Akcija!

Sveta znanost

Izpod peresa ljubljenega guruja nam že dobro znanega Paramhanse Joganande, ki je zaslužen za našo seznanitev z jogo in njen razmah po celotnem Zahodu, začenši z ZDA, Šri Juktešvarja, se je na pobudo svetnika Mahavatarja Babadžija izlila izjemna knjiga, ki zna postaviti vse naše poglede o razlikah med veroizpovedmi sveta na glavo. Nenazadnje je s svojimi revolucionarnimi zamislimi dodobra razburkala tako strokovno kot splošno javnost že leta 1894, ko je ugledala luč sveta. Odlomki iz hindujskih svetih knjig (Upanišad, ki so tudi že več let na voljo v slovenskem prevodu) postavljeni ob bok sorodnim odlomkom iz krščanskega Svetega pisma.

Čemu? Kot sam napiše v uvodu v knjigo:

»Namen te knjige je čim jasneje pokazati, kako so si vse veroizpovedi v svojem bistvu enake; da se resnice, ki jih vcepljajo najrazličnejše religije, ne razlikujejo niti za ped; da se tako zunanji kot notranji svet razvijata samo po eni poti; in, nenazadnje, da vse svete knjige priznavajo samo en končni cilj.«

Preberite več
Redna cena: 15,90 
Akcijska cena: 9,95 
Na zalogi
33 dni garancije
Na vse nakupe imate 33 dnevni rok za vračilo. Brez vprašanj.
Hitra in brezplačna dostava
Za vsa naročila nad 69,90 €, vam nudimo brezplačno dostavo.
Različne možnosti plačila
Predračun – UPN nalog, po povzetju, plačilne kartice, GooglePay & ApplePay

Prednaročniški popust

Dejansko nam avtor dokazuje, da so si največji verski nauki Zahoda in Vzhoda med seboj enaki. Neverjetno pronicljivo in modro nam prikaže univerzalno evolucijo zavesti, energije in materije – celotni spektrum doživetij, ki jih človek z eno besedo označuje za ‘življenje’.

V skladu s štirimi fazami razvijanja znanja je tudi knjiga razdeljena na štiri dele:

 • Evangelij: »Tukaj se želimo dokopati do temeljne resnice stvarjenja in opisati evolucijo ter involucijo sveta.«
 • Cilj: »Vsa bitja si želijo trojega – obstoja, zavesti in blaženosti.«
 • Postopek: »Tukaj ugotavljamo, kako uresničiti zgornje tri namene življenja.«
 • Razodetje: »Tukaj se bomo posvetili razodetjem vseh, ki se že močno približujejo cilju uresničevanja treh idealov življenja.«

V delu nam predoči tudi dolgotrajne ponavljajoče se cikluse civilizacije (juge), kateri nam pomagajo poglobljeno razumeti zgodovino in nenehno spreminjajočim se pogledom na burno dogajanje na Zemlji. Njegov pogled na ciklus jug se razlikuje od klasičnih pogledov hindujskih učenjakov, saj je mnenja, da je Zemlja trenutno v dvapara in ne kali jugi, kot verjamejo mnogi učenjaki, kar je utemeljil na novem pogledu na precesijo enakonočij.

Avtor je bil tudi mnenja, da si Sonce izbere svojo zvezdo dvojnico, okoli katere kroži 24.000 let, iz česar naj bi precesija tudi izhajala. Glede njegovih trditev trenutno potekajo obsežne raziskave na inštitutu Binary Research Institute.

Doba energije: dvapara juga

Ste razvili osebni odnos s prano ali z energijo. Zavedanje življenjske sile je v naši družbi pravzaprav postalo nekaj povsem običajnega. Morda ste se tudi sami udeležili kakšnega tečaja ali seanse o pranoterapiji, reikiju, zdravljenju s kristali ali na daljavo, homeopatiji, barvni terapiji ali čem podobnem. Vse te prakse delujejo s tem čarobnim in svetlim elementom: energijo.

Prav zdaj, v tem zgodovinskem obdobju, se nahajamo v ‘obdobju’ energije. Z drugimi besedami, to je zgodovinski trenutek, da se ‘prana’ veličastno pojavi na prizorišču našega globalnega življenja. Z vadbo JOGODE boste torej jahali na valu dobe in boste v sozvočju z naravnim razvojem našega planeta.

Kaj pravzaprav je ta razvoj? Da bi ga bolje razumeli, poglejmo zgodovino človeštva z drugega zornega kota.

Indijsko razumevanje zgodovine je že od antičnih časov ciklično: človeštvo se v svoji evoluciji giblje v krogu, gor in dol, dol in gor, izmenično med razsvetljenimi in temnimi dobami, v ciklih, ki trajajo več tisoč let.

Z drugimi besedami, v preteklosti so naš planet večkrat naseljevale visoko razsvetljene civilizacije: pomislite na Atlantido, Lemurijo, Mehiko in Peru, Kitajsko, Indijo, Egipt. Sledile so temne dobe nevednosti in nizke zavesti.

V Indiji se ta obdobja imenujejo juge in so štiri.

Najnižja se imenuje kali juga (temna doba), ki jo Paramhansa Jogananda opisuje kot »železno dobo«, ker je »obdobje materializma«.

Potem se zavest na našem planetu razvije in njegovi prebivalci vstopijo v dvapara jugo, »obdobje razvoja električne in atomske energije, obdobje telegrafa, radia, letal in drugih uničevalcev prostora«.

Človeštvo nato napreduje v treta jugo, obdobje, ki ga »zaznamuje splošno poznavanje telepatskih komunikacij in drugih uničevalcev časa«.

Nazadnje naš planet vstopi v satja jugo, dobo razsvetljenja, v kateri bo »človekova inteligenca popolnoma razvita; deloval bo v skladu z božanskim načrtom«.

Po tem vrhuncu evolucije se naš svet spet spušča, juga za jugo, da bi končno dosegel najnižjo točko kali juge. Takrat se bodo naš planet in njegovi prebivalci ponovno dvignili.

Ključno vprašanje je: kje smo zdaj? Na kateri točki razvoja se trenutno nahaja naš planet Zemlja? V Indiji bodo skoraj vsi takoj odgovorili: »V kali jugi.« Vendar Šri Juktesvar v svoji knjigi Holy Science poudarja, da je to zelo razširjena zmota. Izračunal je, da je naš planet razmeroma pred kratkim vstopil v dvapara jugo.

Kaj o knjigi pravijo bralci na Amazonu?

OneTaste – 27. 4. 2018, 5 zvezdic: »Prebrano mi je zaprlo usta. Kaj mi je bilo v knjigi najbolj všeč? Joganandin guru namiguje na stvari, ob katerih so me spreleteli mravljinci. Nenazadnje pa vse tako preprosto, jasno in čudovito pojasnjuje! Gre za knjigo, ki jo zagotovo spet želiš vzeti v roke, ko jo prebereš do konca.«

Jarvis Jenkins, 25. 3. 2019: »Odlična knjiga. Na straneh je mogoče razbrati neverjetno poglobljeno duhovno modrost in avtorja, ki ga ves čas usmerja ljubezen do sočloveka. Knjiga nam pokaže, da na Zemlji nimamo mnogih religij, ampak samo eno. Eno izjemno religijo, ki nas vse bolj približuje viru. Ne moreš zaiti s poti, samo vztrajaj in potuj naprej. Vsi bomo nekoč dospeli do cilja.«

duhovna-knjiga-sveta-znanost-šri-juktešvar

Šri Juktešvar (1855–1936) je bil v Vzhodni Bengaliji v Indiji rojen menih in jogi, ki je zaslovel predvsem kot guru Paramhanse Joganande. Ukvarjal se je s krija jogo in z džotišem, proučeval Bhagavadgito in Upanišade, obenem pa se posvečal tudi pisanju, poučevanju in astronomiji.

Kot učenec Lahirija Mahasaje iz Varanasija, ki ga v Avtobiografiji jogija omenja tudi Jogananda, je sodil v tako-imenovani gorski (giri) red svamijev. Slovel je kot napreden učenjak 19. stoletja, ki je v svojih dveh ašramih pogosto organiziral tudi verske festivale in posodobil učni načrt vzgojno-izobraževalnih ustanov.

Veljal je za izjemno pronicljivega guruja brez dlake na jeziku, ki se je z ljudmi z vseh vetrov rad pogovarjal o najrazličnejših temah. Jogananda ga je označil za zelo strogega in neizprosnega učitelja, ki ga je nazadnje pripravil za delo na Zahodu, po njegovem mnenju pa je veljal tudi za džnanavatarja oziroma za utelešenje modrosti.

Kategorija: Joga in jogijske prakse

Avtor: Šri Juktešvar

Število strani: 119

Vezava: mehka

Velikost: 14,5 x 21,0 cm

EAN koda: 978-961-1234

Datum izdaje : 25.9.2022

Izdal: Založba AUM

Mnenja kupcev

Oddajte svoje mnenje

Podaj mnenje

 1. Eva K.

  Knjiga mi je res odprla drugačen pogled na svet, na religijo, duhovnost. Kako je vse v bistvu eno in izhaja iz enosti. Super knjiga, ki da človeku misliti.

 2. Julija M (preverjena stranka)

  Odlična knjiga – sedaj smo v obdobju energije (in mi je bolj jasno zakaj se stvari tako odvijajo kot se), priporočam 🙂

 3. Marko P.

  Knjigo sem naročil v prednaročilu. Šri Juktešvarjeva pričevanja in modrosti so mi res nekaj posebnega. Zelo se veselim izdaje.