Sveta znanost

Izpod peresa ljubljenega guruja nam že dobro znanega Paramhanse Joganande, ki je zaslužen za našo seznanitev z jogo in njen razmah po celotnem Zahodu, začenši z ZDA, Šri Juktešvarja, se je na pobudo svetnika Mahavatarja Babadžija izlila izjemna knjiga, ki zna postaviti vse naše poglede o razlikah med veroizpovedmi sveta na glavo. Nenazadnje je s svojimi revolucionarnimi zamislimi dodobra razburkala tako strokovno kot splošno javnost že leta 1894, ko je ugledala luč sveta. Odlomki iz hindujskih svetih knjig (Upanišad, ki so tudi že več let na voljo v slovenskem prevodu) postavljeni ob bok sorodnim odlomkom iz krščanskega Svetega pisma.

Čemu? Kot sam napiše v uvodu v knjigo:

»Namen te knjige je čim jasneje pokazati, kako so si vse veroizpovedi v svojem bistvu enake; da se resnice, ki jih vcepljajo najrazličnejše religije, ne razlikujejo niti za ped; da se tako zunanji kot notranji svet razvijata samo po eni poti; in, nenazadnje, da vse svete knjige priznavajo samo en končni cilj.«

Preberite več
Cena: 15,90 
Ni na zalogi
33 dni garancije
Na vse nakupe imate 33 dnevni rok za vračilo. Brez vprašanj.
Hitra in brezplačna dostava
Za vsa naročila nad 69,90 €, vam nudimo brezplačno dostavo.
Različne možnosti plačila
Predračun – UPN nalog, po povzetju, plačilne kartice, GooglePay & ApplePay

Prednaročniški popust

Dejansko nam avtor dokazuje, da so si največji verski nauki Zahoda in Vzhoda med seboj enaki. Neverjetno pronicljivo in modro nam prikaže univerzalno evolucijo zavesti, energije in materije – celotni spektrum doživetij, ki jih človek z eno besedo označuje za ‘življenje’.

V skladu s štirimi fazami razvijanja znanja je tudi knjiga razdeljena na štiri dele:

  • Evangelij: »Tukaj se želimo dokopati do temeljne resnice stvarjenja in opisati evolucijo ter involucijo sveta.«
  • Cilj: »Vsa bitja si želijo trojega – obstoja, zavesti in blaženosti.«
  • Postopek: »Tukaj ugotavljamo, kako uresničiti zgornje tri namene življenja.«
  • Razodetje: »Tukaj se bomo posvetili razodetjem vseh, ki se že močno približujejo cilju uresničevanja treh idealov življenja.«

V delu nam predoči tudi dolgotrajne ponavljajoče se cikluse civilizacije (juge), kateri nam pomagajo poglobljeno razumeti zgodovino in nenehno spreminjajočim se pogledom na burno dogajanje na Zemlji. Njegov pogled na ciklus jug se razlikuje od klasičnih pogledov hindujskih učenjakov, saj je mnenja, da je Zemlja trenutno v dvapara in ne kali jugi, kot verjamejo mnogi učenjaki, kar je utemeljil na novem pogledu na precesijo enakonočij.

Avtor je bil tudi mnenja, da si Sonce izbere svojo zvezdo dvojnico, okoli katere kroži 24.000 let, iz česar naj bi precesija tudi izhajala. Glede njegovih trditev trenutno potekajo obsežne raziskave na inštitutu Binary Research Institute.

Kaj o knjigi pravijo bralci na Amazonu?

OneTaste – 27. 4. 2018, 5 zvezdic: »Prebrano mi je zaprlo usta. Kaj mi je bilo v knjigi najbolj všeč? Joganandin guru namiguje na stvari, ob katerih so me spreleteli mravljinci. Nenazadnje pa vse tako preprosto, jasno in čudovito pojasnjuje! Gre za knjigo, ki jo zagotovo spet želiš vzeti v roke, ko jo prebereš do konca.«

Jarvis Jenkins, 25. 3. 2019: »Odlična knjiga. Na straneh je mogoče razbrati neverjetno poglobljeno duhovno modrost in avtorja, ki ga ves čas usmerja ljubezen do sočloveka. Knjiga nam pokaže, da na Zemlji nimamo mnogih religij, ampak samo eno. Eno izjemno religijo, ki nas vse bolj približuje viru. Ne moreš zaiti s poti, samo vztrajaj in potuj naprej. Vsi bomo nekoč dospeli do cilja.«

duhovna-knjiga-sveta-znanost-šri-juktešvar

Šri Juktešvar (1855–1936) je bil v Vzhodni Bengaliji v Indiji rojen menih in jogi, ki je zaslovel predvsem kot guru Paramhanse Joganande. Ukvarjal se je s krija jogo in z džotišem, proučeval Bhagavadgito in Upanišade, obenem pa se posvečal tudi pisanju, poučevanju in astronomiji.

Kot učenec Lahirija Mahasaje iz Varanasija, ki ga v Avtobiografiji jogija omenja tudi Jogananda, je sodil v tako-imenovani gorski (giri) red svamijev. Slovel je kot napreden učenjak 19. stoletja, ki je v svojih dveh ašramih pogosto organiziral tudi verske festivale in posodobil učni načrt vzgojno-izobraževalnih ustanov.

Veljal je za izjemno pronicljivega guruja brez dlake na jeziku, ki se je z ljudmi z vseh vetrov rad pogovarjal o najrazličnejših temah. Jogananda ga je označil za zelo strogega in neizprosnega učitelja, ki ga je nazadnje pripravil za delo na Zahodu, po njegovem mnenju pa je veljal tudi za džnanavatarja oziroma za utelešenje modrosti.

Kategorija:

Avtor: Šri Juktešvar

Število strani: 119

Vezava: mehka

Velikost: 14,5 x 21,0 cm

EAN koda: 978-961-1234

Datum izdaje : 25.9.2022

Izdal: Založba AUM

Mnenja kupcev

Oddajte svoje mnenje

Podaj mnenje

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

  1. Marko P.

    Knjigo sem naročil v prednaročilu. Šri Juktešvarjeva pričevanja in modrosti so mi res nekaj posebnega. Zelo se veselim izdaje.