Nihala

Nihala

Nihalo je preprosta naprava, ki jo lahko uporabimo za merjenje vibracij, hitrosti gibanja in druge fizikalne količine. Čeprav se lahko z nihalom ukvarjajo tudi strokovnjaki, je njegova uporaba precej enostavna, zato je zanimiv tudi za začetnike.

Kaj je nihalo? Nihalo je preprosta naprava, ki jo sestavljata masa in vrvica ali žica. Masa se obesi na koncu vrvice ali žice, tako da se prosto giblje. Gibanje nihala lahko opazujemo, ko ga premikamo iz ravnovesnega položaja in ga nato sprostimo. Nihalo se nato giblje med dvema točkama, ki se imenujeta skrajni točki. Poznamo več vrst nihal: preprosto nihalo, sestavljeno nihalo, fizikalno nihalo, dvojno nihalo, Foucaultovo nihalo, torzijsko, nihalo, magnetno nihalo, nitno nihalo, Galilejevo oviralno nihalo, vzmetno nihalo, energisko nihalo..

Kakšna je uporaba nihala in zakaj delo z nihalom deluje? Nihalo deluje zaradi gravitacijske privlačne sile. Ko nihalo premaknemo iz ravnovesnega položaja in sprostimo, se masa premakne navzdol pod vplivom gravitacijske sile. Ko masa doseže najnižjo točko, se premakne navzgor zaradi gibanja, ki ga ima masa zaradi premikanja navzdol. Ko masa doseže najvišjo točko, se premakne navzdol zaradi gravitacijske sile. Ta proces se nadaljuje, dokler se nihalo ne ustavi.

Merjenje z nihalom lahko uporabljamo tudi za iskanje odgovorov na določena vprašanja, ki jih želimo postaviti. V tem primeru je pomembno, da postavimo jasno in natančno vprašanje, na katerega lahko nihalo odgovori z nihanji. Začnimo z enostavnim primerom, kjer bi radi izvedeli, ali je danes dober dan za odhod na izlet v naravo.

Ko imamo postavljeno vprašanje, lahko začnemo s postavljanjem nihala. Nihalo naj bo obešeno na mesto, kjer se ne bo dotikalo ničesar in bo lahko prosto nihalo naprej in nazaj.

Najprej moramo narediti začetniški test, da določimo smer, v katero se bo nihalo gibalo za “da” ali “ne” odgovor. To lahko storimo tako, da vprašamo nihalo, na primer: “Ali je tvoje ime Janez?” ali pa “Ali imam na sebi rdečo majico?”. Nihalo se bo začelo gibati v eno smer za “da” in v drugo smer za “ne”. Zapomnimo si smer, v katero se giblje nihalo za “da”.

Ko imamo smer za “da”, postavimo vprašanje, na primer: “Ali je danes dober dan za odhod na izlet v naravo?”. Držimo nihalo nad sredino nihanja in ga izpustimo. Nihalo se bo začelo gibati naprej in nazaj. Čakamo, da nihalo doseže stabilno smer nihanja.

Nato postavimo vprašanje: “Je to smer, v katero nihalo kaže, odgovor na vprašanje, ali je danes dober dan za odhod na izlet v naravo?”Nihalo se bo začelo gibati v smeri, ki kaže na odgovor “da” ali “ne”.

Če je nihalo začelo nihati v smeri “da”, potem lahko sklepamo, da je danes dober dan za odhod na izlet v naravo. Če pa je nihalo začelo nihati v smeri “ne”, potem lahko sklepamo, da ni dober dan za odhod na izlet v naravo.

Pomembno je omeniti, da nihalo za začetnike ni znanstveno orodje in ne more nadomestiti resnih raziskav ali strokovnega svetovanja. Vendar pa je lahko zabaven način za raziskovanje različnih vprašanj in za pomoč pri sprejemanju odločitev v vsakdanjem življenju.

Več o nihalu in kako se nihala uporabljajo, ter uporaba nihala za vedeževanje na blog prispevku >>>

Prikazovanje 1–12 od 38 rezultatov