O KNJIGAH

Oliver Goldsmith

Ko prvič preberem izvrstno knjigo,*se mi zdi, da sem dobil novega prijatelja;*kadar pa se lotim že znane knjige,*se mi zdi, da sem srečal starega prijatelja.

S. I. Hayakawa

Ljudje, ki so brali dobro literaturo,*so prav gotovo več živeli od tistih,*ki ne znajo ali pa nočejo brati …*Ni res, da imamo na voljo samo eno življenje;*če lahko beremo, lahko živimo še kolikor*hočemo življenj in kakršnih hočemo.

Georg Christoph Lichtenberg

Na svetu verjetno ni bolj neobičajnega*blaga od knjig. Tiskajo jih ljudje,*ki jih ne razumejo;*prodajajo jih ljudje, ki jih ne razumejo,*vežejo, kritizirajo in berejo jih ljudje,*ki jih ne razumejo;* danes jih celo že pišejo ljudje,*ki jih ne razumejo.

Marion C. Garrety

Na vsaki knjižni police je prostor*za knjige, ki smo jih prerasli,*a se jim ne moremo odpovedati.*Med svojimi listi nosijo našo mladost,*podobno kot cvetlice, stisnjene in posušene*nekega na pol pozabljenega poletnega dneva.

Norman Cousins

Način, kako beremo knjigo –*kar je pravzaprav kakovost,*ki jo knjigi doda bralec –*ima prav toliko opraviti z njegovo vrednostjo kot vse,*kar avtor vloži vanjo …*Vsak, kdor zna brati, se lahko nauči*brati navdušeno in bo zato*zaživel bolj popolno.

Francis Bacon

Nekatere knjige je treba okušati,*druge pogoltniti, redkokatere prežvečiti in prebaviti.*To pomeni, da moramo določene knjige brati samo po delih;*druge brati, vendar ne radovedno,*nekatere pa marljivo in pozorno prebrati v celoti.

Walt Disney

V knjigah je več zakladov*kot je gusarskih dragocenosti na Otoku zakladov …*In pri tem je najboljše,*da lahko to bogastvo uživate*vsi in vsak dan v življenju.

Marcel Druon

Knjiga je ogledalo sveta,*kjer ima vsaka stvar dva pomena:*eden je jasen, drugi pa prikrit.*Nekateri ljudje lahko berejo le eno zgodbo,*drugi pa znajo brati tudi čez zid.

Gilbert Highet

Knjige na policah niso svežnji mrtvega papirja,*temveč živi razum, ki pošilja svoje glasove … Podobno kot s pritiskom na gumb gramofona*napolnimo sobo z glasbo, lahko,*ko vzamemo knjigo s police in jo odpremo,*slišimo glas osebe, močno oddaljene v času in

Stephanie Felicite Genlis

Knjige nas tolažijo, kadar smo osamljeni …*Pomagajo nam pozabiti neotesanost*moških in medsebojne napetosti,*pomirjajo naše skrbi in strasti*ter blažijo razočaranja.

William E. Gladstone

Knjige so čudovita družba.*Tudi če jih ne vzamemo s polic,*se nam v sobi, ki ima dosti knjig, zdi,*da nam govorijo in izrekajo dobrodošlico.

Daniel J. Boorstin

Knjige so glavni izvor našega znanja,*naše skladišče vere, modrosti, morale,*poezije, filozofije, zgodovine in znanosti.

Emilie Poulsson

Knjige so ključ do zaklada modrosti;*knjige so vrata v deželo užitkov;* so steze, ki vodijo navzgor;*knjige so naše prijateljice.*Pridite, berimo!

Amy Lowell

Knjige so oblika nesmrtnosti.*Besede ljudi, katerih telesa so*že davno strohnela, še vedno*živijo v njihovih knjigah …*Knjige pripovedujejo o vseh velikih ljudeh,*ki so nekoč živeli.

Scott F. Fitzgerald

Del lepote vse književnosti je bralčevo odkritje,*da so njegova hrepenenja univerzalna hrepenenja,*da ni ločen od nikogar, niti osamljen.*Skratka, da pripada.

Basil Blackwell

Knjige so kompendij vseh človeških izkušenj.*Lahko jih uporabljamo ali pa tudi ne,*če pa jih uporabljamo,*lahko odkrijemo pogum in vztrajnost pustolovcev,*misli modrecev, vizije pesnikov in zamaknjenja zaljubljencev.

Neznan avtor

Knjiga je edino mesto, kjer lahko*raziščemo krhko misel,*ne da bi jo zdrobili;*ali pa raziščemo eksplozivno domislico brez strahu,*da bi se nam razletela v obraz …*Kjiga je eno od redkih zatočišč,*kjer ima vaš razum na voljo*provokacijo in zasebnost.

Jorge Luis Borges

Knjiga je nekaj več kot besedna struktura,*je dialog, ki ga začne s svojim bralcem.*Ta dialog je neskončen, književnost je neizčrpna,*in to zaradi zelo preprostega razloga,*ker je vsaka knjiga taka.*Knjiga ni stvar brez komunikacije:*je razmerje, je opora n

V kolikor želite, se lahko prijavite na prejem brezplačne kozmične misli, ki jo boste prejeli na vaš email, si jo lahko tudi natisnili in jo kam obesili, nalepili, da vam da navdih in inspiracijo.

Brezplačno kozmično misel boste lahko prejeli 2x tedensko, in sicer v ponedeljek in četrtek.