesni kulturi je zaželen skladen razvoj moči pri zavednem delovanju mišic in samodejnih procesih srca, pljuč, želodca itd. To je tisto, kar daje zdravje, zato je znanstveni proces telesne kulture tisti, ki izkorišča prostovoljno delovanje mišic in drugih telesnih procesov za njihovo lastno rast ter za spodbujanje dejavnosti in rasti samodejnih procesov. Tega ni mogoče doseči zgolj z uporabo zunanjih pripomočkov ali naprav ali z naključnimi vajami, ki so preveč mehanične, preveč grobe in preveč ločene od rasti od znotraj, da bi bile v skladu z naravno evolucijsko rastjo.

JOGODA se bo zato izkazala za pravo rešitev težave. Ta prepozna in izkoristi priložnost za vsestransko rast od znotraj. Nepoznavanje tega dejstva je privedlo do uporabe neznanstvenih metod za krepitev postave, medtem ko vsak oddelek umetnosti in kulture uporablja to načelo za rast in razvoj. Če imajo duševna stanja obolelih najpomembnejšo vlogo pri zdravljenju ali poslabšanju bolezni, kar zdaj priznavajo ugledni sodobni zdravniki, ali ni neumno misliti, da duševna stanja nimajo nič opraviti z oblikovanjem mišic in tkiv?

Če pri nenormalnih telesnih stanjih ali pri bolezni duševna sugestija pokaže svoj vpliv, bodisi na boljše bodisi na slabše (kot je znano med zdravniki), koliko večji mora biti njen vpliv na telo, ko je telo v normalnem stanju? Če lahko medicinska znanost upošteva duševne dejavnike, ki vplivajo na stanje telesa, potem zagotovo tudi znanost o higieni in telesni kulturi lahko skrbno upošteva ta načela in jih tudi mora. To še posebej velja zato, ker volja ali konotacija ni le osnova vsake prave telesne kulture in higiene, temveč pojasnjuje tudi naš izvor.

JOGODA napolni telesno baterijo

Ko se avtomobilski akumulator izprazni, ga napolnite, sicer avtomobil ne bo peljal. Toda ko s telesnim in z umskim delom porabljate življenjski tok, ki je v glavnem shranjen v podolgovati meduli in sivi možganovini ter v živčnem sistemu, kako ga boste obnovili? Seveda ga narava obnavlja v spanju, vendar ga običajno v budnem stanju porabimo veliko več, kot ga shranimo v spanju. Telesno in duševno se zato izčrpamo v starosti, ko tega ne bi smeli. JOGODA uči, kako pomagati naravi, da ustvari in uskladišči več življenjskega toka, kot ga porabimo, in kako ga poslati vsem telesnim tkivom, da bi spodbudili njihovo zdravje.

JOGODA je celovit sistem. Predstavlja člen v verigi svetovne evolucije, ki se kaže v vsakem posamezniku na Zemlji. Je manjkajoči člen. Je metoda, ki je zasnovana tako, da nas uskladi z uravnoteženimi dejavniki evolucije. Na delu je veliko sil, ki si prizadevajo porušiti ravnovesje – povzročiti bolezen itd. To je metoda za ponovno vzpostavitev ravnovesja.

Zdi se, da prevladuje mnenje, da bodo dihanje, krvni obtok in drugi samodejni procesi poskrbeli sami zase, če bodo ljudje le metali roke naprej in nazaj ali izvajali kakšno mišično vadbo; da bodo samodejni procesi oživljeni ne glede na to, ali o njih sploh razmišljajo ali ne, in da ni potrebe po lokalni pozornosti. Vendar ni večje napake od te.

JOGODA uči, kako vsako telesno celico obdati z obročem super nabite električne življenjske energije in jo tako obvarovati pred propadanjem ali vdorom bakterij. S tem ne ohranja le mišic, temveč vsa telesna tkiva, kosti, kostni mozeg, možgane in celice v popolnem zdravju.

Ta telesna baterija ima neizčrpno zalogo življenjske energije

Kako po popolni izčrpanosti ali preutrujenosti dobimo zalogo sveže energije z le malo počitka ali spanja? Preprosto logično dejstvo, ki je pred nami, je, da nič ne nastane iz nič. Če lahko samo kratek spanec ali počitek, brez pomoči hrane ali poživil, oživi življenjsko moč telesa, se postavlja vprašanje, kako se to zgodi. Energija ni padla iz balona niča, morala je priti iz nekega določenega vira. Če jo je mogoče ustvariti v pasivnem stanju, jo je mogoče zavestno ustvariti tudi v aktivnem stanju, vendar moramo vedeti, kako to storiti. JOGODA uči to metodo.

Videli smo, da mentalni nepripravljenosti za delo vedno sledi pomanjkanje telesne energije. Podobno pripravljenost za opravljanje dejanj vedno spremlja sveža zaloga energije. Iz teh dejstev lahko sklepamo, da med energijo in močjo volje obstaja subtilna povezava. Brez volje ne moremo opraviti nobenega gibanja ali celo misliti, saj moramo, preden začnemo misliti, hoteti misliti.

Zaradi tega JOGODA uči, da je telo rezervoar neskončne moči in življenjske energije, ki jo lahko z močjo zavestne volje neomejeno uporabljamo. Posebna psihofizična tehnika JOGODE omogoča, da poseben življenjski tok, ki obstaja v podolgovati meduli, povežemo s kozmično življenjsko energijo, ki obdaja in prežema telo, ter tako zagotovimo neizčrpno zalogo.

Predlogi za učence JOGODE:

Nikoli se ne počutite utrujene.

Nikoli ne namignite na utrujenost.

Nikoli ne govorite o utrujenosti.

Nikoli ne recite, da ste utrujeni.

Delajte z veseljem.

Delajte neutrudno.

Delajte z mislijo in občutkom večne energije, ki se nenehno pretaka v vas.

Kaj počne JOGODA?

 1. Zavestno ‘voljo’ izkoristi za prilagajanje nezavedne ‘volje’, ki deluje skozi življenjsko silo telesa, in tako povzroči sorazmerno rast vseh celic in tkiv, tudi mišičnih.
 2. Uči, kako s povečanjem moči volje napolniti telesno baterijo s svežim življenjskim tokom.
 3. Podaja posebne metode za krepitev in polnjenje mišic, ne le kolektivno, temveč tudi individualno, z življenjsko močjo.
 4. Opozarja na posebne metode za ločeno poživitev delovanja pljuč in drugih notranjih organov.

Tako vzpostavlja harmonijo med zavestnim delovanjem mišic in samodejnimi procesi. Ta harmonija daje čudovito zdravje in moč.

Ko se je v nekdanjih časih hitelo v Kalifornijo po zlato, so ljudje z Vzhoda želeli priti tja v nekaj dneh, vendar niso mogli. Zdaj jih lahko letalo tja pripelje v 24 urah.

Vsakdo si želi biti dober v svoji stroki, vendar pogosto svoje želje ne more uresničiti. Zakaj? Ker ljudje nimajo nadzora nad svojim telesom. JOGODA omogoča znanstveno obvladovanje vseh delov telesa, okončin, mišic, glasilk itd.

JOGODA je nepogrešljiva pomoč pri uresničevanju največje učinkovitosti v vseh vejah dejavnosti – rokoborbi, boksu, teku, nogometu, bejzbolu, plesu, predavanju, slikanju, umetnosti izražanja, opernem petju, kirurgiji, obrtništvu itd. JOGODA namreč uči mojstrsko tehniko usmerjanja človeških naporov. Povečuje zavestno vitalnost in zavestno zdravje. Ohranja mišice in tkiva ter celotno telo disciplinirano, budno in vedno pripravljeno delovati v skladu z navodili Cesarjeve volje.

JOGODA metoda je sad dolgoletnih raziskav in poskusov. Je povsem preprosta in izvedljiva, hitro se je naučimo in jo zlahka uporabljamo. Ko se je enkrat naučimo, je nikoli ne pozabimo. Uporabna je za ljudi vseh starosti, od petletnih otrok do starejših. Njeni učinki so vitalni in koristni do doslej neznane mere. Ko jo bomo spoznali in uporabljali, se bo zagotovo izkazala za enega največjih blagoslovov, kar jih je kadar koli dobilo človeštvo.

Mnenja kupcev

Oddajte svoje mnenje

Podaj mnenje

 1. Alan

  Energizacijske vaje mi pomagaja pri mojem zdravju. Redno jih izvajam že dva meseca in se res počutim bolje. Škoda da teh energizacijskih vaj nisem prej poznal.

 2. Ajda

  JOGODA – Joganandove energizacijske vaje – so odlične, res odlične. Že po enem mesecu se res boljše počutim. Tudi knjigo sem ponovno prebrala, še za globjejše razumevanje. Hvala

 3. Maja

  Pozdravljeni, Knjiga mi je več kot odprla zavedanje o svojem telesu in o svoji energiji. Često ne pomislimo na telo, kot na vir energije in jo nespametno uporabljamo. Knjiga odkriva in zakriva bralcu čudovito razumevanje sebe na energijskem nivoju – in ne le to – pove tudi kako ta nivo obdržati in ga nadgraditi. Tudi prijateljicama sem kupila knjigo. super, priporočam.

 4. Ana M.

  O super je tale knjiga. Odlično se počutim že po dveh mesecih, kaj šele bo :))) – priporočam tolplo, Ana

 5. Peter

  Za Jogoda sem že pred leti slišal in sedaj knjiga v slovenščini. Res vse pohvale založniku. Vaje delam že nekaj let in imam več energije kot v mladosti. Super knjiga, priporočam.

 6. Majča

  Jogananda je res izjemen. Ne le vaje, tudi namen vaj, kako razviti močno voljo in se napolniti z energijo univerzuma, mi odpira pogled. Knjigo sem že dvakrat prebrala in vedno najdem kaj novega. Zanimivo in nazorno predstavljeno. Priporočam.

 7. Mojca M.

  Presentljivo :), res super vaje. Delam jih že dva meseca in se bolje počutim in imam več energije. Kupila sem še eno knjigo za prijateljico. Super, hvala založbi AUM

 8. Tomaž

  Odlična knjiga, res vesel, da sem jo kupil. Polna dobrih nasvetov kako privlačiti energijo kozmosa. TOPLO PRIPOROČAM!!