Joga in jogijske prakse

Joga in jogijske prakse

Joga, joga je hkrati znanost in umetnost. Pantajalijeve Joga Sutre veljajo za najboljšo razlago kaj je joga (prva joga sutra pravi: In zdaj joga. In kaj je joga? In kaj je jogiska praksa. Joga ni samo telesna vadba, joga samo niso dihalne tehnike, joga ni samo mediatcija, joga je več kot to. Lahko bi rekli, da bi pri jogi gre za znanost, da smo v popolni harmoniji, in v popolni usklajenosti s stvarstvom (moja duša je povezana z univerzalno dušo ves čas). Joga je doseganje višjih stanj zavesti in višjih stanj dimenzij svojih energij, ki se zlijo v eno! Pri jogi, gre za pot od zunaj in v notranjost posameznika. Joga ni ti in jaz, joga je midva – eno. Joga je praksa.

Joga govori o petih telesnih ovojih ali slojev človeškega telesa, kjer posameznik postopno in z redno prakso joge prodira v notranjost do svoje biti – prave narave. Različni »postopki« ali pravila, praksa, ki pomagajo posamezniku da pride v stanje joge in to stanje tudi obdrži, je joga. Joga nas vodi od grobih zaznav pa do najbolj finih subtilnih ravni. Tako gre pri jogi za več različnih aspektov, ki vodijo v stanje joge (odmik čutil, odnos do sebe, odnos do sveta, asane – jogijski položaji, pranajama – nadzor nad dihom oziroma energijo, meditacija, osredotočena meditacija in samadhi).
Obstaja pa tudi več različnih poti, ki vodijo v stanje joge: bhakti joga, džana joga, hatha joga, karma joga, krija joga, dharma joga….

Prava joga, ni bila nikoli podobna telovadbi ali športu. Temelj starodavne znanosti o jogi je bil vedno nadzor energije (pranajama), vendar je ta nemogoč brez zaznavanja energije. Če nečesa najprej ne začutite, tega ne morete nadzorovati. Svami Krijananda je dejal: »Zavedanje je prva in najpomembnejša stopnja za pridobitev nadzora.«

JOGODA – energizacijske vaje – so prispevek Paramhanse Joganande k znanosti o jogi
Joga povezuje. Joga je vse. Več o jogi in kaj je joga, jogijski praksi, ter jogijski znanosti si lahko preberete na blogu >>>

Prikaz vseh 9 rezultatov