Akcija!

Živeti avtobiografijo jogija

»Dobre knjige so najboljši prijatelji. Skozi spise velikih mojstrov se lahko pogovarjamo z njimi.«  (Paramhansa Jogananda)

Kako živeti Avtobiografijo jogija

Med tisoči knjig, izdanih vsako leto, najdemo take, ki nas zabavajo, tiste, ki nas učijo, in one, ob katerih rastemo. Lahko si štejemo v srečo, če najdemo vse to v eni sami knjigi. Avtobiografija jogija je ena takšnih – knjiga, ki nam odpre vrata v naš um in duha. Delo je prava zakladnica brezčasne modrosti, življenjskih naukov, večnih resnic ter učinkovitih orodij in tehnik, ki nam pomagajo na poti domov, in presega vse verske, družbene in geografske okvire. Ta duhovna klasika je in bo še naprej vzbujala široko občudovanje po vsem svetu, saj je presegla samo sebe ter postala resnično živa knjiga. »V njej so moje vibracije,« je potrdil Jogananda. Te so kot balzam za našo dušo, saj nam prihajajo naproti od enega največjih jogijskih mojstrov našega časa.

Kako dejansko zaživeti z Avtobiografijo jogija? Odgovor na to vprašanje najdemo v knjigi Živeti Avtobiografijo jogija, ki sta jo napisala Jayadev in Sahaja iz Ananda skupnosti v Assisiju.

Preberite več
Redna cena: 29,90 
Akcijska cena: 14,90 
Na zalogi
33 dni garancije
Na vse nakupe imate 33 dnevni rok za vračilo. Brez vprašanj.
Hitra in brezplačna dostava
Za vsa naročila nad 69,90 €, vam nudimo brezplačno dostavo.
Različne možnosti plačila
Predračun – UPN nalog, po povzetju, plačilne kartice, GooglePay & ApplePay

Knjiga nam, vsak dan, skozi 108 dni pričara nov biser ter ga doda v našo zakladnico duhovnosti. Na poti skozi to 108-dnevno avanturo bomo poleg bisera (izvlečka, fraze) našli tudi napotke, kje se nahaja v Avtobiografiji, ter filozofsko razmišljanje Joganande s kratkim uvodom soavtorja. Za praktični del pa bo poskrbela Sahaja z vajami.

Vrnimo se k odkrivanju zakladov.

Fraza:

Vsak dan je posvečen temi dneva, ki jo navdihuje fraza ali odlomek iz Avtobiografije jogija. Stavek ali odstavek je treba skrbno in večkrat prebrati ter občutiti in vsrkati vibracije. Če je fraza pomembna za naše življenje, jo kopirajmo in obesimo na ogledalo, hladilnik, mobilni telefon. Naj postane resnični moto dneva.

Kontekst:

Kontekst nam bo pomagal umestiti frazo ali odlomek v širšo sliko, del katere je. Če že poznate Avtobiografijo jogija, upam, da boste tako prijetno obnovili že znana poglavja. Vsekakor pa je zelo koristno, da ponovno (ali prvič) preberete poglavje, iz katerega je odlomek vzet. Čaka vas veliko skritih draguljev!

Biser:

Fraze v Avtobiografiji so včasih nekoliko zaprte in ni vedno lahko razumeti njihovega globljega pomena. Velikokrat nas zaklad čaka šele po zelo globokem kopanju, pri čemer nam bo tudi pomagal Jogananda, nam vsak dan ponudil odlomek iz neobjavljenih spisov ter s tem razširil in poglobil razumevanje fraze. V pomoč bo tudi Jayadev z uvodnim komentarjem. Poskušajmo začutiti te odlomke, kako odmevajo v nas in kakšen pomen imajo za naše življenje.

Vaje:

V knjigi bomo našli kar nekaj praktičnih ter kreativnih vaj za vsak dan, s katerimi bomo resnično začutili oziroma ‘zaživeli’ Avtobiografijo jogija. Od meditacije in vizualizacije do dihanja in obvladovanja energije.

Sugestije in afirmacije:

Jogananda je zelo veliko govoril o sugestijah in afirmacijah ter njihovem vplivu na naše možgane ter navade. Sugestije združujejo moč vibracij s ponavljanjem ter ustvarjajo nove možnosti in navade.

Vodniki:

V teh 108 dneh nas bodo spremljali tudi 27 razsvetljenih jogijev in njihovi nauki. Svoje modrosti in besede bodo z nami delili ne samo Jogananda, ampak tudi druge svete duše, ki jih srečamo v Avtobiografiji – Šri Juktešvar, Mahavatar Babadži, Ananda Moji Ma, Mahatma Gandi in mnogi drugi. Preden ponudijo svoje bisere, nam bodo na kratko predstavljene, da jih bomo lažje spoznali.

Zdaj pa je že čas, da odpremo knjigo, vzamemo zvezek in pisalo ter začnemo to pustolovsko potovanje preobrazbe v družbi Avtobiografije jogija in njenih živih zakladov. In tako kot vsakič, ko jo beremo, odkrijemo nove bisere, bomo ob ponovnem prebiranju ter izvajanju vaj in afirmacij vedno znova deležni globlje izkušnje. Prvi vodnik Mukunda nas že čaka, da začnemo to enkratno pustolovščino.

Odlomek iz knjige Živeti avtobiografijo jogija (poglavje 11 – 13. dan):

11. DAN

Umirjanje misli

Sopotnik: Paramhansa Jogananda

»Joga je metoda, ki nam pomaga disciplinirati naravno turbulenco misli, ki sicer nepristransko ovirajo vse ljudi iz vseh dežel, da bi ugledali svojo resnično naravo Duha. Joga ne more vedeti za pregrado med Vzhodom in Zahodom, tako kot je ne pozna zdravilna in nepristranska sončna svetloba. Dokler bo človekov um poln nemirnih misli, tako dolgo bo obstajala univerzalna potreba po jogi ali kontroli.«

(Avtobiografija jogija, 24. poglavje, stran 186)

Kontekst

Šri Juktešvar je ravnokar posvetil Joganando v svamija. Jogananda po opisu iniciacije razloži, kaj je svami, kdo je jogi in za kaj si joga prizadeva.

Še nekaj misli v premislek

Duh je preprosto najbolj pretanjena resničnost v ozadju materije, energije in misli, ki jo začutimo samo v popolni tišini in zavedanju – tega nas uči joga. Jogananda nam pravi:

Tišina je oltar duha … kjer se konča gibanje, tam se začne Bog… V meditaciji poskusite preseči misli. Vse dokler vstopajo v um, delujete zavestno. V sanjah ste v podzavesti in se bolj zavedate astralnega telesa. Ko zavest potegnete še globlje vase, v nadzavest, ste osredinjeni v blaženosti, hrbtenici. V tem blaženem stanju se zavedate, da ste v kavzalnem telesu, svoji duši.

Današnja vaja

Vadite to meditacijo Joganande (iz knjige Metaphysical Meditations – Metafizične meditacije):

Zaklenite vrata vek in tam zunaj za seboj pustite divji ples mamljivih prizorov. Spustite um v vodnjak brez dna svojega srca. Osredotočajte se na srce. To brbota z vašim življenjem, ki vam daruje kri. Še naprej bodite pozorni na srce, dokler ne začutite njegovega ritmičnega utripa. Z vsakim srčnim utripom začutite utrip vsemogočnega življenja. Predstavljajte si enako vse prežemajoče življenje, ki trka na srčna vrata tisoč petsto milijonov človeških teles in več milijard živih bitij. Srce nenehno utripa, krotko oznanja neskončno moč za vrati vašega zavedanja. Nežni utrip življenja, ki prežema vse, vam tiho pravi: »Ne sprejmi le majhnega toka mojega življenja, ampak na široko razpri svoje sposobnosti dojemanja, naj utripi mojega univerzalnega življenja preplavijo tvojo kri, telo, um, občutke in dušo.«

Afirmacija z Joganando

Skozi portale svoje tišine te bom uzrl,

skrivajočega se za zaslonom

mojih misli in dojemanj.

 

 1. DAN

Videti enost za iluzijo

Sopotnik: Paramhansa Jogananda

»Starodavne svete knjige Vede pišejo, da v fizičnem svetu delujejo osnovni zakoni maje, principi relativnosti in dualnosti. Bog, edino Življenje, je absolutna Enost; On se ne more pojaviti kot ločena in raznolika manifestacija kreacije razen pod zmotnim in neresničnim pajčolanom.«

(Avtobiografija jogija, 30. poglavje, stran 219)

 Kontekst

Jogananda pripoveduje zgodbo Leva Tolstoja o treh puščavnikih, ki so hodili po vodi. V nadaljevanju razloži, kako so takšni čudeži mogoči za svetnika – »raztrgati pajčolan maje« in videti eno luč, eno življenje, absolutno enost.

Še nekaj misli v premislek

Življenje se zdi sestavljeno iz marsičesa, vendar se v ozadju te zunanje podobe skriva enotnost. Ko jo bomo našli, nas čaka resnična in popolna sreča.

Ko ugotoviš, da so tvoja duša, tvoje srce, vsak snop navdiha, vsak drobec širnega modrega neba, vsak bleščeč cvet neba, gora, zemlja, ptica ležetrudnik in kimasta neprava hijacinta povezani z eno samo vrvico ritma, vrvico veselja, vrvico edinosti, vrvico duha, veš, da obstajajo samo valovi njegovega kozmičnega morja.

Današnja vaja

 • Zaprite oči, umirite svoje misli in čustva ter se osredotočite na dih.
 • Postopoma, medtem ko z zavestjo potujete vse bolj vase, si predstavljajte, kako vaš kozmični dih vstopa in izstopa skozi vas. Dojemajte ga kot zaporedje valov njegovega kozmičnega morja, ki teče skozi vas in skozi vsako drugo živo bitje.
 • Nekaj ​​trenutkov uživajte v občutku popolne enosti.

Afirmacija z Joganando

Nisem več val zavesti,

ki se ima v mislih za ločenega od morja kozmične zavesti.

Jaz sem ocean duha,

ki je postal val človeškega življenja.

Duh Boga je postal jaz.

Jaz sem ocean kozmične zavesti

in val svoje duše.

 

 1. DAN

Premagovanje strahu pred smrtjo

Sopotnik: Paramhansa Jogananda

 »Če bi tu neprekinjeno vladalo veselje, ali bi človek sploh kdaj iskal drugi svet? Brez trpljenja bi se le redko spomnil, da je zapustil svoj večni dom. Bolečina vzpodbudi spominjanje. Človek ji lahko uide le z modrostjo. Tragedija smrti je neresnična; tisti, ki pred njo drgetajo, so kot neveden igralec, ki od straha umre na odru, ko so nanj izstreljeni slepi naboji. Moji sinovi so otroci luči, ne bodo večno spali v zmoti.«

(Avtobiografija jogija, 30. poglavje, stran 227)

Kontekst

Jogananda je šel v kino, kjer si je ogledal filmske novice, ki so prikazovale grozljive prizore iz prve svetovne vojne ravno v tistem času. Ob pogledu na strašne pokole ga je hudo zmrazilo. Zmolil je: »Gospod, zakaj dovoliš takšno trpljenje?« Bog mu je odgovoril v viziji.

Še nekaj misli v premislek

Večina naših strahov, zaradi katerih je življenje bistveno manj prijetno, izhaja iz strahu pred smrtjo. To je popolnoma nepotrebno, saj naš resnični jaz ne bo nikoli umrl, ampak samo prehaja iz ene ‘sobe življenja’ v drugo. Jogananda nam pove:

Smrt je treba imeti za univerzalno izkušnjo, za spremembo, ki nikomur ne uide. Nanjo je treba gledati kot na nekaj dobrega, kot na novo priložnost, kot na počitek od utrujenega boja na Zemlji.

Današnja vaja

 • Predstavljajte si, da ste že stopili skozi vrata tega sveta in v svojem svetlobnem telesu razmišljate o novih priložnostih, ki se odpirajo pred vami. Počutite se kot igralec, ki je odvrgel svoja stara odrska oblačila in nadaljuje svoje življenje.
 • Prijatelju napišite kratko pismo, v katerem mu pripovedujete o izkušnji.

Afirmacija z Joganando

Rojstva in smrti ne bom jemal/-a resno.

Vem samo, da nista nič drugega kot spreminjajoči se prizori

v dramski igri moje nesmrtne duše.

KRIJAČARJA JAYADEV JAERSCHKY

Avtor knjige KRIJAČARJA JAYADEV JAERSCHKY

Jayadev Jaerschky se je rodil v Nemčiji. Svoje notranje iskanje je začel v najstniških letih in se leta 1989 po romanju v Indijo odločil, da bo ostal v centru Ananda blizu Assisija in sledil tradiciji krija joge Paramhanse Joganande prek njegovega neposrednega učenca Svamija Krijanande.

Leta 1991 je prejel iniciacijo v krija jogo od Svamija Krijanande, ki ga je spodbudil k poučevanju in pozneje k pisanju knjig. Organizira letne seminarje v različnih delih Italije. Poučeval je tudi v več evropskih državah ter v Indiji, Egiptu, Rusiji, Ukrajini in ZDA. Leta 2007 je ustanovil Evropsko šolo ananda joge, katere direktor je in kjer vse leto organizira tečaje za usposabljanje novih učiteljev ananda joge.

Jayadev je avtor številnih knjig o jogi: Risvegliasi chakra; Yoga col pre-ghiera; Krija Yoga; Gli Esercizi di ricarica di Paramhansa Yogananda (z devedejem); Respira che ti passa; L’Eterno Presente; Yoga che ti passa!; Liberi dal mal di schiena; Esercizi di felicità (z Giulio Calligaro); Lo Yoga di Yogananda, Il quaderno dei passi felici (s Sahajo Ellero) in dva naslova iz serije Yoga Therapy: Vincere lo stress in Vincere l’insonnia. Uredil je tudi zbirke Aforismi per la vita, Come un raggio di luce in 108 Palpiti d’Amore.

Poleg tega, da je strasten pevec, igra kitaro in je izdal več glasbenih zgoščenk: Cosmic Songs, Love God, The Eternal Present, Meditations and Practices with OM according to Yogananda in Open the Heart Chakra (zadnji dve s Petrom Treichlerjem). Jayadev vsako leto potuje v Indijo na romanje v svete kraje v Himalaji. Glavni cilj je Badrinath, kraj, kjer prebiva Mahavatar Babaji, najvišji mojster tradicije krija joge. Leta 2014 je bil Jayadev imenovan za Krz:yogacharya, tj. pooblaščenega za sveto iniciacijo v krija jogo.

Kategorija: Starodavne modrosti in modrosti različnih ljudstev

Avtor: JAYADEV JAERSCHKY, SAHAJA ELLERO

Število strani: 290

Vezava: mehka

Velikost: 14,5 x 21,0 cm

EAN koda: 133456987999

Datum izdaje: 24.7.2022

Izdal: Založba AUM

Mnenja kupcev

Oddajte svoje mnenje

Podaj mnenje

 1. Alen Z.

  Knjiga “Živeti avtobiografijo jogija” je neverjetno zanimiva! Jogijeva zgodba te res potegne vase. Polna je modrosti in navdiha ter te spodbudi k razmišljanju o lastnem življenju. Super branje!

 2. Anja K.

  Knjiga “Živeti avtobiografijo jogija” je ganljivo potovanje skozi življenje jogija. Z globokimi modrostmi, iskrenostjo in navdihom bralca vodi k notranji preobrazbi. Izjemno navdihujoče branje!

 3. Dare H.

  Super, se veselim, knjige ji sem jo naročil v prednaročilu. Knjigo Avtobiografijo jogija, sem že večkrat prebral, tako mi bo ta knjiga gotovo koristila.